Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

SD-toppens hund tvingas ha munkorg

Oscar Sjöstedt.Foto: Anna-Karin Nilsson
Hunden Fang, en blandning mellan varg och schäfer.

Två barn har blivit bitna.

Nu har polisen skrivit ett föreläggande om tvångsmedel mot SD-toppen Oscar Sjöstedt, 34, och hans sällskapshund Fang – en korsning mellan varg och schäfer.…

– Hunden ska ha fast koppel, halsband och munkorg hädanefter, säger Annika Teckner vid Nackapolisen till Expressen.

Sverigedemokraternas ekonomisk-politiske talesman Oscar Sjöstedt hamnade i blåsväder när han nyligen flyttade till Värmdö utanför Stockholm.

På kort tid har hans och sambons sju månader gamla hund bitit två barn i det annars så fridfulla villaområdet.

Så sent som den 28 maj blev en fyraårig flicka attackerad och biten. Hon kördes i ambulans till sjukhus. Polisen i Nacka har också bekräftat för Expressen att man tror att det var samma hund som den 17 maj bet en nioårig pojke i armen och på sidan av magen. Pojken fick föras till Karolinska universitetssjukhuset för vård.

Nu har förundersökningsledaren vid Nackapolisen, Annika Teckner, skrivit ett föreläggande till förvaltningsrätten om att Oscar Sjöstedts varghybrid Fang hädanefter ska ha fast koppel, halsband (inte sele) och munkorg.

"Inte tidsbegränsat"

– Det är inte tidsbegränsat, men kan prövas av ägaren längre fram om denne till exempel gått hundkurser, säger hon till Expressen.

Brottsrubriceringen var till en början misstänkt vållande till kroppsskada i två fall. Men varken Oscar Sjöstedt eller hans sambo har delgivits misstanke om brott. Inget tyder heller på att de kommer bli det.

– För att åtalas för vållande till kroppsskada krävs att skadan inte är ringa, och i det här fallen bedömer jag att skadorna inte är allvarliga. I alla fall inte fysiskt sett, säger Annika Tecknar.

Uppsåt krävs

Inget tyder heller på att paret kommer att bli straffade för att ha brutit i tillsynen av sin hund. Där krävs det att man har haft uppsåt eller varit grovt oaktsam. I det här fallet anser polisen att det snarare varit fråga om slarv från ägarna sida. Därmed klarar man sig också ifrån böter.

Expressen har förgäves sökt Oscar Sjöstedt.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.