SD vill finansiera förslag med minskad invandring

Publicerad

Sverigedemokraterna vill underlätta för småföretagen och införa ett femte jobbskatteavdrag redan nästa år.

Regeringens förslag om ett femte jobbskatteavdrag fick inte plats i budgeten för nästa år. Regeringen anser inte att det finns pengar just nu, utan prioriterar till exempel sänkt bolagsskatt och forskning.

Men i Sverigedemokraternas skuggbudget finns en något nedbantad version med. Tolv miljarder kronor lägger partiet på att sänka inkomstskatterna ytterligare.

– Vi skapar ett utrymme som regeringen inte har, inte minst genom vår invandringspolitik, säger Erik Almqvist, ekonomisk-politisk talesman.

Får mothugg

Carl B Hamilton, FP:s ekonomisk-politiske talesperson, ifrågasätter kalkylen, och har dessutom en annan syn på Sveriges ansvar att ta emot flyktingar.

– De glömmer att många av invandrarna bidrar till ekonomisk utveckling i Sverige. Man tjänar inte in elva miljarder så där, om man inte ska bryta helt med Sveriges traditionella politik, säger han.

SD vill också införa ett avdrag för socialavgifter, som enligt partiets beräkningar innebär att vart tredje småföretag slipper sociala avgifter helt. Partiet vill även ge avdrag för sjuklönekostnader i företag med mindre än tio anställda.

– Vi riktar sänkningen till de företag som har störst potential att nyanställa, säger Almqvist.

Bantat bistånd

SD finansierar sina förslag med minskad invandring, bantat bistånd, återställd restaurangmoms, slopad rabatt för att anställa unga och återbetalning av pengar från den stabilitetsfond som skapats för att skydda banksektorn. SD anser att bankerna själva ska stå för hela kostnaden för fonden.

Partiet vill inte heller göra ett extra kapitaltillskott till Europeiska investeringsbanken, vilket beslutats gemensamt av EU-länderna.

 

Rättelse: I en tidigare version angavs felaktigt att SD vill slopa restaurangmomsen.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag