Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

SD utreder Mikael Bystedt efter Expressens granskning

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
SD-politikern Mikael Bystedt har bland annat beskrivit araber som "jordens avskum".
Foto: CORNELIA SCHAUERMANN
– Alltså, det där är inget jag känner igen, sa Bystedt till Expressen om hatkommentarerna.
Foto: RIKSDAGEN

Expressen avslöjade i dag att riksdagskandidaten Mikael Bystedt (SD) anonymt skrivit hundratals kommentarer på hatsajter som Avpixlat och Fria tider.

Trots att inläggen kopplas till hans privata mejl förnekar Bystedt att han har skrivit dem – nu ska händelsen utredas internt.

– Vi behöver göra det innan vi kan dra några slutsatser, säger presschefen Henrik Vinge.

Riksdagskandidaten och Jimmie Åkessons medarbetare Mikael Bystedt, 37, har anonymt skrivit hundratals kommentarer på hatsajter som Avpixlat och Fria tider under åren 2012 till 2016, visar Expressens granskning. De är skrivna med ett konto kopplat till hans privata mejladress som också använts i kontakter med myndigheter.

Bland inläggen har SD-politikern systematiskt spridit hat mot muslimer, kallat araber för "jordens avskum" och uppmanat folk att sko sig och fuska med skattepengar.

Hyllade moskébränder

När Fria tider berättade att moskéer bränts ned i London skrev han: ”Jäkla va bra gjort! Nu hoppas vi att detta sprider sig till Sverige som en löpeld”.

När Expressen konfronterar Mikael Bystedt med hans kommentarer säger han att han inte ”känner igen dem”. Men när Expressen visar att han i sina kommentarer skrivit specifika personuppgifter om sig själv så bekräftar han dem.

Ska utredas av SD

Trots det förnekar Bystedt inläggen, berättar Sverigedemokraternas presschef Henrik Vinge.

– Det är tydligt att Mikael själv inte vill kännas vid de här kommentarerna, och hävdar att det inte är han som har skrivit dem.

Partiet ska nu utreda händelsen.

– Vi behöver reda ut det här, både frågan om mejladressen, om kontot och om kommentarerna. Det är inte färdigt än, säger Henrik Vinge.

Kopplas till privat mejl

Expressen har tagit del av uppgifterna som visar exakt den mejladress som varit kopplad till kommentarskontot i varje ögonblick som kommentarerna görs. Den mejladressen har varit Mikael Bystedts privata mejladress – samma adress som han bland annat har registrerad i SD:s medlemsregister. 

I många av sina kommentarer, både på hatsajter och andra sajter, sprider han också flera ingående och personliga uppgifter om sig själv och närstående. Expressen konfronterade Mikael Bystedt med några av dessa uppgifter i måndags – uppgifter som han då bekräftade.

Expressen har sökt Mikael Bystedt.


LÄS MER: SD-politikern: Araber är ”jordens avskum”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.