Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

SD Tyresö lade ut adress till asylboende

Trots alla bränder låter SD inlägget med adresser till flyktingboenden ligga kvar. Här är det skolan i Kånna, Ljungby, som brinner.Foto: Räddningstjänsten
Listan. SD Tyresö publicerade en lista på flyktingboenden i kommunen.Foto: TT/Skärmdump SD Tyresö

SD Tyresö har lagt ut adresser till asylboenden – trots bränder och Migrationsverkets beslut om sekretess.

– Det är svårt för oss att avgöra vad som är en säkerhetsrisk och inte, säger Leonid Yurkovskiy, politisk sekreterare för SD i Tyresö.

Efter den senaste tidens anlagda bränder mot flyktingboenden har Migrationsverket beslutat att alla nya anläggningar i landet ska hållas hemliga. I år har kring 20 nuvarande eller planerade boenden brunnit – mer än hälften efter sommaren.

Så sent som i går, onsdag, gick polisen dessutom ut med att de sätter in polishelikoptrar med värmekameror för att bevaka boenden i landet.

Men trots Migrationsverkets beslut om sekretess sprids adresserna. För en vecka sen uppdagades att Sverigedemokraterna i Lund lagt ut kartor till flyktingboenden och i Tyresö, Stockholm, har partiet lagt ut en bild med adresser till ett tiotal planerade boenden i kommunen.

"Känns lite sent"

SD Tyresös bild publicerades innan Migrationsverkets beslut, men trots att lokalföreningen känner till sekretessbeslutet tar man inte bort den.

– Visst skulle man kunna det, men det känns ju lite sent att göra det nu. Men man får ju tänka efter extra mycket i framtiden med tanke på alla bränder, säger Leonid Yurkovskiy, politisk sekreterare för SD i Tyresö.

– Visst är det känsligt. Men när saker byggs hör det till sakens natur att man informerar var någonstans. Det är svårt för oss att avgöra vad som är en säkerhetsrisk och inte.

Leonid Yurkovskiy hänvisar till Tyresö kommuns offentliga handlingar, där adresserna tidigare lagts ut.

Inte insatt i sekretessen

– Jag har inte riktigt satt mig in i Migrationsverkets nya sekretess, men eftersom kommunen i sina offentliga handlingar gått ut med adresserna innan Migrationsverkets beslut, anser vi inte att det är något större problem, säger Leonid Yurkovskiy, politisk sekreterare för SD i Tyresö.

Men det är inte bara sverigedemokrater som förespråkar att adresserna ska läggas ut. Moderata kommunalrådet Magnus Gunnarsson i småländska Ljungby menar att man måste informera invånarna – det trots att en av mordbränderna anlagts i hans kommun.

Gunnarsson säger till lokaltidningen Smålänningen att han tänker trotsa Migrationsverkets sekretess:

– Så fort vi vet var det nya boendet ska ligga i Ljungby kommer vi att gå ut med det. Man kan aldrig informera för mycket, det är något jag har lärt mig, säger han till tidningen.