Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

SD vill höja bidraget till den som återvänder

Jimmie Åkesson och Oscar Sjöstedt vid Sverigedemokraternas pressträff på onsdagen.
Foto: Pontus Lundahl/Tt
"Det finns exempel på sådana tester i ganska många länder", säger Jimmie Åkesson.
Foto: Pontus Lundahl/Tt

Sverigedemokraterna vill höja återvandringsbidrag till de som vill återvända till sina hemländer.

Det var ett av beskeden i Sverigedemokraternas vårbudgetmotion som presenterades under onsdagen.

– Men de exakta beloppen får vi återkomma till, säger SD-ledaren Jimmie Åkesson.

Expressen berättade redan i går om den största posten i Sverigedemokraternas vårbudgetmotion – avskaffad inkomstskatt för alla med en taxerad arbetsinkomst på mindre än 150 000 kronor.

Ett förslag som skulle kosta 180 miljarder kronor.

På en presskonferens i riksdagen under onsdagsförmiddagen berättade partiledaren Jimmie Åkesson och den ekonomiskpolitiske talespersonen Oscar Sjöstedt om andra delar i motionen.

Jimmie Åkesson: Vårt land slits isär

SD-ledaren inledde med att konstaterade:

– Vårt land befinner sig i ett väldigt kritiskt tillstånd. Vårt samhälle står inför en kollaps, vårt land slits isär.

Han sågade samtidigt regeringens budget som presenterades förra veckan.

– En fullständigt verklighetsfrånvänd bild av hur vårt land mår.

Sverigedemokraterna vill vidta en rad åtgärder för att få "ett kontrollerat volyminflöde". Det handlar bland annat om höjda bistånd för att öka hjälp till konflikternas närområden, gemensamma nordiska gränskontroller och hårdare krav på anknytningspersoner. Enligt partiet ska den som passerat ett säkert land på vägen till Sverige inte tillåtas att söka asyl här.

– Konflikten i dag står mellan de som stärker vårt land och vår gemenskap, och de som försvagar vårt land och vår gemenskap, hävdar Jimmie Åkesson.

Sverigedemokraterna vill ha stor informationskampanj

Partiet vill att regeringen genomför en omfattande informationskampanj i de länder som många av de nyanlända kommer från.

– Det ska ske i likhet med vad den danska regeringen valde att genomföra, säger partiets ekonomiskpolitiska talesperson Oscar Sjöstedt.

Sverigedemokraterna vill, enligt budgetmotionen, också "uppvärdera medborgarskapets betydelse" – genom att bland annat införa medborgarskapstest och en ny förberedelseskola för nyanlända.

– Det finns exempel på sådana tester i ganska många länder. I vissa länder testar man till och med värderingar, men jag vet inte exakt hur långt vi ska gå. Jag är politiker och sitter inte och utformar de här testerna, säger Jimmie Åkesson.

Skatteförslaget ska utredas

Det dyra skatteförslaget ska nu, enligt SD, utredas vidare innan det kan genomföras.

– Man måste ju utreda en lag innan man kan stifta en lag.

Men vet ni att den kommer att fungera?

– Ja, alltså, vi har ju låtit riksdagens utredningstjänst beräkna och titta på det som går att beräkna utan en djupare utredning. Utgångspunkten är: ska vi sänka lönerna eller ska vi göra på något annat sätt. Vårt svar är att vi hellre sänker skatterna för de som tjänar minst än sänker lönerna. Det är utgångspunkten för det här förslaget.

Oscar Sjöstedt igen:

– De tio procent med lägst inkomst i Sverige får med vårt förslag en kraftigt förbättrad köpkraft, och det går ut i konsumtionen, vilket i sin tur skapar sysselsättning. Men det finns fördelningspolitiska aspekter som behöver belysas tydligare.

Sverigedemokraterna konstaterar också i sin vårbudgetmotion att de permanenta uppehållstillstånden helt ska avskaffas till förmån för temporära uppehållstillstånd.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.