Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

SD vill skära ner åtta miljarder på klimatet

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Det finns ingen anledning till att vi ska minska utsläppen mest av alla och låta andra länder minska mindre, säger partiets Martin Kinnunen.
Foto: Sven Lindwall
Bland annat vill man ge 25 miljoner mindre till energiforskning, jämfört med regeringen. Tio miljoner mindre till vindkraft, 30 miljoner mindre till klimatanpassning och 868 miljoner mindre till "skydd av natur".
Foto: Lasse Svensson
Isabella Lövin menar att detta är en ansvarslös hållning. – Vi kan inte sitta med armarna i kors och peka på andra länder och säga att ”så länge de inte gör någonting så kan inte vi göra någonting”.
Foto: Olle Sporrong

Sverigedemokraterna är skeptiska till klimatforskare – och vill skära ner kraftigt på pengar till klimat- och miljösatsningar.

Totalt nästan åtta miljarder på fyra år, skriver Aftonbladet.

– Det finns ingen anledning till att vi ska minska utsläppen mest av alla och låta andra länder minska mindre, säger partiets Martin Kinnunen till tidningen.

Sverigedemokraterna har tidigare varit omskrivna för sin klimatpolitik. I veckan rapporterade Expressen att partiet vill minska anslaget till SMHI med 11 miljoner.

Orsaken: SMHI lägger för mycket energi på opinionsbildning, enligt SD.

– Frågan är om man verkligen ska spela med i en medial dramaturgi där man målar upp skräckscenarion över hur vissa kommuner i teorin ska påverkas om kanske 80 år, sa Kinnunen till Altinget.

SD: 8 miljarder mindre till miljön

Men SD vill dra in anslaget till fler klimataktörer.

På fyra år vill partiet totalt minska klimat- och miljöanslag med totalt nästan åtta miljarder, enligt Aftonbladet. Bland annat vill man ge 25 miljoner mindre till energiforskning, jämfört med regeringen.

Tio miljoner mindre till vindkraft, 30 miljoner mindre till klimatanpassning och 868 miljoner mindre till "skydd av natur".

248 miljoner mindre till "åtgärder för värdefull natur".

Sverigedemokraternas syfte är att skapa en mer effektiv klimatpolitik.


LÄS MER: SD-politik styrs dolt av klimatförnekare


Kinnunen: Kommer skada svenska jobb

– Att göra kostsamma utsläppsminskningar i Sverige gagnar inte någon. Det kommer inte att minska utsläppen på global nivå, det kommer att skada svenska jobb och svensk tillväxt. Det finns ingen anledning till att vi ska minska utsläppen mest av alla och låta andra länder minska mindre, säger Martin Kinnunen, SD:s miljöpolitiske talesperson, till Aftonbladet.

Han berättar att han har läst vad Kungliga Vetenskapsakademien säger om klimat och forskning – och menar att det är komplicerat.

Han säger också att miljöforskaren och professorn Johan Rockström, som pratat om att vi kan ha nått en "point of no return", mer framstår som en opinionsbildare.

Lövin: "Ansvarslös hållning"

– Man får ofta intrycket att alla tycker likadant, men det har nog blivit en smal korridor kring vad man får tycka i den här frågan. Vi från SD förnekar inte att klimatförändringar beror på mänsklig påverkan, men vi säger att vi inte vet i vilken utsträckning det gör det, säger Kinnunen till Aftonbladet.

Han menar även att det inte är staten som ska "fixa klimatet".


LÄS MER: Lööf kallade Åkesson klimatförnekare i TV4


Vice statsminister och klimatminister Isabella Lövin, MP, kritiserar SD och Kinnunen skarpt. Hon menar att partiet inte tar något ansvar för framtiden.

– Vi kan inte sitta med armarna i kors och peka på andra länder och säga att ”så länge de inte gör någonting så kan inte vi göra någonting”. Det är en enormt ansvarslös hållning, säger Lövin till Aftonbladet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.