Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

SD-toppens bakslag: Ljud med kvinnans vittnesmål

EU-parlamentarikern Peter Lundgren (SD) friades från sexuellt ofredande i tingsrätten. Nu har åklagaren fått ny bevisning.
Peter Lundgren, SD, i Jönköpings tingsrätt i oktober.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
SD:s EU-parlamentariker Peter Lundgren.
Foto: SVEN LINDWALL
Chefsåklagare Maria Sterup som driver målet mot Peter Lundgren.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
Skärmdump från en video som SD lagt upp när Peter Lundgren och kvinnan diskuterar händelsen.
Foto: Skärmdump

EU-parlamentarikern Peter Lundgren, SD, friades från sexuellt ofredande i tingsrätten.

Expressen kan nu avslöja att åklagaren fått ny bevisning – originalljudfilerna där den kvinnliga partikamraten vittnar om att Lundgren tog henne på brösten mot hennes vilja.

– Vi jobbar på med det här ärendet för att se om det ska överklagas, säger chefsåklagare Maria Sterup.

I slutet av förra månaden friades Peter Lundgren av Jönköpings tingsrätt i målet om sexuellt ofredande. SD-toppen åtalades efter att Expressen i slutet av EU-valrörelsen förra året hade publicerat delar ut bandade samtal mellan dåvarande EU-parlamentarikern Kristina Winberg, SD, och en kvinnlig partikamrat. 

I samtalen vittnade partikamraten hur Lundgren tagit henne på brösten på ett hotellrum i Nacka under ett partiarrangemang 2018 och att hon då fick panik:

– Ja, han klämde ju för fan åt mig med benen ju. Jag fick såna panik … Jag fick panik, sa kvinnan. 

SD-kvinnans röst förvrängd

Delar av Expressens tv-inslag spelades upp i tingsrätten som bevisning mot Lundgren. I inslaget var kvinnans röst förvrängd av Expressen för att skydda hennes identitet. Peter Lundgren kommenterade detta när han hördes i tingsrätten:

– Jag har ingen aning om vilka som pratar på den här ljudfilen överhuvudtaget. Det kan vara vem som helst egentligen. 

ÅKLAGAREN: Tror du att det är NN (kvinnans namn, reds anm) som pratar på ljudfilen?

– Nej, sa Lundgren.

Kvinnan, som inte velat medverka i utredningen mot Lundgren, ville i tingsrätten inte heller kännas vid sin förvrängda röst i tv-inslaget.

ÅKLAGAREN: Är det du och Kristina som pratar på ljudfilerna?

– Nej, det vill jag framhäva att det inte är. 

– Hur ska jag kunna garantera att det är vi?

I den friande domen riktades också fokus mot att åklagaren inte hade tillgång till originalljudfilerna utan bara delar där kvinnans röst var förvrängd. I domen står att det är ”fullt möjligt att anta att den person som hörs på Expressens inspelning” är den kvinnliga partikamraten, men samtidigt att ”det inte är möjligt att göra någon säker identifiering av vem rösten tillhör”.

Vidare står det i domen att ”det inspelade samtalet har redigerats, oklart av vem och med vilka förutsättningar eller överväganden.

Åklagaren: ”Vi jobbar på med ärendet”

Men Expressen kan nu avslöja att åklagarsidan efter den friande tingsrättsdomen tagit del av originalljudfilerna, utan förvrängd röst på kvinnan. Chefsåklagare Maria Sterup som driver målet säger på frågor om det nya bevismaterialet:

– Jag vill inte kommentera det överhuvudtaget utan vi jobbar på med ärendet för att se om det ska överklagas.

Du har tidigare sagt att det skulle gjort skillnad i målet om ni haft tillgång till originalljudfilerna. Hur tänkte du då?

– Du ställde den frågan efter tingsrättens förhandling och jag sa ja att det kan ha betydelse och det svaret gäller fortfarande.

På vilket sätt har det betydelse?

– Jag ger mig inte in i nån diskussion om detta nu.

Kommer du att överklaga?

– Det kommer besked om detta nästa vecka. Vi har god tid på oss till nästa onsdag, säger Maria Sterup.

Advokaten: ”Nya uppgifter för mig”

Expressen har sökt Peter Lundgren och den kvinnliga partikamraten för en kommentar om de nya uppgifterna. Lundgrens advokat Tor Åström säger att han inte visste om att polis och åklagare tagit del av nytt bevismaterial i form av originalljudfilerna.

– Det är nya uppgifter för mig som du förstår och jag kan egentligen inte säga nånting om det.

– Vi kommer naturligtvis inte överklaga domen till hovrätten och sen är det upp till åklagaren att bestämma om åklagaren vill överklaga eller inte. Först då, om det blir ett överklagande och jag kommer företräda min klient i hovrätten, är det egentligen en fråga för mig. 

Åström säger sedan att en stor fråga för försvaret var att sikta in sig på hur ljudfilen kommit till Expressen, en väg som han beskriver som ”anmärkningsvärd”. 

Men om åklagaren sitter på originalljudfilerna så behöver man inte ta mellanledet med vad som publicerats i Expressen?

– Nej, men vi har fortfarande vad som möjligtvis skulle kompletteras från åklagarens sida, om man får tillgång till en ljudfil och låter teknisk kunskap gå igenom ljudfilen och göra ett utlåtande. Det fanns inte heller i tingsrätten som du vet. De fick bara ta det från er hemsida (Expressens sajt, reds anm), och det lyfte vi från försvarets sida fram som en brist i åklagarens utredning. 

– Om det ska ha bäring som som bevis måste polisen få originalljudfilen och kunna granska den och uttala sig om det.

Nu kan de göra den genomgången.

– Ja, men det är åklagaren som bestämmer hur den här förundersökningen ska kompletteras till hovrätten i samband med ett eventuellt överklagande, säger Åström.

FOTNOT: Expressen fick förra hösten frågan från utredande polis om att överlämna ljudfilerna. Expressen lämnar dock aldrig ut opublicerat källmaterial och svarade därför nej.

Peter Lundgren friades tidigare från sexuellt ofredande, nu kan Expressen avslöja att åklagaren fått ny bevisning mot honom.
Peter Lundgrens försvar i rätten: ”Jag minns ingenting”.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.