Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

SD-toppens hund attackerade två barn

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Hunden är en korsning mellan varg och schäfer.
Foto: Oscar Sjöstedt
Sverigedemokraternas ekonomiskpolitiske talesman Oscar Sjöstedt.
Foto: Anna-Karin Nilsson

På onsdagen blev en fyraårig flicka attackerad och för en dryg vecka sedan fick en nioårig pojke uppsöka akuten efter bett från samma hund.

Hunden - en korsning mellan varg och schäfer - ägs av SD-toppen Oscar Sjöstedt.

– Jag är väldigt upprörd över att hunden har attackerat ett annat barn nu, säger mamman till den nioåriga pojken.

På kort tid har två barn attackerats av samma hund i Gustavsberg i Värmdö kommun.

Hunden, en sju månader gammal valptik, ägs av Sverigedemokraternas ekonomiskpolitiske talesperson Oscar Sjöstedt och heter Fang, vilket är engelska för "huggtand".

Under onsdagen gick hunden, som är en korsning mellan varg och schäfer, till angrepp mot en fyraårig flicka som bor granne med SD-toppen och hans sambo.

– Ett vittne ser en liten flicka som blir jagad av en hund på gatan. Flickan ramlar och sedan hoppar hunden på henne och biter tag i arm och ben, säger Robert Heurgren vid Nackapolisen.

Angreppet avbröts kort därefter när Sjöstedts sambo och vittnet hjälptes åt för att separera hunden från flickan.

Polisanmälningar upprättade

Flickan fick senare uppsöka sjukvård för sårskador på armen och bitmärken på benet, men ska ha klarat sig från att bli allvarligt skadad.

Nio dagar tidigare gick samma hund till angrepp mot en 9-årig pojke. Pojken blev biten i armen och på sidan av magen. Han uppsökte cityakuten på Karolinska efter händelsen, enligt polisen.

– Han skulle springa till en kompis och hunden jagade honom så han ramlade och då blev han biten helt enkelt. Det var inte så att hunden nafsade eller försökte hälsa. Det var ett köttsår som blödde och trots att han hade en rätt tjock tröja på sig så bet hunden rejält. Jag är väldigt upprörd över att hunden har attackerat ett annat barn nu, säger pojkens mamma.

"Blev orolig när det hände igen"

Hon säger att hon vill att hunden ska försvinna från området.

– Man vill inte att det ska finnas en hund i området som jagar allt som rör sig. Barn springer hela tiden. Dom springer när de leker och när de är på väg någon annanstans. Det är mest det som oroar mig.

Hur gick det med din son sen?

– Vi åkte till sjukhus för att kolla upp det. Dom tvättade rent såret och han fick antibiotika, men som tur var behövde han inte sys.

Hur är det med honom nu?

– Han har ett sår som håller på att läka och det är klart att han har respekt för hundar nu, det kan man förstå. Han blev dessutom orolig när det hände igen för ägarna lovade att hunden inte skulle vara lös något mer. När det nu har hänt igen är det svårt för mig att säga att hunden inte kommer att vara lös.

Båda händelserna har polisanmälts och utreds nu under rubriceringarna vållande till kroppsskada samt brott mot lagen om tillsyn över katter och hundar. Oscar Sjöstedt står uppskriven som misstänkt för den första attacken.

Vill rädda grannsämjan

SD-toppen vill inte kommentera utredningen medan den pågår, men berättar att han kommer att ta kontakt med familjen till den flickan som attackerades under gårdagen.

– För mig handlar detta inte främst om de juridiska aspekterna utan att försöka behålla grannsämjan, säger Oscar Sjöstedt och fortsätter:

– Jag är tämligen säker på att ingen har behövt åka ambulans. Vad jag har förstått genom andrahandsuppgifter så är skadorna mer av psykisk karaktär än rena fysiska skador.

Efter den första attacken, då hunden inte var kopplad, beslutade Sjöstedt att hunden alltid skulle vara kopplad när den befann sig utomhus.

– I går var hon var kopplad på tomten och under uppsikt av min sambo. Kopplet gick av på mitten och då sprang hon i väg för att leka med grannens barn och det blev väldigt obehagligt för dem, säger Oscar Sjöstedt.

– Jag är väldigt olycklig över det som har hänt och vill så klart beklaga. Jag kommer att söka kontakt med den aktuella familjen och stämma av med dem hur läget ser ut.

Sverigedemokraternas presschef Henrik Vinge kände inte till händelserna förrän under torsdagen, men menar att partiets hundägare ska hantera sina hundar ansvarsfullt.

– Man har ansvar för sin hund och det som hunden gör. Nu får man bara hoppas att den här flickan mår bra, vilket det också verkar som och det är vi glada för, säger Henrik Vinge.

Grannar är oroliga

Flera av Sjöstedts grannar är nu oroliga för vad hunden är kapabel till.

– Jag tycker att det är fruktansvärt. Jag tycker inte att det spelar någon roll vilken hund man har, den ska alltid vara kopplad, säger Margareta Stein-Wiklund som själv har hund.

– Jag har barnbarn som brukar leka här men nu tänker man efter en extra gång när de är här.

En annan granne – som har små barn - säger att hon nu kommer att hålla barnen under mer uppsikt.

– Vanligtvis brukar de cykla varvet runt men det kommer jag inte att låta dem göra nu tills vi vet vad som händer med hunden.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.