Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

SD vill tysta hotade partimedlemmar

"Alla yttranden bör inkomma till medlemsutskottet, inte till Expressen eller någon annanstans, säger Sverigedemokraternas presschef Henrik Vinge. Foto: Mikael Sjöberg

SD Stockholms Jan Olov Bengtsson och Nordisk Ungdoms Jonas Ström är två av de tjugotal personer som riskerar att petas.

Men Olovsson menar att anklagelserna är felaktiga och Ström säger att han inte betalat medlemsavgiften på två år.

Nu vill partiet tysta de medlemmar som står under utredning.

- Alla yttranden bör inkomma till medlemsutskottet, inte till Expressen eller någon annanstans, säger Henrik Vinge, presschef hos Sverigedemokraterna.

Jonas Ström, medlem i Nordisk ungdom och tidigare vice ordförande i SD Haninge, är en av dem som riskerar att uteslutas från Sverigedemokraterna, enligt uppgift till Expressen.

Själv säger han att han inte längre är medlem i partiet.

- Jag slutade betala medlemsavgiften för två år sedan. Jag var aktiv i Nordisk ungdom, och är det fortfarande. Jag var det under två år ungefär, samtidigt som jag var med i SD. Sedan kände jag att jag inte ville syssla med sverigedemokratisk politik längre. Då hoppade jag av samtidigt, säger han.

Ström dolde sitt dubbla medlemskap för att inte riskera uteslutning, förklarar han.

- Jag höll det rätt hemligt. Om det är någon som är dubbelansluten i dag så tror jag inte att man skyltar med det, säger han.

Finns med i medlemsregister

Men enligt uppgifter från Sverigedemokraterna finns Ström med i medlemsregistret som medlem.

Jonas Ström menar att partiet använder sig av dubbelanslutningar i Nordisk Ungdom som ett svepskäl och att det rör sig om ett fåtal personer.

- Jag kan med hundra procent säkerhet säga att Kasselstrand och Hahne aldrig har varit med i någon aktivitet med oss. Sedan vad man har för personliga relationer och kontakter SD och NU(Nordisk ungdom, reds. anm) emellan, det tycker jag inte att någon har att göra med faktiskt, säger Ström.

Henrik Vinge, Sverigedemokraternas presschef, säger att han inte kommenterar enskilda medlemmar från partiets medlemsregister.

- Däremot kan jag bekräfta att det finns ett antal personer som är dubbelanslutna, både till ungdomsförbundet och till moderpartiet och som också är medlemmar i Nordisk Ungdom. Och de personerna ska inte längre kunna vara medlemmar hos Sverigedemokraterna, säger han.

Nybliven styrelseledamot

Jan Olof Bengtsson, SD, valdes till ledamot i William Hahnes styrelse i SD Stockholm tidigare i våras.

Bengtsson var under våren omskriven av Expo för att i sin blogg uttryckt sig antisemitiskt om att judar har en politisk agenda och styr samhällsutvecklingen.

År 2011 skrev han enligt Expo på sin blogg att "det i hög grad är också radikala judiska vänsterorganisationer och - individer som ligger bakom den politiska korrektheten, multikulturalismen och massinvandringen i västerlandet".

Nu står han under utredning och riskerar att bli en av dem som utesluts. I ett mejl till Expressen berättar han om partiets brev:

"Det står att jag enligt uppgifter försökt förändring av SD i radikal riktning med stöd av personer med extrema uppfattningar, Expos påstående om antisemitiska uppfattningar upprepas, och jag anklagas för att inte tillräckligt tydligt ha tagit avstånd från antidemokratiska, neofascistiska och nynazistiska rörelser som sägs ha stött mig och mitt styrelseförslag i SD Stockholms Stad."

Hävdar felaktig rapportering

Bengtsson hävdar att inga av partiets anklagelser stämmer och anser att Expos rapportering från hans blogg är felaktig.

"Alla vet att jag aldrig haft någon bristande distans och någon närhet till antidemokratiska, neofascistiska och nynazistiska rörelser."

Henrik Vinge som under torsdagen själv omskrivits för sina kontakter med högerextrema rörelser - Nordisk Ungdom och italienska La Destras ledare - vill återigen inte kommentera enskilda ärenden. I stället uppmanar han de personer som står under utredning att inte gå ut offentligt:

- Alla yttranden bör inkomma till medlemsutskottet, inte till Expressen eller någon annanstans.

Utan att nämna några namn så har Sverigedemokraternas gruppledare och tidigare tillförordnade ordförande, Mattias Karlsson, lämnat fler detaljer kring de skäl som finns att hota 20 medlemmar med uteslutning.

Flera övertramp

Enligt vad Mattias Karlsson uppger för SVT nyheter handlar det om kopplingar till nyfascistiska organisationer rad andra övertramp

• Mattias Karlsson säger att en SDU-företrädare ska ha förolämpat personal och skrikit rasistiska tillmälen vid ett restaurangbesök i samband med Nordiska rådets möte på Island.

• Ett antal medlemmar ska ha gjort antisemitiska uttalanden.

• Det finns också uppgifter om att företrädare inom partiet gillat vad Mattias Karlsson kallar rasideologiska identitära sidor på Facebook.

- Sen har man drivit igenom ett principprogram där ordet demokrati inte finns med och öppet uttalat en ambition om att förändra den ideologiska inriktningen inom SD. Det finns en lång rad sådana här saker, det här är inte allt, säger Mattias Karlsson till SVT

Den 27 april fattar partistyrelsen beslut om eventuella uteslutningar.