Det var på torsdagen som Sverigedemokraterna begärde en misstroendeomröstning mot justitieminister Morgan Johansson. Beskedet gavs av partiets gruppledare Henrik Vinge i samband med en frågestund i riksdagen.
– Vi har kommit till en punkt där den enskilt viktigaste kriminalpolitiska åtgärden är att förtidspensionera Morgan Johansson, sa han.
Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna ställde sig sedan bakom misstroendet, och en omröstning ska nu ske klockan 12 på tisdag nästa vecka.
Andersson hotar avgå
Men det är inte bara Morgan Johanssons öde som då avgörs. Det stod klart efter att statsminister Magdalena Andersson på en pressträff meddelade att hon och regeringen avgår om oppositionen fäller Morgan Johansson.
Det var en påtagligt arg statsminister som tog till orda sent på torsdagseftermiddagen.
– Vi befinner oss tre månader före ordinarie val. Det pågår ett krig i vårt direkta närområde. Vi befinner oss i en väldigt känslig tid med oreda och osäkerhet med Natoansökan från Sverige och Finland, säger Magdalena Andersson och sågar högeroppositionens agerande:
– Det är fruktansvärt oansvarigt. Det är oerhört. Det är inte ett läge för politiskt spel i Sverige. Det här är farligt på riktigt. Svenska folket förtjänar politiker som agerar ansvarsfullt i det här läget, svenska folket förtjänar bättre.
Magdalena Andersson säger att misstroendeförklaring mot Morgan Johansson innebär en regeringskris och hennes egen avgång om Johansson fälls.
– Självklart. Om man avsätter en minister på grund av politiska beslut avsätter man förstås hela regeringen. Det är en självklarhet.
Kristersson: ”Obegriplig kritik”
Ulf Kristersson skriver på Facebook:
”Magdalena Andersson försöker nu skrämma sitt regeringsunderlag till att rädda sin inkompetenta justitieminister Morgan Johansson, och hotar därför med att avgå. Vi tänker byta ut hela den här regeringen - senast vid valet, men ju förr desto bättre.”
Efter sitt tal som han höll från Järvaveckans scen på torsdagskvällen säger Kristersson att om Magdalena Andersson ”väljer att skapa en regeringskris” så är det hennes beslut och ingenting som han eller andra krävt.
– Det är obegripligt .Det är ingen annan än Magdalena Andersson som hotar med att avgå, säger Ulf Kristersson.
Kristersson avfärdar samtidigt Andersson kritik om att en misstroendeförklaring är ”farlig” i rådande läge med Nato-ansökan.
– Morgan Johansson har ingenting med Nato-ansökan att göra, säger Ulf Kristersson.
M, KD och L ställer sig bakom
Den dramatiska vändningen kom efter att Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna alla ställde sig bakom misstroendet mot Morgan Johansson.
– Vi kommer att rösta för begäran om misstroende mot justitieministern i omröstningen när den kommer upp i kammaren, säger Moderaternas gruppledare Tobias Billström till Expressen.
Moderaterna hänvisar bland annat till den kritik som kommit mot Morgan Johansson i konstitutionsutskottet, och enligt Billström har Johansson ”konsekvent farit med osanning”.
– Det har han gjort vid flera tillfällen under de här mandatperioderna, säger Billström.
Och även Liberalerna vill alltså tvinga bort Morgan Johansson.
– 151 skjutningar på 151 dagar talar sitt tydliga språk. Vi vill avsätta den minister som mer än någon annan har misslyckats med sitt uppdrag, säger Liberalernas gruppledare Mats Persson till Expressen.
Hur ser du på möjligheterna att få igenom detta?
– Nu är det upp till bevis för Centerpartiet. Stöttar de Morgan Johansson? Tycker de att han har gjort ett bra jobb? Är de nöjda med utvecklingen?
En röst saknas
I och med att hela högeroppositionen samlas krävs bara en röst till i riksdagen för att Morgan Johansson – och därmed hela regeringen – ska fällas.
Centerpartiet har ännu inte lämnat besked, men partiledaren Annie Lööf har uttryckt stark skepsis till misstroendehotet. Men skulle någon i hennes riksdagsgrupp ansluta sig till misstroendet räcker det alltså för att hela regeringen ska avgå.
Även den politiska vilden Amineh Kakabaveh kan avgöra, vilket försätter regeringen i en svår sits med tanke på förhandlingarna som nu pågår med Turkiet om ett svenskt Nato-medlemskap.
Kakabaveh, som förra sommaren gjorde upp med regeringen om att Sverige ska fördjupa samarbetet med det kurdiska partiet PYD, säger till Expressen att hon i dagsläget inte avser att ställa sig bakom misstroendet. Men hon säger också att det avgörs av hur regeringen agerar i samtalen med Turkiet.
– Jag har en överenskommelse med regeringen, och jag håller fast vid den så länge regeringen håller fast vid överenskommelsen och inte gör några eftergifter till Erdogan. Men jag väntar på svar, säger Amine Kakabaveh till Expressen.
Kräver du nya samtal med regeringen nu?
– Jag vill bara höra vad man gör i de här mötena med Turkiet. Kommer man lyssna på Turkiet?
Men om regeringen gör eftergifter till Turkiet. Vad innebär då det för hur du ställer dig till ett misstroende?
– Det kommer jag återkomma till, men det kommer få konsekvenser.
Men om regeringen gör eftergifter mot Turkiet kan det innebära att du stöder ett misstroende?
– Det kan innebära det. Jag har inte bestämt mig, men det skulle kunna innebära det, säger Amine Kakabaveh.
Johansson i ”dialog” med Kakabaveh
Morgan Johansson säger för egen del att han för en dialog med Kakabaveh, och håller fast vid överenskommelsen med henne.
– Det är klart. Vår inriktning är alltid att vi håller ingångna avtal. Jag gjorde en överenskommelse med henne förra sommaren och min uppfattning är att vi håller den på varenda punkt, säger han.
Johansson gör samtidigt klart att han ser misstroendet mot honom som ett tecken på att oppositionen blivit desperat.
– Vi har högerpartier som är väldigt pressade i opinionen, säger han.
Och han fick på torsdagen full uppbackning av Magdalena Andersson.
– Om man tror att detta problem bara handlar om en justitieminister har man inte förstått problemet alls. Överhuvudtaget inte. Särskilt inte eftersom vi har haft en justitieminister som intensivt arbetat med att anställa fler poliser och skärpa straffen. Problemet är mycket större än så, säger hon.
Borgfreden över
Den dramatiska vändningen på torsdagen med oppositionens misstroende och Anderssons besked att hon avgår om det fullföljs innebär att de senaste månadernas borgfred i svensk politik uppenbart är över.
Magdalena Andersson riktade också sin ilska direkt mot oppositionsledaren Ulf Kristersson, som hon nyligen uppträtt sida vid sida med under Nato-processen.
– Jag måste naturligtvis ta mig en rejäl funderare på vilken typ av oppositionsledare vi har i Sverige. Att agera på det här sättet. I det här känsliga läget. Med ett krig inte alls långt härifrån och en nyligen inskickad Nato-ansökan som befinner sig i ett oerhört känsligt läge. Det är inte att ta ansvar. Men jag ska naturligtvis prata med Ulf Kristersson, säger hon.