Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

SD vill anställa 7 000 nya poliser på sju år

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Sverigedemokraterna föreslår i sin skuggbudget att det utbildas och anställs 7000 nya poliser till 2020, kan Expressen nu berätta.
Foto: Tomas Leprince
"Med vår satsning blir det en polis per 400 invånare", säger SD:s rättspolitiske talesperson Kent Ekeroth.
Foto: Cornelia Nordström
Samtidigt slår partiet fast ett rikttal på 250 poliser per 100 000 invånare.
Foto: Christian Örnberg

Sverigedemokraterna föreslår i sin skuggbudget att det utbildas och anställs 7000 nya poliser till 2022, kan Expressen nu berätta.

Samtidigt slår partiet fast ett rikttal på 250 poliser per 100 000 invånare.

– Med vår satsning blir det en polis per 400 invånare, säger SD:s rättspolitiske talesperson Kent Ekeroth. 

Det är i Sverigedemokraternas budgetförslag som presenteras under veckan som partiet avsätter pengar för att utbilda 7 000 nya poliser från och med 2017, kan Expressen nu berätta.

– På grund av den snabba befolkningsökningen, som en följd av hög invandring, har antalet poliser i relation till befolkningen sedan 2010 minskat och är snart utraderad, säger riksdagsledamoten Kent Ekeroth, Sverigedemokraternas rättspolitiske talesperson.

– Om vi behåller numerären hos polisen är vi tillbaka på 2006 års nivå år 2019.

Ska finnas tillgängliga

Enligt Kent Ekeroth är fler poliser "en förutsättning för att polisen både ska kunna bekämpa den organiserade brottsligheten och även finnas tillgängliga för medborgarna".

– Resurstillskottet ska säkerställa att polisen kan bekämpa den organiserade brottsligheten och öka sin närvaro i kriminellt belastade förorter. Polisen ska även öka sin närvaro på landsorten och i mindre städer. Någon form av minimibemanning lokalt bör utredas så att vi inte möts av stängda polisstationer och långa inställelsetider i glesbygden.

"Vittnar om resursbrist"

Enligt Sverigedemokraterna – som hänvisar till Brottsförebyggande rådet, BRÅ – har våldsbrotten i Sverige ökat med 31 procent mellan åren 2000 och 2014, sexualbrotten med 116 procent och inbrott i bostäder med 17 procent.

– Vid ett besök på Europol nyligen blev jag även informerad om den resursbrist som polisen lider av som gör att de inte kan följa upp utredningar i Sverige som önskat. Både poliser och polisfacket vittnar dessutom om resursbrist. Allt detta sammantaget inklusive det faktum att antal poliser per capita minskar visar på behovet av den förstärkning Sverigedemokraterna nu föreslår, säger Kent Ekeroth.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.