Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

SD utesluter fyra ledamöter i Stockholm

Sverigedemokraterna utesluter fyra ledamöter i Stockholm.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Peter Wallmark.
Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL / /IBL

Tre ordinarie ledamöter och en ersättare i Stockholms kommunfullmäktige utesluts ur Sverigedemokraterna, rapporterar DN.

Detta sker efter kritik mot gruppledaren Peter Wallmark, som ifrågasatts för att ha tagit ut dubbla löner.

Fyra ledamöter av åtta i Sverigedemokraternas fullmäktigegrupp i Stockholms stad blev föremål för internutredningar i februari i år och stängdes då av från arbetet.

Nu har de uteslutits ur partiet, men sitter kvar i kommunfullmäktige som partilösa, skriver DN.

Det handlar om de ordinarie SD-ledamöterna Jeanette Malmström, Joakim Hedelin och Björn Larsson samt Mona Wallsén, som varit ersättare i fullmäktige för SD.

Anledningen till konflikten ska handla om att de har varit kritiska mot gruppledaren Peter Wallmark, som varit inblandad i en kontrovers sedan det framkom uppgifter om att han anställt sig själv som sekreterare och kan ta ut dubbel lön.

Sverigedemokraterna vill fortfarande inte bekräfta skälet närmare.

”Förekommer åsikter och ageranden som strider mot partiets politik, värderingar eller på andra sätt bedriver partiskadlig verksamhet, så agerar vi. Detta kommer vi även göra i framtiden och är något som de andra partierna kan lära sig utav”, har SD:s pressekreterare Christian Krappedal skrivit i ett mejl till Mitti.

SD utesluter fyra ledamöter i Stockholm

En av de nu uteslutna ledamöterna, som vill vara anonym, säger till DN:

– Jag har blivit utesluten. Det grundar sig i att vi ville avsätta Peter Wallmark som gruppledare. Vi tycker inte att han hade de ledaregenskaper som krävdes, han hade bland annat tagit ut dubbla löner. Som det ser ut just nu kommer jag att sitta kvar som vilde.

Peter Wallmark har avfärdat kritiken om sitt upplägg i ett inlägg på Facebook:

”Det är kommungruppens uppfattning att vi ska ha en heltidsarvoderad gruppledare. Då jag tidigare innehar en tjänst i Stadshuset med en lön på 50.000 kr, har jag tagit tjänstledigt på deltid så att min lön tillsammans med det halva gruppledararvodet blir ett helt gruppledararvode, d.v.s. 80.000 kr. Det är alltså inte fråga om dubbla löner”.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.