Kristina Winberg. Sverigedemokraternas toppkandidat i EU-valet. Foto: Tommy Pedersen
Kristina Winberg. Sverigedemokraternas toppkandidat i EU-valet.  Foto: Tommy Pedersen

SD vill förbjuda tiggeri: "Vi är det enda partiet"

Publicerad

Förbjud tiggarna.

Det är ett av Sverigedemokraternas huvudbudskap i partiets EU-valkampanj som dras igång i dag.

– Vi är det enda parti som säger att vi vill förbjuda tiggeri i Sverige, säger Kristina Winberg, partiets toppkandidat i EU-valet.

Sverigedemokraterna samlas under lördagen för EU-valupptakt på Långholmen i Stockholm. Strax efter klockan 12 inleddes utfrågningen av partiets två toppkandidater i valet - Kristina Winberg och Peter Lundgren. Bakom dem på scenen stod partiets valaffischer med huvudbudskapen i valrörelsen: "Bryssel ut ur Sverige", "Vanligt folk till Bryssel" och "Det EU-kritiska partiet".

Från scenen presenterades också en annan fråga: förbjud tiggeri. Även om frågan till stor del är en inhemsk svensk fråga tänker partiet ta upp den i EU-valrörelsen, inte minst på grund av alla tiggare från Rumänien.

"Vi måste sätta mer press på Rumänien"

- Vi måste sätta mer press på Rumänien och detta måste också EU göra, men till dess är det därför viktigt att vi inför ett förbud, sade Kristina Winberg.

Peter Lundgren pekade på gränsskyddet inom EU för att komma åt tiggeriet. Tack vare den fria rörligheten inom EU - vilket gör att medborgare i EU-länder under tre månader fritt kan vistas i ett annat EU-land - blir det med ett nedtrappat gränsskydd problematiskt att hålla koll på hur länge medborgare från andra EU-länder vistats i Sverige.

- Vi har monterat ned gränsskyddet så det är omöjligt för polisen att avgöra om en person varit här en dag eller tre månader, sade Lundgren.

Sverigedemokraternas EU-valupptakt avslutas med tal av Jimmie Åkesson. Talet börjar klockan 14.

 

Missa inga nyheter – ladda ner Expressen till din Iphone eller Android.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag