Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

SD vill finansiera förslag med minskad invandring

Sverigedemokraterna vill underlätta för småföretagen och införa ett femte jobbskatteavdrag redan nästa år.

Regeringens förslag om ett femte jobbskatteavdrag fick inte plats i budgeten för nästa år. Regeringen anser inte att det finns pengar just nu, utan prioriterar till exempel sänkt bolagsskatt och forskning.

Men i Sverigedemokraternas skuggbudget finns en något nedbantad version med. Tolv miljarder kronor lägger partiet på att sänka inkomstskatterna ytterligare.

– Vi skapar ett utrymme som regeringen inte har, inte minst genom vår invandringspolitik, säger Erik Almqvist, ekonomisk-politisk talesman.

Får mothugg

Carl B Hamilton, FP:s ekonomisk-politiske talesperson, ifrågasätter kalkylen, och har dessutom en annan syn på Sveriges ansvar att ta emot flyktingar.

– De glömmer att många av invandrarna bidrar till ekonomisk utveckling i Sverige. Man tjänar inte in elva miljarder så där, om man inte ska bryta helt med Sveriges traditionella politik, säger han.

SD vill också införa ett avdrag för socialavgifter, som enligt partiets beräkningar innebär att vart tredje småföretag slipper sociala avgifter helt. Partiet vill även ge avdrag för sjuklönekostnader i företag med mindre än tio anställda.

– Vi riktar sänkningen till de företag som har störst potential att nyanställa, säger Almqvist.

Bantat bistånd

SD finansierar sina förslag med minskad invandring, bantat bistånd, återställd restaurangmoms, slopad rabatt för att anställa unga och återbetalning av pengar från den stabilitetsfond som skapats för att skydda banksektorn. SD anser att bankerna själva ska stå för hela kostnaden för fonden.

Partiet vill inte heller göra ett extra kapitaltillskott till Europeiska investeringsbanken, vilket beslutats gemensamt av EU-länderna.

 

Rättelse: I en tidigare version angavs felaktigt att SD vill slopa restaurangmomsen.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!