Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

SD väcker misstroende mot Löfven i morgon

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson säger att partiet kommer att väcka misstroende mot Stefan Löfven.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / IBL BILDBYRÅ / IBL BILDBYRÅ / IBLAB
Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / IBL BILDBYRÅ / IBL BILDBYRÅ / IBLAB

På onsdag kommer Sverigedemokraterna att begära misstroendeförklaring mot statsminister Stefan Löfven. 

Detta eftersom han inte har sparkat försvarsminister Peter Hultqvist, S.  

– Så fort kammaren sammanträder i morgon kommer vi väcka frågan om misstroendeförklaring mot statministern. Det pågår just nu en namninsamling, säger Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson till SVT Nyheter. 

Redan på onsdag kommer Sverigedemokraterna att begära misstroendeförklaring mot statsminister Stefan Löfven. 

SD:s linje har sedan i somras, då IT-skandalen på Transportstyrelsen uppdagades, varit att statsministern måste sparka försvarsminister Peter Hultqvist. Eftersom detta inte skett går partiet vidare med misstroendeförklaringen. 

Vill ha andra oppositionspartier med sig

– Så fort kammaren sammanträder i morgon kommer vi väcka frågan om misstroendeförklaring mot statministern. Det pågår just nu en namninsamling, säger Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson till SVT Nyheter. 

På Twitter skriver SD-ledaren: "Jag förutsätter att samtliga oppositionspartier står bakom vårt krav på misstroende mot Stefan Löfven."

https://twitter.com/jimmieakesson/status/907601113569996800

Men till SVT säger han att han inte vet hur de övriga allianspartierna ställer sig till misstroendeförklaringen:  

– I konsekvensens namn borde de rösta med oss, men jag tror inte de kommer göra det. Men för mig är det viktigt att markera att ansvaret faller tyngst på statsministern och att jag inte tror på hans förklaringar, säger Åkesson. 

Så sent som 2015 krävde Sverigedemokratern statsminister Stefan Löfvens, S, avgång i samband med regeringskrisen 2014 där han drog tillbaka sitt löfte om extraval. Kravet röstades ned. 

KD: Vi kommer inte rösta med SD

KD-ledaren Ebba Busch Thor vill ha mer information om vad statsministern visste om IT-skandalen och när han fick veta det. 

– Därför är det för tidigt att redan i morgon väcka frågan om misstroendeförklaring mot Stefan Löfven. Vi kommer inte rösta med Sverigedemokraterna utan följa frågan i Konstitutionsutskottet tills vi vet mer, säger hon till SVT.

Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / IBL BILDBYRÅ / IBL BILDBYRÅ / IBLAB

På en presskonferens efter att statsministern läst upp regeringsförklaringen i riksdagen fick han frågor kring hotet om misstroendeförklaringen mot Peter Hultqvist. 

Han sa då: 

– Vi kan visa att Hultqvist hade sådan information att han hade all anledning att tro att information hade gått till statsrådsberedningen, säger Stefan Löfven vid pressträffen, angående den hotande misstroendeförklaringen mot Peter Hultqvist.

Den informationen har KU i sin tur fått, enligt statsministern, som kallar en misstroendeförklaring mot Hultqvist en "överloppsgärning"

- Han har inte gjort något fel, det är därför han sitter kvar, och nu tycker jag att det framgår ännu tydligare av det här materialet, säger Löfven.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.