Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

SD värvar M-tjänstemän med regeringserfarenhet

Partiledare Jimmie Åkesson har framfört att partiet kräver inflytande i relation till sin storlek för att stödja en moderatledd regering. För att att få maximalt genomslag för sin politik bildar partiet en tjänstemannastab med erfarenhet från regeringskansliet.
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN
SD har rekryterat en handfull tjänstmän med erfarenhet från regeringskansliet, rapporterar Di.
Foto: HENRIK ISAKSSON / IBL
Moderaternas partiledare Ulf Kristersson måste nu ta ställning till Sverigedemokraternas krav för att stödja en borgerlig regering.
Foto: FREDRIK WENNERLUND / STELLA PICTURES

Sverigedemokraterna har skapat en grupp med tjänstemannaproffs – som ska ge partiet största möjliga inflytande vid ett potentiellt framtida maktskifte. 

Partiet har bland annat värvat moderata tjänstemän som suttit i regeringskansliet, rapporterar Dagens industri, Di

– Under alliansens andra mandatperiod tappade man reformambitionerna och ökade kraftigt migrationsproblemen genom uppgörelsen med Miljöpartiet, säger en av tjänstemännen som nu byter partimedlemskap, till Di. 

I tisdags förra veckan kallade SD:s partiledare Jimmie Åkesson till presskonferens för att berätta om vad partiet väntar sig om de ska stödja en moderatledd regering efter nästa nästa val. 

Huvudkravet är att SD ska få inflytande i relation till sitt väljarunderlag. 

Det är dock tydligt att partiet inte kommer lita enbart till löften från samarbetspartierna. För att få maximal utdelning vid framtida regeringsförhandlingar bildar partiet en ”äntringsstyrka” av tjänstemän, berättade partisekreterare Richard Jomshof under presskonferensen. 

SD har rekryterat handfull tjänstemän till ”äntringsstyrkan”

Tjänstemannaorganisationen består av personer med tidigare erfarenhet från regeringskansliet och dess olika departement, och ska säkra att SD inte blir bortdribblade i regeringsförhandlingar och ska kunna följa upp att överenskommelser infrias under mandatperioden. 

SD har redan värvat en ”handfull” personer till organisationen, rapporterar Di

Gruppen innehåller både opolitiska tjänstemän och politiska tjänstemän, från M, som suttit i regeringskansliet, skriver tidningen. 

Det rör sig om moderater som är missnöjda med den riktning som Fredrik Reinfeldts Nya Moderaterna tog, speciellt kring migrationspolitiken under andra mandatperioden. 

– Under alliansens andra mandatperiod tappade man reformambitionerna och ökade kraftigt migrationsproblemen genom uppgörelsen med Miljöpartiet, säger en tidigare M-tjänsteman som nu kommer ansluta till SD, till Di. 

”Uppenbart att Moderaterna tog makten före ansvarstagande”

En av M-tjänstemännen som Di talat med har varit sakkunnig för justitiefrågor i regeringskansliet. Den andra har också suttit i regeringskansliet och ”haft flera toppositioner inom näringslivet, media och offentlig förvaltning”, rapporterar Di. 

– Det blev uppenbart att Moderaterna tog makten före ansvarstagande. Man sålde ut sina kärnvärden genom Nya Moderaterna för att locka till sig nya väljare tillfälligt, säger SD-tjänstemannen som arbetat för M som sakkunnig inom justitiefrågor, till Di. 

”Äntringsstyrkan” saknar dock fortfarande tjänstemän med erfarenhet från Finansdepartementet, rapporterar Di

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.