Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

SD vill satsa på mer bistånd än regeringen

Julia Kronlid, riksdagsledamot för Sverigedemokraterna, presenterar sin skuggbudget på fredagsförmiddagen.Foto: Sven Lindwall
Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson.Foto: Christian Örnberg

Sverigedemokraterna vill ge mer pengar till bistånd än regeringen, kan Expressen nu berätta.

På en presskonferens klockan tio offentliggörs att partiet vill satsa tre miljarder kronor på FN:s livsmedelsprogram, WFP, och tre miljarder på FN:s flyktingorgan UNHCR i sin skuggbudget.

– Om vi räknar ihop alla pengar satsar vi 515 miljoner kronor mer än regeringen på bistånd, säger riksdagsledamoten Julia Kronlid.

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson har tidigare varit tydlig med att han vill minska invandringen till Sverige med minst 90 procent. I stället vill partiet satsa på hjälp i krisens närområde.

På en presskonferens i riksdagen i dag klockan 10 presenteras Sverigedemokraternas "vision för asylrätt och flyktinghjälp" av riksdagsledamöterna Paula Bieler, Julia Kronlid och Markus Wiechel.

Expressen kan redan nu berätta att partiet vill flytta en del av de pengar som sparas på minskad asylmottagning till biståndet.

– Inklusive de satsningar som regeringen redan gör landar vår totala summa på 10,8 miljarder kronor, säger Paula Bieler.

515 miljoner mer än regeringen

Enligt Sverigedemokraternas utrikespolitiska och biståndspolitiska talesperson Julia Kronlid innebär det att partiet satsar 515 miljoner kronor mer än regeringen.

– Det gör vi eftersom vi ser de akuta behov som finns. UNHCR behöver ytterligare närmare 38 miljarder kronor och FN:s World Food Programme saknar stora resurser. Det är oacceptabelt att inte fler länder är med och bidrar, säger Kronlid.

– Många barn är undernärda och det tycker vi är fruktansvärt.

Totalt ska tre miljarder av Sverigedemokraternas biståndspengar öronmärkas för just FN:s World Food Programme. Lika mycket ska gå till FN:s flyktingorgan UNHCR, enligt Julia Kronlid.

För tre veckor sedan möttes Centerledaren Annie Lööf och SD-ledaren Jimmie Åkesson i en debatt i SVT:s Aktuellt.

Åkesson deklarerade då:

– Sverige ger slentrianmässigt uppehållstillstånd för till exempel syrier och vi ger dem bra service vilket blir ett dragplåster så att fler kommer. Så ska vi inte ha det. Vi ska rikta resurser till UNHCR som är på plats, sa Åkesson.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.