Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

SD: Utvisa utländska våldtäktsmän – på livstid

Statsvetaren Jenny Madestam förklarar partiet
Adam Marttinen (SD) vill skärpa straffen.
Foto: SVEN LINDWALL
”Det är rimligt att Sveriges utgångspunkt alltid ska vara utvisning för ett brott som våldtäkt”, skriver han.
Foto: JAN COLLSIÖÖ / TT NYHETSBYRÅN

Sverigedemokraterna vill utvisa alla utländska våldtäktsmän – på livstid.

Det skriver Adam Marttinen, rättspolitisk talesperson för SD, i en debattartikel i Aftonbladet.

”Det är rimligt att Sveriges utgångspunkt alltid ska vara utvisning för ett brott som våldtäkt”, skriver han.

I en debattartikel i Aftonbladet skriver Sverigedemokraternas rättspolitiske talesperson Adam Marttinen att alla utländska våldtäktsmän måste utvisas. Inlägget följer debatten om skärpta straff för våldtäkt.

Det var i slutet av juli som Johan Forssell, rättspolitisk talesperson för Moderaterna, krävde skärpta minimistraff för våldtäkt av normalgraden, något som Expressen tidigare rapporterat.

Advokatsamfundets generaldirektör Anne Ramberg riktade då stark kritik mot förslaget, då hon ansåg att hårdare straff inte har någon avhållande effekt. 

– Att höja lägsta straffet för våldtäkt till tre år, det tycker jag är oerhört stötande, sa hon till Expressen då.

Nu vill Sverigedemokraterna alltså gå steget längre, samtidigt som de instämmer i den moderata linjen.

”Det är rimligt att Sveriges utgångspunkt alltid ska vara utvisning för ett brott som våldtäkt. Sverigedemokraterna är beredda att se över samtliga skäl om anknytning till Sverige och förhållanden i utvisningsländer så att ett brott som våldtäkt alltid i praktiken leder till utvisning, antingen till medborgarskapsland eller annat land”, skriver Adam Marttinen på Aftonbladets debattsida.

Vill skärpa straffen – trots åklagarens uppfattning

Sverigedemokraterna lyfter i debattinlägget hovrättens dom efter det uppmärksammade gruppvåldtäktsfallet i en lekpark i Björns trädgård i Stockholm.

Då dömdes en 21-årig Somalisk medborgare till fyra års fängelse, samtidigt som en 29-årig medborgare i Eritrea fick fem års fängelse; de båda ska därefter utvisas, varför fängelsestraffen sänktes.

Att utvisning ”medför men som bör beaktas i straffmätning”, konstaterade hovrätten i domen – något som Sverigedemokraterna nu vänder sig mot.

Kammaråklagare Alexandra Bopp, var åklagare i Björns trädgård-fallet – och hon slöt emellertid upp bakom hovrättens bedömning.

”Frågor om utvisning är mycket svåra frågor med svåra avvägningar, särskilt när det gäller tilltalade som beviljats flyktingstatus. Jag tycker att hovrätten gjort noggranna överväganden och utförligt redovisat dessa i sin dom”, skrev hon till Expressen i samband med domen.

Trots det vill nu Sverigedemokraterna skärpa dessa straff.

”Inget brottsoffer för ett brott som våldtäkt ska behöva höra att utvisning ”medför men” eller att våldtäktsmannens psykiska ohälsa ”gör honom särskilt sårbar i hemlandet” och därmed får straffet sänkt eller till och med rätt att stanna i Sverige”, skriver Adam Marttinen i Aftonbladet, och fortsätter:

”Det är också en rimlig utgångspunkt att utvisning för ett brott som våldtäkt gäller på livstid. Enligt Sverigedemokraterna har Sverige inget behov av återbesök av gamla våldtäktsmän, någonsin.”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.