Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

SD vill kunna dra in medborgarskap

SD föreslår att det skulle gå att ta sig runt grundlagen via det så kallade nullitetsinstitutet, vilket skulle innebära att medborgarskapet inte dras tillbaka utan helt enkelt ogiltigförklaras.
Foto: Jonas Ekströmer/TT

Sverigedemokraterna vill kunna dra in medborgarskap om det beviljats på felaktiga grunder, rapporterar Svenska Dagbladet.

– Medborgarskap är något som man förtjänar och något man inte kan ljuga sig till eller få på falska grunder, säger partiledaren Jimmie Åkesson till tidningen.

Men förslaget kan bli svårt att förverkliga, och för att kunna dra in medborgarskapet kan grundlagen behöva förändras. SD föreslår att det skulle gå att ta sig runt grundlagen via det så kallade nullitetsinstitutet, vilket skulle innebära att medborgarskapet inte dras tillbaka utan helt enkelt ogiltigförklaras.


LÄS MER: Sverigedemokraternas uppgång bruten i ny DN/Ipsos-mätning


Advokat: "Avgörande är praktiska effekten"

Advokaten Gunnar Strömmer, som var särskild utredare i den senaste statliga utredningen om medborgarskap, säger att det inte spelar någon roll vilken beslutsteknik som används.

– Det avgörande är den praktiska effekten, det vill säga att någon blir av med medborgarskapet. Det är det som skyddas i grundlagen, säger han till Svenska Dagbladet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.