Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

SD vill ersätta första maj med annan helgdag

Senaste nyheterna med Expressen TV.
Matheus Enholm, SD-ledamot i konstitutionsutskottet.
Foto: Sverigedemokraterna
Arkivbild.
Foto: JENS CHRISTIAN

Grundlagen är omodern och måste reformeras, anser Sverigedemokraterna. Ett förslag är att helgdagarna ska få grundlagsskydd. 

Med undantag av första maj. 

Den vill SD ersätta med Engelbrektsdagen, rapporterar Aftonbladet.

I en motion i riksdagen föreslår SD att regeringsformen ska ändras och vila på ”den nationella socialkonservatismens grunder”.

Enligt Matheus Enholm, SD-ledamot i konstitutionsutskottet och en av dem som skrivit under motionen, skiljer sig dagens samhälle helt från 70-talets och folkets åsikter har svängt.

De helgdagar som bör grundlagsskyddas ska vara sekulära, kristna eller hedniska, anser SD som därmed ger rött ljus för första maj, medan övriga nuvarande högtider kvarstår.

”Svenska arvet” viktigast

SD kan tänka sig att ersätta första maj med Engelbrektsdagen, till minne av ledaren för Engelbrektsupproren på 1400-talet. Huvudsaken är att den nya helgdagen har en koppling till det ”svenska arvet”.

– Att man ska fira en politisk dag för några få enskilda partier. Det kan vi inte tycka är rimligt. Hade man gjort om den till en demokratins dag till exempel, då hade det varit en annan sak. Då kunde alla partierna äga den dagen, säger Matheus Enholm till Aftonbladet.

Så här kommenterar justitieminister Gunnar Strömmer (M) om SD:s förstamajförslag:

– Det är faktiskt första gången jag hör talas om detta så jag har faktiskt ingen mer genomtänkt kommentar. På ett allmänt plan så kan man säga att i Sverige har vi en viktig tradition av att se till att grundlagarna vårdas i väldigt bred partipolitisk enighet, säger han vid en pressträff i samband med fredagens möte med EU:s justitieministrar på Arlanda stad.

Brott skända flaggan

Flaggning är ett annat område som SD vill skydda genom att införa en ny flagglag i grundlagen. Enligt den ska endast den svenska, regionala och enskilda myndigheters flaggor tillåtas på offentliga byggnader. Men inte ”politiska och ideologiska flaggor”.

Matheus Enholm jämställer regnbågsflaggan med andra politiska organisationer och påpekar att SD är inte välkomna i det sammanhanget.

Att skända den svenska flaggan blir ett brott om syftet är att ”uttrycka missaktning för Sverige och svenskarna”, enligt SD-motionen.

– Att det skulle vara yttrandefrihet att få elda den, det vet jag inte om det är rimligt i vårat land och med våran nationalsymbol, säger Matheus Enholm till Aftonbladet.

I protester runt om i världen efter koranbränningen bränns svenska flaggor. Nu vill en SD-motion att det ska bli ett brott att skända den svenska flaggan.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.