Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

SD-toppens bluff
om sitt löneklipp

Mattias Karlsson hävdade att han inte hade något med sin löneförhöjning att göra, men nu avslöjar mejlen hans bluff.
Foto: Mikael Sjöberg
Uppmaningen. Mattias Karlssons mejl till partikollegan Jomshof med uppmaning om lönelyft.
Karlssons bluff inför medlemmarna.
Björn Söders hårda kritik.
Rickard Jomshof.
Foto: Pelle T Nilsson
Björn Söder.
Foto: Sven Lindwall
1 / 7

SD-toppen Mattias Karlsson fick ett lönelyft på tiotusentals kronor av partiet.

Han hävdade själv inför partimedlemmarna att han inte hade någonting med det kritiserade ärendet att göra.

Men Expressen kan i dag avslöja Mattias Karlssons egna mejl som visar att det var han själv som beställde lönelyftet - och hur han lät kompisen och partisekreteraren Richard Jomshof fronta utåt.

– Det var på Jimmie Åkessons inrådan, kommenterar Mattias Karlsson.

Imorgon börjar SD:s partikongress, så kallade landsdagar, i Lund där partiet bland annat ska välja sin högsta ledning. Vissa av de ledande posterna i partiet medför arvoden från partiet - alltså utöver riksdagslönen som i dag ligger på 62 400 kronor i månaden.

Genom åren har extraarvodena till partiledningen lett till intern kritik och frågan blev aktuell igen efter succévalet förra hösten. Kort tid efter valet fördes det på tal bland annat av Jimmie Åkesson att vissa partitoppar som fått ökat ansvar också bör få mer betalt. Men det var först i början av november som frågan blev ett formellt ärende när Richard Jomshof, som sitter i både partistyrelsen och verkställande utskottet, skickade in en skrivelse till VU.

I skrivelsen betonades att arvode bör införas för poster som genom valframgången fått ökat ansvar och ökad arbetsbörda, och att ett extra arvode bör utgå till den som under en tid täcker upp för någon annan med arvoderad post i partiet.

Skrivelsen verkade skräddarsydd för Mattias Karlsson - som då efter valet blivit partiets gruppledare för partiets mer än fördubblade antal riksdagsledamöter och trätt in som vikarie för partiledaren Jimmie Åkesson under hans sjukskrivning.

Fick ytterligare 150 000 kronor

I oktober i år belystes frågan igen när Aftonbladet uppmärksammade att partistyrelsen klubbat arvodeshöjningarna. Tidningen berättade då att Karlsson fått en specialanpassad lösning som ger honom ytterligare nästan 150 000 kronor mer ur partikassan varje år. Det är pengar som han får utöver den tidigare ersättningen på lika mycket som han får från partiet för att han sitter i verkställande utskottet.

Dessutom beslutades att Karlsson skulle få nästan 135 000 kronor i ett retroaktivt belopp för tiden han vikarierade för Åkesson.

Karlsson kände sig då manad att förklara lönelyftet. I slutet av ett långt Facebookinlägg betonade han att han själv inte hade befattat sig med frågan om sin egen arvodeshöjning:

"Eftersom det är så mycket jag inte vet eller kan bedöma så är jag glad att vi har en oberoende arvodeskommitté som tar fram förslag till arvodesnivåer inom partiet och att jag inte behövt befatta mig med frågan. Självklart anmälde jag också jäv när frågan behandlades i partistyrelsen och lämnade mötet."

Men frågan är om Mattias Karlsson inte har befattat sig med frågan om den egna arvodeshöjningen?

Karlssons mejl till Jomshof

Expressen kan nu publicera ett mejl från Karlsson till Richard Jomshof som skickades på kvällen 9 november förra året. I mejlet framgår att Karlsson hört sig för om arvodeskommitténs inställning och han ber också Jomshof skicka in en ärendetext om arvodeshöjningen till VU:

"Enligt Rosenberg (arvodeskommitténs ordförande, reds anm) behöver initiativet dock på något sätt komma från VU. Arvodeskommittén fastställer bara nivåerna. Undrar därför om du kunde tänka dig att skicka in följande ärende till VU redan i kväll."

När ärendet en dryg vecka senare diskuterades bland VU-ledamöter var Björn Söder än en gång kritisk mot hanteringen:

"Jag lägger mig inte i vad arvodeskommittén beslutar. Det jag lägger mig i är om det inte sker formellt riktigt och att enskilda VU-ledamöter försöker direkt styra vad arvodeskommittén skall göra och indirekt påverka vem och hur mycket vissa skall ha. Vänskapskorruptionen är då högst påfallande. Det blir lite som att ´jag trycker på och föreslår att du skall få höjd ersättning, så trycker du på och föreslår att jag skall få höjd ersättning. Det är riktigt, riktigt illa", skrev han i ett mejl.

"Jimmies inrådan"

När Expressen nu frågar Mattias Karlsson varför han påstår att han inte befattat sig med arvodesfrågan trots att det var han som bad Richard Jomshof att skicka in ärendet till verkställande utskottet säger han:

– Det var på Jimmies (Åkesson, reds anm) inrådan. Jimmie kände själv inte att han hade energi att skriva ned en sån text men han ville ha det här på plats för att formalisera gången kring när han var borta, för att underlätta för honom. Då skrev jag ned det som Jimmie sa, säger Karlsson och tillägger att det var Åkessons formuleringar.

Varför kunde du inte skicka in ärendet själv? Varför bad du Richard Jomshof att göra det?

– Nej, jag var ju direkt berörd. Jag kan inte väcka ett sånt ärende och Richard hade inte behövt göra det heller om inte han hade velat. Men han samrådde med Jimmie, gjorde en del ändringar och sedan valde han att skicka in det, säger Karlsson.

Men det sista som Karlsson säger stämmer inte. Fem minuter efter att Jomshof fått mejlet från Karlsson skickade han vidare exakt samma förslag till VU. Det enda som är bortklippt är att uppmaningen kom från Mattias Karlsson.

När Expressen pratar med Jomshof kommer först en annan version än Karlssons om hur ärendetexten i mejlet kom till:

– Jag och Mattias hade diskuterat det specifika ärendet och jag har för mig att det var jag som bad Mattias att formulera text utifrån det samtal som vi hade haft.

Men varför ska Mattias Karlsson gå omvägen via dig och be dig skicka in det här?

– Jag tycker inte att det är en omväg för jag är en av dem som drivit den här frågan under lång tid och tycker att det är viktigt att vi har ett väl utarbetat och genomarbetat arvodessystem, säger Jomshof.

Jimmie Åkesson skriver i en kommentar till Expressen att han "minns inte i detalj" men:

"När jag blev sjukskriven hade jag för egen del ingen möjlighet att driva frågan men den lyftes i VU utifrån de diskussioner som förts. Mig veterligen fattades inget beslut i ärendet förrän jag var tillbaka i tjänst i april och partistyrelsen uppdrog åt arvodeskommittén att göra en bred översyn av det aktuella reglementet."

Expressen har sökt Björn Söder.LÄS ÄVEN: Mattias Karlsson skrev åt Avpixlat

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.