Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

SD-väljarna kommer aldrig att bli nöjda

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Sverigedemokraternas ledare Jimmie Åkesson.
Foto: Sven Lindwall

När misstror Sverigedemokraternas sympatisörer svenska medier? Hvergang! Som det hette i den klassiska Tuborg-reklamen.

Det är möjligt att ”Sverigevännerna” tycker bättre om danska medier, där ramarna för vad som kan sägas om islam och invandrare är vidare. Ofta otäckt vidare, om du frågar mig. Men i SD-gängets ögon är de inhemska nyhetsförmedlarna ungefär lika aptitliga som en gammal ölslatt.

Institutet för mediestudier presenterade nyligen en mätning i samarbete med SOM-institutet om förtroendet för journalistiken. Drygt 80 procent av svenskarna tycker glädjande nog att nyhetsmedierna i huvudsak är tillförlitliga. Men SD-sympatisörerna är mer skeptiska. Bara 63 procent av dem finner mediernas innehåll i allmänhet mycket tillförlitligt. Även i synen på partiskhet utmärker sig SD-anhängarna. 

Cirka två av tre personer i Sverige, 68 procent, anser att journalister ofta vinklar nyheter efter sina personliga åsikter – en i sig oroande hög siffra – men i Jimmie-land är den skyhög: 82 procent.


LÄS OCKSÅ - Karin Olsson: Därför ska Lena K ta tillbaka Staffan Heimerson


Undersökningen har dessutom mätt förtroendet för journalistiken inom ett antal politikområden. Där lyser brottsligheten och invandringen rött.

I invandringsfrågan är det 37 procent av alla svenskar som saknar förtroende och bara 29 procent som känner förtroende. En del tycker antagligen att rapporteringen om migrationen är för negativ, men en stor andel utgörs av SD-sympatisörerna, som anser att medierna mörkar. Av Sverigedemokraternas väljare saknar hela 75 procent förtroende för nyheterna om invandring.

Det är allvarligt att anhängarna av ett så stort parti inte litar på breda medier i viktiga samhällsfrågor. En förklaring är partiets strategi som går ut på att profilera sig mot en påstådd elit, som ägnar sig åt ”fake news”. Man kan också reflektera över om migrations-och integrationsfrågorna tidigare har rapporterats tillräckligt allsidigt och kunnigt. Att tonläget och frågeställningarna praktiskt taget förändrades över en natt i november 2015 när regeringen presenterade en ny, stramare flyktingpolitik stämmer till eftertanke. Är journalister alltså så receptiva för politikernas agenda? 


Vilka konsekvenser kan det då få när vi är på väg in i en valrörelse som för första gången har invandring och kriminalitet som två huvudfrågor? Kommer journalistiken klara att stå emot när var och varannan politiker vill prata hårdare tag? Det finns många andra frågor som måste speglas.

Professor Hans Rosling läxar upp en programledare i dansk tv.

Nyhetsjournalistik kan aldrig handla om att göra någon grupp ”nöjd”. När Expressen, och nyligen också Aftonbladet, redovisade granskningar av gruppvåldtäkter och gärningsmännens ursprung jublade plötsligt SD-folket. Nästa gång gör vi något som får samma människor skeptiska igen. Mediernas mål måste förstås vara att belysa verkligheten så sanningsenligt och mångsidigt som vi förmår.

Men jag tänker också på Youtube-klassikern när folkhälsoprofessor Hans Rosling läxar upp en dansk programledare, som försöker få honom att köpa bilden av att Europa hotas av afrikansk massinvandring. I  stället tar Rosling upp vilka fantastiska exportmöjligheter som öppnar sig för Danmark när stora delar av Afrika nu tar sig upp ur fattigdom. ”Man kan inte använda sig av medier om man ska förstå världen”, säger Rosling provokativt. Man måste också ha böcker, utbildning och en världsbild som stämmer med utvecklingen, vilket kan vara svårt att få från bara medier eftersom de till stor del ägnar sig åt att rapportera problem. 

Den ödmjukheten kan också vara värd att ta med sig in i debatten om vår trovärdighet.


Karin Olsson är ställföreträdande ansvarig utgivare och kulturchef på Expressen. Nästa vecka skriver chefredaktör Thomas Mattsson "Mediekollen".


LÄS OCKSÅ - Karin Olsson: Metoo-journalistiken var nödvändig 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.