Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

SD vill förbjuda tiggeri: "Vi är det enda partiet"

Kristina Winberg. Sverigedemokraternas toppkandidat i EU-valet.
Foto: Tommy Pedersen

Förbjud tiggarna.

Det är ett av Sverigedemokraternas huvudbudskap i partiets EU-valkampanj som dras igång i dag.

– Vi är det enda parti som säger att vi vill förbjuda tiggeri i Sverige, säger Kristina Winberg, partiets toppkandidat i EU-valet.

Sverigedemokraterna samlas under lördagen för EU-valupptakt på Långholmen i Stockholm. Strax efter klockan 12 inleddes utfrågningen av partiets två toppkandidater i valet - Kristina Winberg och Peter Lundgren. Bakom dem på scenen stod partiets valaffischer med huvudbudskapen i valrörelsen: "Bryssel ut ur Sverige", "Vanligt folk till Bryssel" och "Det EU-kritiska partiet".

Från scenen presenterades också en annan fråga: förbjud tiggeri. Även om frågan till stor del är en inhemsk svensk fråga tänker partiet ta upp den i EU-valrörelsen, inte minst på grund av alla tiggare från Rumänien.

"Vi måste sätta mer press på Rumänien"

- Vi måste sätta mer press på Rumänien och detta måste också EU göra, men till dess är det därför viktigt att vi inför ett förbud, sade Kristina Winberg.

Peter Lundgren pekade på gränsskyddet inom EU för att komma åt tiggeriet. Tack vare den fria rörligheten inom EU - vilket gör att medborgare i EU-länder under tre månader fritt kan vistas i ett annat EU-land - blir det med ett nedtrappat gränsskydd problematiskt att hålla koll på hur länge medborgare från andra EU-länder vistats i Sverige.

- Vi har monterat ned gränsskyddet så det är omöjligt för polisen att avgöra om en person varit här en dag eller tre månader, sade Lundgren.

Sverigedemokraternas EU-valupptakt avslutas med tal av Jimmie Åkesson. Talet börjar klockan 14.


Missa inga nyheter – ladda ner Expressen till din Iphone eller Android.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.