Jimmie Åkesson Foto: STEFAN JERREVÅNG/TT / TT NYHETSBYRÅNJimmie Åkesson Foto: STEFAN JERREVÅNG/TT / TT NYHETSBYRÅN
Jimmie Åkesson Foto: STEFAN JERREVÅNG/TT / TT NYHETSBYRÅN
SD:s ekonomiskpolitiske talesperson Oscar Sjöstedt presenterade skuggbudgeten Foto: ALEXANDER LARSSON VIERTH/TTSD:s ekonomiskpolitiske talesperson Oscar Sjöstedt presenterade skuggbudgeten Foto: ALEXANDER LARSSON VIERTH/TT
SD:s ekonomiskpolitiske talesperson Oscar Sjöstedt presenterade skuggbudgeten Foto: ALEXANDER LARSSON VIERTH/TT

SD vill spara 30 miljarder på migration och integration

Publicerad

 

Sverigedemokraterna vill spara 30 miljarder kronor på migration och integration under 2018.

- Det har minskat påtagligt men de här utgifterna finns fortfarande, säger Oscar Sjöstedt, ekonomiskpolitisk talesperson.  

Totalt lägger partiet 11-12 miljarder kronor per år på pensionärerna samtidigt som man vill sänka inkomstskatterna med 20 miljarder kronor. 

Partiet vill korta vårdköerna för 7,5 miljarder under tre år.

Sverigedemokraternas ekonomiskpolitiske talesperson Oscar Sjöstedt inledde med att peka ut riktningen för partiets landsdagar i november – man kommer att ha fyra fokusområden: migration, lag och ordning, sjukvård och sammanhållning och integration.

Han fortsatte med att prata om pensionärernas villkor, partiet vill bland annat höja bostadstillägget med 1000 kronor per månad. Totalt vill partiet, enligt Sjöstedt, lägga 11,1 miljarder kronor per år på att förbättra pensionärernas villkor.

SD vill också avskaffa särskild löneskatt för äldre.    

- Jag begriper fortfarande inte varför man införde den, att straffbeskatta äldre som vill stanna kvar på arbetsmarknaden, säger Oscar Sjöstedt.

Partiet vill spara totalt cirka 30 miljarder kronor på migration och integration under 2018, 14 miljarder på migration och 15,4 miljarder på nyanländas etablering i Sverige.

- Det har minskat påtagligt men de här utgifterna finns fortfarande, säger Oscar Sjöstedt, ekonomiskpolitisk talesperson.

Man vill skära 10 miljarder från Arbetsförmedlingen och höja momsen för restauranger med 11 miljarder kronor per år.

Samtidigt vill partiet sänka inkomstskatterna med 20 miljarder kronor. 

7,5 miljarder för att korta vårdköerna

Partiets sjukvårdspolitiske talesperson Per Ramshorn säger att partiet vill se en nationell sjukvårdsreform som innebär att 9 av 10 patienter ska vara på rätt sida av vårdgarantins gräns 2019. Målet är en sjukvård utan köer senast 2021. Kostnaden är i ett första skede 7,5 miljarder kronor. 

- Det är ingen utopi. Våra grannländer visar att det är fullt möjligt, säger Ramshorn.

Säger nej till ISK-beskattning

Regeringen sätter också press på allianspartierna om regeringens förslag på beskattning av ISK. 

- De signaler jag fått hittills är tvetydiga. Det hänger på dem, säger Oscar Sjöstedt, SD, ekonomiskpolitisk talesperson.  

SD-ledaren Jimmie Åkesson skulle ha närvarat vid presskonferensen men kan inte komma på grund av ett försenat flyg, enligt partiet. 

Liberalerna, Kristdemokraterna och Centerpartiet har nu presenterat sina budgetar - sist ut är Moderaterna på torsdagen. 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag