Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

SD-toppens nya drag – skapar tankesmedja

SD-toppen Mattias Karlsson lämnar gruppledarposten
Mattias Karlsson skapar en ny konservativ tankesmedja.Foto: SVEN LINDWALL
Foto: SVEN LINDWALL

Sverigedemokraternas avgående gruppledare, Mattias Karlsson, startar en ny konservativ tankesmedja.

Tankesmedjan ska hjälpa partiet att närma sig KD och M, skriver Sydsvenskan. 

Samtidigt vill gruppledaren förhindra att ”den svenska nationen uppgör att existera och därmed dör”.

Under söndagen avslutas politikerveckan i Almedalen med Sverigedemokraternas dag. 

Det efter Kristdemokraternas dag på lördagen, där partiledaren Ebba Busch Thor gav klara besked om att hon är villig att samarbeta med SD.

Enligt Sverigedemokraternas avgående gruppledare, Mattias Karlsson, är det positivt. I höst kommer hans fokus vara att utveckla SD:s ideologiska arbete – och där välkomnas samarbetet med KD.

– I takt med att Moderaterna och KD börjat bejaka sina konservativa ådror så har det blivit mer naturligt att vi samarbetar, säger Mattias Karlsson till Sydsvenskan.

Mattias Karlsson startar ny tankesmedja

Visionen i dag är att ingå i ett konservativt block, där Sverigedemokraterna ska vara största parti, uppger gruppledaren för Sydsvenskan.

Samtidigt annonserar Mattias Karlsson att han håller på att starta en ny konservativ tankesmedja. Förhoppningen är att den ska rymma såväl sverigedemokrater som kristdemokrater och moderater.

Vidare är tanken att partierna tillsammans ska driva mot ett gemensamt slutmål.

– Motståndarnas slutmål är att avveckla nationalstaten. Då måste nationens försvarare vinna den politiska striden. Annars kommer nationen att upphöra existera och därmed dö, säger Mattias Karlsson till Sydsvenskan.

Ebba Busch Thor: Inget konservativt parti

Ebba Busch Thor har dock varit kritisk till idén om ett nytt konservativt block.

Under lördagen intervjuades KD-ledaren av Omnis politikpodd ”Regeringen framför allt”, där hon framhöll att partierna har olika ideologiska grunder. Hon betonade också att Jimmie Åkesson aldrig beskrivit sitt parti som konservativt.

– Per definition faller det på sin egen orimlighet att bilda ett konservativt block utan att vara ett konservativt parti själv och att också dra med partier som inte bara är konservativa i en sådan rubricering. Jag har i stället en annan ingång, jag ser det snarare som att blocken har upplösts i Sverige, sa Ebba Busch Thor till Omni under lördagen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.