Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

SD-toppens kusin på riksdagsplats – för S

Kusiner i riksdagen: Markus Wiechel, SD, och Björn Wiechel, S.

Ena dagen släktmiddag – andra dagen het debatt i riksdagen.

Sverigdemokraternas Markus Wiechel har fått sällskap av kusinen, socialdemokraten och nyblivne riksdagmannen Björn Wiechel i maktens korridorer.

Och det är som upplagt för släktfejder.

– Det är väl inte så jättemånga som känner till vårt släktskap, säger Markus Wiechel till Expressen.

Socialdemokratiske riksdagskandidaten Björn Wiechel återfanns på plats fyra på listan över valbara namn i Västerbottens län inför valet.

Och den 30-årige Umeåbon tog sig hela vägen in till riksdagen.

Men han blir inte den första riksdagsmannen i släkten.

Nej, sedan tidigare sitter nämligen kusinen Markus Wiechel i riksdagen för Sverigedemokraterna.

Markus Wiechel har tidigare varit i blåsväder sedan Expressen avslöjat att riksdagsmannen gått till attack mot mörkhyade personer efter att ha sett en film på Facebook. Det var i slutet av april 2013 som Expressen kunde avslöja att Wiechel bland annat skrivit "satans jävla aphelveten" om mörkhyade personer två år tidigare. Uppgifterna ledde till att Wiechel ställde sin plats till förfogande – men 26-åringen togs till nåder av partiledningen.

Gått obemärkt förbi

Och nu får alltså Markus Wiechel sällskap av sin kusin Björn Wiechel i riksdagen.

– Vi representerar olika partier och vi kommer att göra det framöver också. Jag tror inte att det kommer bli några vidare diskussioner. Vi tillhör olika partier och är olika, säger Markus Wiechel till Expressen.

Hur är er relation?

– Den är det väl inget fel på. Jag har bott utomlands under rätt många år och vi bor rätt långt ifrån varandra så det är inte så att vi träffas, säger Markus Wiechel, och fortsätter:

– Det är väl inte så jättemånga som känner till vårt släktskap. Men det är ingen större diskussion. Vi är uppväxta på olika ställen. Han har bott i Umeå i hela sitt liv och jag har bott lite här och var men inte där uppe.

Björn Wiechel har samma syn på kusinernas relation.

– Vi är egentligen uppväxta i olika delar av landet, jag i Umeå och han i södra Sverige, och vi kommer från olika bakgrunder, säger han, och konstaterar:

– Vi har ju alltid varit politiskt intresserade båda två men vi tar helt olika politiska ställningstaganden.

Slåss för jämställdhet

Inför valet svarade Markus Wiechel att "jag står fast vid mina värderingar och tänker inte låta politisk korrekthet ändra det" på frågan om varför man ska rösta på honom, medan kusinen Björn Wiechel framhävde att han "kämpar för ett jämlikt och jämställt samhälle".

En av Björn Wiechels hjärtefrågor är just strävan efter jämlikhet och ett jämställt samhälle.

I samma utfrågning svarade Björn Wiechel även att det är ett "mycket bra förslag" att satsa på "ett Sverige där makt omfördelas från män till kvinnor", och han tyckte vidare att "ett Sverige med små inkomstskillnader" är "ett mycket bra förslag".

Synar man de båda kusinerna så ser man, inte helt oväntat, stora ideologiska kontraster.

– Ja, jag vet. Jag kollade lite på den där valpejlen men hade inte heller helt koll på vad han hade för åsikter. Men det är… intressant. Jag har en bakgrund på borgarsidan och är väl kanske lite mer åt det hållet än han någonsin har varit, säger Markus Wiechel.

"Står väldigt långt ifrån varandra"

Trots sina olikheter har kusinerna aldrig hamnat i några vidare politiska dispyter.

Och så ska det förbli.

Det är man åtminstone överens om.

– Vi har olika bakgrund men sen råkar vi vara släkt. Jag har inget emot honom som person alls, säger Markus Wiechel.

– Vi står väldigt lågt ifrån varandra och kommer agera professionellt. Men det är väl ingen hemlighet att vi står väldigt långt bort från Sverigedemokraterna, säger Björn Wiechel.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.