Vice partiledaren Jonas Åkerlund lämnar sin post i SD under partiets landsdagar som inleds i Lund i dag. Foto: Christian ÖrnbergVice partiledaren Jonas Åkerlund lämnar sin post i SD under partiets landsdagar som inleds i Lund i dag. Foto: Christian Örnberg
Vice partiledaren Jonas Åkerlund lämnar sin post i SD under partiets landsdagar som inleds i Lund i dag. Foto: Christian Örnberg
SD:s gruppledare Mattias Karlsson svarar till Expressn att han har haft en god arbetsrelation men han har svårt att förstå kritiken om bristande interndemokrati. Foto: Mikael SjöbergSD:s gruppledare Mattias Karlsson svarar till Expressn att han har haft en god arbetsrelation men han har svårt att förstå kritiken om bristande interndemokrati. Foto: Mikael Sjöberg
SD:s gruppledare Mattias Karlsson svarar till Expressn att han har haft en god arbetsrelation men han har svårt att förstå kritiken om bristande interndemokrati. Foto: Mikael Sjöberg

SD-toppens attacker mot Mattias Karlsson

Publicerad

SD:s vice partiledare Jonas Åkerlund totalsågar partitoppen Mattias Karlsson.

Expressen kan nu avslöja hur Åkerlund anser att interndemokratin i SD håller på att avskaffas och att Karlsson kommer att "haverera":

"Vi tillhandahåller allt rep som självmordskandidaten efterfrågar", skriver Åkerlund om Mattias Karlsson.

I dag samlas Sverigedemokraterna i Lund för sin partikongress, så kallade landsdagar. På lördagen väljer partiet sin partistyrelse och vilka som ska inneha de högsta posterna i partiet. Sedan tidigare är det känt att riksdagsledamoten Jonas Åkerlund inte kommer att ställa upp för omval som vice partiordförande.

Starkt missnöje

Expressen har granskat stämningen i partiet och sett hur just Åkerlund internt uttryckt ett starkt missnöje med gruppledaren Mattias Karlsson.

Frågan kom bland annat upp när Richard Jomshof tog över som partisekreterare i våras. Den tidigare partisekreteraren Björn Söder ville sitta kvar på posten under en tid på grund av turbulensen som rådde under Jimmie Åkessons sjukskrivning. Karlsson ville däremot driva igenom bytet.

 

LÄS MER: SD-toppens bluff om egna lönelyftet

 

Åkerlund ställde sig på Söders sida och i ett mejl till honom kallade han Mattias Karlsson för "Drängstuge-Karlsson" och skrev att han anser honom vara "direkt föraktlig". Han anklagade också Karlsson för att köra med "Stalintrick" i partisekreterarfrågan:

"DK (Drängstuge-Karlsson, reds anm) kör ju det gamla Stalintricket och hävdar att han enbart gör det som Jimmie önskar/hade önskat. Tricket funkar bra i den inte alltför imponerande församling som PS (partistyrelsen, reds anm) utgör."

Vill låta honom göra bort sig

Åkerlund räknade med att Karlssons linje i partisekreterarfrågan skulle vinna, och enligt honom skulle gruppledarens framskjutna position få allvarliga konsekvenser:

"Vad som kommer att hända efter DK:s seger vet du lika väl som jag. När det har havererat i Almedalen och på Landsdagarna startar jakten på syndabocken."

Åkerlunds lösning var i stället att ta ett steg tillbaka och låta Karlsson göra bort sig:

"Så mitt förslag är att vi tillhandahåller allt rep som självmordskandidaten efterfrågar."

Åkerlund funderade också på ett tips till Karlsson, som han hade gett gruppledaren om han inte ansåg honom vara "direkt föraktlig":

"Det sämsta med att du åtar dig en roll som överstiger dina krafter, är inte att du skämmer ut dig i den rollen. Det är att du försummar att spela den roll du hade kunnat klara med glans."

Ifrågasatte demokratin

Åkerlund återkom till kritiken några veckor senare i ett mejl till SD-ledamoten och partikassören Johnny Skalin, som ses som lojal med partiledningen. Där ifrågasatte Åkerlund interndemokratin under Karlssons styre i Åkessons frånvaro:

"Jag är pensionär, jag är ekonomiskt oberoende och jag frågar mig allt oftare ; Av vilken anledning ska jag tiga samtycke? Än så länge har jag alltid funnit svaret; Därför att du inte ska skada partiet. Den kvarstående frågan blir ändå rimligen om det verkligen är till gagn för partiet att den interna demokratin kan avskaffas i all tysthet? Jag vet att jag inte är ensam om att ställa mig denna fråga."

Skickade till hela styrelsen

Åkerlund har inte bara uttryckt kritiken till några enstaka partikolleger. I ett mejl till alla i partistyrelsen skrev han i mitten av januari i år om Mattias Karlsson:

"Karlsson och hans anhang söker sig mycket målmedvetet till de positioner som ger höga arvoden och höga placeringar i Partiet. Det var inte för detta jag jag valde att bli sverigedemokrat. Det är just detta som är så bittert; Vi har ju rätt i sak när det gäller den avgörande nationella frågan. Varför ska odemokratiska drängstugefigurer få kapa vårt fina parti?"

Jonas Åkerlund avböjer att kommentera kritiken:

"Jag tillhör från och med Landsdagarna inte längre partiledningen och önskar inte kommentera något som har med vare sig den nuvarande eller den blivande partiledningen att göra", skriver han i ett mejl till Expressen.

LÄS MER: Mattias Karlsson skrev åt Avpixlat

Karlsson svarar i ett sms

Gruppledaren Mattias Karlsson skriver bland annat i ett sms till Expressen:

"Jonas och jag har under lång tid haft en god arbetsrelation, men jag upplevde att han kände sig sårad av processen då jag blev ombedd att leda partiets löpande politiska och kommunikativa arbete under Jimmies sjukskrivning. Till viss del kan jag förstå en del av hans kritik kring de formella aspekterna av processen."

Karlsson fortsätter:

"Kritiken mot bristande interndemokrati har jag lite svårare att förstå. Jonas innehade det formella ledarskapet för Partistyrelsens och Verkställande utskottets arbete under Jimmies sjukskrivning och hade således bättre möjligheter än någon annan att lägga och driva förslag om förändringar i vårt arbetssätt, men jag kan inte påminna mig om att några sådana förslag lades fram."

Och vidare:

"Vad någon skriver i affekt i mer eller mindre privata mejl behöver inte vara ett uttryck för vad man innerst inne tycker. Speciellt inte med lite distans. Alla människor har ett behov av att då och då få avreagera sig känslomässigt. Mer behöver inte sägas i media."

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag