Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

SD-toppens rasism och nazivurm i dold chatt: ”Hell seger”

Expressens Davis Baas har granskat SD-toppens nazistiska hälsningar i den dold chatten. Här berättar han om avslöjandet.
SD-politiken Dennis Askling i mitten.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / MEDIABILD
Dennis Askling.
Foto: Pressbild / Pressbild

Dennis Askling är anställd på Sverigedemokraternas riksdagskansli och gruppledare för partiet i Haninge. 

Han beskrivs internt i SD som ett framtidsnamn och han sitter i juryn för Region Stockholms antirasistiska pris.

Men Expressen kan nu avslöja hur han i en chatt med en partikamrat skriver nazistiska hälsningar, uttrycker sig nedsättande om ”negrerna” och sprider rasideologiska resonemang.

– Det var väl en extremt privat kontext, säger han om varför han använder den svenska versionen av ”Sieg heil”. 

I augusti kunde Expressen avslöja att nämndemannen och SD-politikern i Haninge, Hans-Johnny Hedström, spridit bilder där svarta kallas ”negrer”, där statsminister Stefan Löfven har ett kikarsikte i ansiktet och där det ”skämtas” om en kamphund som biter ihjäl somalier. Hedström lämnade sina politiska uppdrag och den som från partiets sida tog avstånd från hans rasism var gruppledaren för SD i Haninge, Dennis Askling. 

– Det är en förtroendebransch som vi jobbar i och han ansåg att det kan skada partiets förtroende med det som skett, sa Askling och tillade om Hedströms agerande:

– Det är högst olämpligt att dela såna saker.

Dennis Askling jobbar också på Sverigedemokraternas riksdagskansli och internt i partiet beskrivs han som ett framtidsnamn som backas upp av partiledningen. Dessutom sitter han i juryn för Region Stockholms pris för arbete mot främlingsfientlighet och rasism. Priset, på 50000 kronor, ska särskilt prioritera insatser som ”bidrar till att motverka rasistiska och främlingsfientliga våldshandlingar”.

Expressen kan nu avslöja en chatt som Askling hade 2017 med en partikamrat. I chatten berättar han att han träffat nazistiska NMR i sin dåvarande hemkommun Halmstad och att han ”skulle vilja diskutera deras ideologi med någon riktigt kunnig”. NMR är en våldsbejakande nazistisk organisation som av Säpo beskrivs ha förmåga att begå allvarliga brott som skulle kunna klassificeras som terrorattentat.

Här konfronteras Dennis Askling av Expressens reporter David Baas.
Dennis Askling är anställd på Sverigedemokraternas riksdagskansli och gruppledare för partiet i Haninge.
Dennis Askling väljer snabbt gå från intervjun, springa upp för trappor i kommunhuset och låsa in sig.

Använder nazistiska hälsningsfraser

I chatten använder Askling också nazistiska hälsningar som ”HELL SEGER” - som är en svensk översättning av ”Sieg heil”. Han visar också upp en bild där han klippt sig i vad han kallar ”HJ (Hitler Jugend, reds anm) frippan”. Direkt efter bilden beskriver han sig också som en ”Arisk krigare”.

När partikamraten frågar om de ska börja hänga med NMR eller den högerextrema aktivistgruppen Nordisk ungdom svarar Askling:

”Du hänger ju redan med mig så du gör det redan”.

Askling och partikamraten hånar också en SD-medlem med rysk bakgrund, där Askling pekar på rastillhörigheten:

”Vi vet båda vilken ras som är överst

Arier - slaver”

När partikamraten skickar över en bild på tre svarta män med texten: ”Nigga - Nigger - The Niggest” svarar Askling med att skicka över en bild med den engelska texten: ”När du läser Mein Kampf högt och de ber dig lämna synagogan”.

Dennis Askling, SD, använder den nazistiska hälsningsfrasen ”Hell seger” som är en svensk översättning av tyskans ”Sieg heil”.
Askling sprider rasteorier efter att han hånat en partikamrat med bakgrund i Ryssland.
Askling och hans partikamrat skriver om somalier.
Askling beskriver sig som ”arisk krigare”.

”Kommer man från Afrika så luktar man ju skit!!!”

Askling ondgör sig också över personer från ”Mena”, alltså Mellanöstern och Nordafrika. I chatten blir han upprörd över några barn som är ute sent en söndag. Han kopplar dem direkt till ”Mena” och beskriver dem sedan som ”somalier typ”. Askling fortsätter till partikamraten om somalier:

”De som du sa luktar illa”.

Askling fortsätter:

”´Men vafan kommer man från Afrika så luktar man ju skit!!!´”

Och:

”´Det är i blodet på negrerna. HAHA!´”

Partikamraten svarar:

”HAHAHAHAH”.

Askling är också medveten om att han och partikamraten utåt sett bör hålla tyst om nazismen och rasteorierna och att de ska undvika att visa chatten för andra. Partikamraten svarar:

”Alltså vi hade verkligen blivit uteslutna på livstid om denna chatten läckt”.

Askling beskriver sin frisyr som ”HJ frippan” och syftar på Hitler Jugend, som var Nazitysklands ungdomsorganisation för pojkar.
I chatten berättar Askling att han träffat nazistiska NMR i sin gamla hemkommun Halmstad.
I flera inlägg i chatten skriver Askling och partikamraten att chatten inte få läcka ut och att de måste hålla innehållet dolt för andra.

Askling: ”Det radikala får ske bakom stängda dörrar”

Askling berättar i chatten om sin ideologiska utveckling inom Sverigedemokraterna:

”Har definitivt blivit mer radikal på de åren jag varit med i SD, men det är ganska naturligt med tanke på vilken riktning samhället går i”.

Han skriver också:

”Det radikala får ske bakom stängda dörrar”.

Expressen träffar Dennis Askling i Haninge kommunhus i anslutning till ett möte i kommunfullmäktige.

I den här chatten använder du nazistiska hälsningsfraser som ”Hell seger”, det är en svensk översättning av ”Sieg heil”. Varför använder du nazistiska hälsningsfraser?

– Jag vet inte, det är väl en extremt privat kontext så jag vet faktiskt inte exakt vad det rör sig om.

Att uttrycka nazism, det är nåt privat för dig?

– Absolut inte, men det var väl… Jag vet inte kontexten till det hela men man kan ha, jag vet faktiskt inte. Jag har inga kommentarer.

Dennis Askling väljer då att snabbt gå från intervjun, springa upp för trappor i kommunhuset och låsa in sig. Expressen ber sedan honom upprepade gånger att komma ner till sammanträdessalen för att fortsätta intervjun, vilket han inte gör.

Askling skriver sedan i ett mejl:

”Innehållet reflekterar inte mina åsikter varken nu eller då, men jag förstår givetvis att innehållet är grovt och kränkande för den som läser detta, för det vill jag be om ursäkt.  Jag tar starkt avstånd från rasism och extremism, och beklagar att jag skrivit dessa saker. Många gånger är de skrivna i affekt.

Jag är medveten om att detta skadat mitt förtroende inom partiet och kommer med anledning av detta lämna samtliga av mina politiska uppdrag.”

Sverigedemokraternas presschef Henrik Gustafsson skriver i en kommentar:

”De åsikter som han ger uttryck för är förkastliga och helt oförenliga med Sverigedemokraternas politik och värdegrund. Det är något som verkligen inte hör hemma i vårt parti.

Vi har fört dialog med honom och han har lämnat samtliga av sina förtroendeuppdrag. Gällande hans kanslitjänst har han blivit arbetsbefriad för vidare hantering och utredning.”

Här konfronteras Dennis Askling

Spred rasism och nazivurm i dold chatt: ”Hell seger”.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.