Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

SD-toppens könsordsattack mot äldre kvinna

FÖRNEKAR. Riksdagsledamoten Markus Wiechel förnekar att han vid ett möte kallat en partikollega för ”pissfitta” – eller att han någonsin ska ha använt ordet. Men i en mejlväxling Expressen tagit del av används det återkommande.
I en intern rapport inom Sverigedemokraterna anklagas riksdagsledamoten Markus Wiechel för att under ett möte 2012 ha kallat en kvinnlig partikamrat i 70-årsåldern för ”pissfitta”.
Uttrycket ”pissfitta” användes senare återkommande i mejl mellan personer i Markus Wiechels falang i SD-distriktet. I mejlväxlingen benämndes samma kvinna även som ”subban”.
SD-riksdagsledamoten Jonas Andersson fick veta att Wiechel ska ha kallat en partikamrat "pissfitta". Nu säger Andersson sig inte "känna igen" det.
Foto: SVEN LINDWALL
1 / 8

SD-riksdagsledamoten Markus Wiechel kallade en kvinnlig partikamrat i 70-årsåldern för ”pissfitta”.

Det anklagar flera partikamrater honom för.

Expressen kan nu avslöja hur Wiechel använt nedsättande könsord vid flera tillfällen.

– Det användes i ironiskt syfte, säger han om sitt språkbruk.

Expressen publicerar vanligtvis inte så grovt stötande och kvinnoförnedrande ord som förekommer i den här artikeln. Vi väljer nu att göra det eftersom de kommer från en lagstiftare i Sveriges riksdag.

I en intern rapport inom Sverigedemokraterna anklagas Markus Wiechel, riksdagsledamot sedan 2012, för att ha kallat en kvinnlig partikamrat i 70-årsåldern för ”pissfitta” under ett möte med en annan partiföreträdare.

Markus Wiechel förnekar att han vid ett möte kallat en partikollega för ”pissfitta” – eller att han någonsin ska ha använt ordet. Men i en mejlväxling Expressen tagit del av används det återkommande.
Foto: SVEN LINDWALL

"N N (kvinnans namn, reds anm) var en pissfitta, en gammal käring helt utan kompetens", står det i rapporten att Wiechel ska ha sagt.

I en intern rapport inom Sverigedemokraterna anklagas riksdagsledamoten Markus Wiechel för att under ett möte 2012 ha kallat en kvinnlig partikamrat i 70-årsåldern för ”pissfitta”.

Vittnet: ”Ja, det sa han”

Mötet ägde rum i rådhuset i Norrköping våren 2012. Partiföreträdaren som i rapporten vittnade om språkbruket från Wiechel upprepar nu sitt vittnesmål för Expressen.

Du skrev att Markus Wiechel under mötet sa ”pissfitta, en gammal käring helt utan kompetens”.

– Ja, det sa han.

Sa Markus Wiechel det?

– Ja, det sa han och det står jag fast vid att det sa han.

När Markus sa det där, hur reagerade du då?

– Då reste jag på mig och gick. Jag sa väl bara att det här instämmer jag inte i. Det här vill jag inte vara med om och så reste jag på mig och gick, säger partiföreträdaren som skrev rapporten om mötet.

Riksdagskollegan tog del av uppgifterna

Wiechels partikollega Jonas Andersson, som i dag är riksdagsledamot men som då var lokalpolitiker i Linköping, tog del av uppgifterna om vad Wiechel ska ha sagt på mötet - vilket han noterade i ett eget dokument som Expressen tagit del av.

Andersson säger sig nu inte ”känna igen” vad han skrev att Wiechel sagt på mötet.

SD-riksdagsledamoten Jonas Andersson fick veta att Markus Wiechel ska ha kallat en partikamrat ”pissfitta”. Nu säger Andersson sig inte ”känna igen” det.
Foto: SVEN LINDWALL

När Expressen först träffar Markus Wiechel i riksdagen säger han att han inte använt ett sånt stötande ord som står i rapporten.

– Ja, jag kommer ihåg den där anklagelsen och det är inget som jag vare sig då eller nu skulle kännas vid. Utan det fanns en omfattande konflikt i Östgötadistriktet och när det kom till den här personen så var det samma sak där att vi var osams. Sen har jag väldigt svårt att se att jag skulle använda ett sånt begrepp.

Svårt att se? Men kan du säga tydligt ja eller nej på om du har kallat en kvinnlig partikamrat för detta?

– Nej, det är inget begrepp som jag nånsin har använt mig av.

Men det Markus Wiechel säger är inte sant.

Spred vidare kvinnoförnedringen

Några veckor efter mötet skickade Wiechel vidare rapporten till en manlig partikamrat. I mejlets ämnesrad skrev han: "Pissfitta".

Ordet blev också ett återkommande begrepp inom Wiechels falang i distriktet. En politisk tjänsteman hörde av sig till Wiechel för att fråga honom efter "Pissfittabrevet". En tid senare upprättade samma tjänsteman en närvarolista för ett möte i distriktet som skickades till Wiechel. Bland namnen på listan återkom det grovt nedsättande könsordet. I ytterligare en kontakt från tjänstemannen benämndes samma kvinna som "Subban".

Uttrycket ”pissfitta” användes senare återkommande i mejl mellan personer i Markus Wiechels falang i SD-distriktet. I mejlväxlingen benämndes samma kvinna även som ”subban”.

– Vem är det som håller på och rotar i det här?, säger tjänstemannen som i dag lämnat sitt uppdrag, och tillägger:

– Skriv vad fan du vill i den där blaskan! Jag skiter i det.

När Expressen intervjuar Wiechel igen, om de nya uppgifterna, så säger han:

– Vi hade en väldigt jobbig situation då, en väldigt infekterad konflikt, med väldigt hårda ord från alla håll och kanter. Men jag tycker inte att det är acceptabelt att använda såna ord.

Du brukar inte använda ordet ”fitta”?

– Nej, jag brukar inte använda det.

Men inte heller det är sant.

Wiechel: ”Inget fel på min kvinnosyn”

Expressen kan nu också visa att Wiechel i ett annat sammanhang, som gällde en revision i partidistriktet, skrev till samme manlige partikamrat som han skickade rapporten till. I mejlet skrev han: "Satans fitta".

Varför använde du ett sånt uttryck?

– Ja, som sagt, det är inte seriöst nånstans och det är väldigt många år sen.

Säger det nåt om din kvinnosyn att du använder såna här ord?

– Nej, alltså, jag skulle nog säga att det är absolut inget fel på min kvinnosyn. Utan tvärtom så skulle jag säga att den är väldigt god, säger Wiechel.

Expressen har varit i kontakt med den utsatta kvinnliga partikamraten. Hon berättar att hon tidigare fått uppgifterna om vad Wiechel ska ha kallat henne. Hon säger att hon hört honom uttrycka sig nedsättande om andra i partiet och att hon därför inte blev förvånad. Hon vill inte ställa upp på en längre intervju.

Avslöjandet om Markus Wiechel är inte det första. Expressen har tidigare kunnat visa hur han, i en Facebookchatt, kallade svarta afrikaner för "satans jävla aphelveten"

Expressen 25 april 2013.
Foto: Faksimil

Vi har också kunnat publicera en bandupptagning där Wiechel berättade hur han byggt upp ett arkiv över partiledningens motståndare och upprättat listor med negativa omdömen om partikamrater i partidistriktet. 

Expressen 20 maj 2013.
Foto: Faksimil

Sommaren 2016 kunde vi också avslöja hur Markus Wiechel samlat material för att få dåvarande partikamraten och riksdagsledamoten Olle Felten utesluten ur Sverigedemokraterna.

Expressen 3 juli 2016.
Foto: Faksimil

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.