"SD vill se ett Sverige  för 'deras folk"'

Stefan Löfven gick till frontalangrepp mot SD på DN Debatt och kallade dem för "nyfascister".

I Agenda gick han återigen hårt mot SD - och pressades om vad han lägger i epitetet.

– Jag tror att de flesta journalister som blev kidnappade i tisdags på SD:s presskonferens för att de skulle lyssna till en halvtimmes föredrag om deras invandringspolitik inser vad det är för parti, säger Löfven i Agenda.

Statsministern duckade även frågor om hur han tänker kring vidare samarbete med Miljöpartiet.

Stefan Löfven pressades hårt i SVT:s Agenda om den pågående regeringskrisen vars facit kom i onsdags:

Statsminister Stefan Löfven tänker utlysa nyval.

Bara några dagar senare gick han till frontalangrepp på DN Debatt där han utmålade Sverigedemokraterna som ett nyfascistiskt parti.

En stämpel han stod fast vid i kvällens direktsändning.

– Björn Söder står i riksdagens talarstol och talar om "mitt folk". De säger att de respekterar demokratin, men de vill inte ha en demokrati där människor med annan hudfärg och religion får vara med, sa han, och pekade på SD:s historia som en annan faktor.

– SD kommer från Bevara Sverige Svenskt, från Vitt ariskt motstånd. Jag tror att de flesta journalister som blev kidnappade i tisdags på SD:s presskonferens för att de skulle lyssna till en halvtimmes föredrag om deras invandringspolitik inser vad det är för parti, sade Löfven.

"Vill se ett Sverige för deras folk"

När Expressen.se mötte honom en stund efter sändningen utvecklade han sin kritik:

– De vill se ett Sverige som de säger är för "deras folk". Björn Söder står i talarstolen och säger "Mitt folk" mot en annan riksdagsledamot som har en annan bakgrund, och säger att personen är fräck som pratar om invandring. "Mitt folk", "Vår kultur", säger de. Vi ska vara stolta över vår kultur, men det ska vara mångkultur, säger Stefan Löfven

Hur tror du väljarna uppfattar det här?

– Jag vet inte hur väljarna uppfattar det, men jag vill vara tydlig: Här har vi ett extremparti som ska fälla varje regering som inte gör som vi tycker.

Svårt att få till förhandling

Löfven pressades också om varför han utlyste nyval.

– Jag har pratat om det och hållit ut handen under hela valrörelsen, säger han

Han pekade även ut SD som en bidragande faktor på den punkten.

– SD säger att de ska fälla varje regering som inte gör som de säger. Om jag hade avgått så hade regeringen därefter fått gå i vår, säger Löfven.

Han beklagade vad han menar är oviljan från Allianspartierna att förhandla.

– När jag sträcker ut handen och frågar om det finns någon vilja att diskutera budgeten och samtliga säger "Nej" så är det lite svårt att få till en förhandling, säger Löfven i Agenda.

I en DN/Ipsos-mätning nyligen ville blott 2 procent av väljarna se en S + MP-regering. Löfven ville inte ge ett tydligt besked i Agenda.

- Socialdemokraterna går till val som enskilt parti, sa Löfven.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.