Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

SD:s kritik efter nobben: ”Frångick helt praxis”

Mattias Karlsson är kritisk till att SD inte fick någon presidiepost i krigsdelegationen. Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Talman Andreas Norlén är ordförande i krigsdelegationen. Foto: PELLE T NILSSON / SPA

Sverigedemokraterna får ingen ordförandepost i krigsdelegationen.

Något som partiet starkt ifrågasätter, rapporterar Dagens Nyheter.  

– De andra partierna frångick helt praxis där partiets storlek avgör vilken position de får, säger partiets gruppledare Mattias Karlsson till DN. 

Krigsdelegationen kan ersätta riksdagen om Sverige skulle vara i krig eller krigsfara. 

Förra veckan samlades de för att välja ordförandeposter, presidie. 

Talmannen Andreas Norlén är ordförande, men utöver honom finns det tre vice ordförandeposter. När delegationen samlades i onsdags valdes Åsa Lindestam (S), till vice ordförande, Mia Sydow Mölleby (V) till andre vice ordförande och Kerstin Lundgren (C), till tredje vice, rapporterar Dagens Nyheter.  

Under förra mandatperioden var Sverigedemokraternas Björn Söder andre vice ordförande i krigsdelegationens presidium. 

I år hade partiet nominerat ledamoten Paula Bieler, men hon förlorade först mot Vänsterpartiets kandidat och därefter mot Centerpartiets kandidat, och blev utan post. 

– De andra partierna frångick helt praxis där partiets storlek avgör vilken position de får, säger Mattias Karlsson, (SD), gruppledare i riksdagen till DN.  

– Vi tycker att det vore rimligt om vi fick andre vice ordförandeposten, precis som vi borde fått andre vice talmansposten. Men då ställde V upp en motkandidat, det blev omröstning med slutna valsedlar. Så trots att V är ett betydligt mindre parti än vi så fick de ändå andre viceposten. Sen upprepade sig samma mönster vid valet av tredje vice ordförande, då ställde C upp en motkandidat till Paula Bieler som var vår kandidat och vann med förkrossande majoritet, säger han också. 

SD hade nominerat Paula Bieler. Foto: ANNA-KARIN NILSSON

C nominerade egen kandidat 

Hans Ekström, en av Socialdemokraternas ledamöter i krigsdelegationen, säger till DN att hans parti inte tycker att SD ska finnas i presidiet i riksdagen eller krigsdelegationen, då de har ”inställningar som är problematiska”. 

Centerpartiet valde att nominera en egen kandidat till tredje vice ordförande, och la ner sina röster i voteringen om andre vice ordförande. 

Kristdemokraterna la också ner sina röster. 

– Ebba Busch Thor gjorde en markering i plenum om att hon tycker att man i normalfallet bör följa proportionalitet. Vår principiella uppfattning är att det är rimligt i de fall där det inte finns några politiska samarbeten som kan motivera kartell, säger Johan Ingerö, policyansvarig i Kristdemokraternas partiledarstab till Dagens Nyheter.