Sverigedemokraternas Paula Bieler vill se ett utvecklat återvandringsstöd som ska kunna ges under ett eller flera år. Foto: ANNA-KARIN NILSSONSverigedemokraternas Paula Bieler vill se ett utvecklat återvandringsstöd som ska kunna ges under ett eller flera år. Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Sverigedemokraternas Paula Bieler vill se ett utvecklat återvandringsstöd som ska kunna ges under ett eller flera år. Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Migrationsminister Heléne Fritzon säger att Sverigedemokraternas förslag är oseriösa. Foto: ERIK SIMANDER/TT / TT NYHETSBYRÅNMigrationsminister Heléne Fritzon säger att Sverigedemokraternas förslag är oseriösa. Foto: ERIK SIMANDER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Migrationsminister Heléne Fritzon säger att Sverigedemokraternas förslag är oseriösa. Foto: ERIK SIMANDER/TT / TT NYHETSBYRÅN

SD-toppen vill starta skolor i Syrien – med svenska lärare

Publicerad

Sverigedemokraterna vill öppna skolor i Syrien och Somalia – med svenska lärare – och ge återvandringsstöd under minst ett år. 

– Vi måste bli bättre på att erbjuda reella möjligheter att återvända, säger partiets migrationspolitiska talesperson Paula Bieler, veckans huvudgäst i Expressens politikmagasin "Bara Politik". 

– SD:s förslag är oseriösa, hävdar migrationsminister Heléne Fritzon (S). 

Sverigedemokraterna vill att Migrationsverket blir ett "återvandringsverk". 

Det säger nu SD-toppen Paula Bieler, migrations- och jämställdhetspolitisk talesperson. 

– Utanförskapet är varken nytt eller en fråga om ekonomi och trösklar till arbetsmarknaden. Många som lever i vårt land identifierar sig inte med Sverige och vill inte heller leva här, utan längtar till det land de fortfarande kallar hemland. Både för deras skull och för vårt samhälles skull måste vi bättre på att erbjuda reella möjligheter för personer att återvända, säger hon. 

Föreslår utvecklat återvandringsstöd

Bieler vill därför se ett utvecklat återvandringsstöd som ska kunna ges under ett eller flera år. 

– Det handlar om ett väldigt effektivt bistånd där länder kan återuppbyggas underifrån. 

Sverigedemokraterna vill också förvandla dagens etableringsstöd till ett återetableringsstöd. 

– Man skulle kunna tänka sig att det etableringsstöd som funnits i Sverige utan framgång snarare blir ett slags återetableringsstöd som kombinerar ekonomisk grund och anpassad utbildning under en lite längre period än dagens engångssumma, säger Paula Bieler.

Dessutom föreslår hon att Sverige bekostar utbildning för de som väljer att återvända. 

 

TIDIGARE AVSNITT Här hittar du "Bara Politik" 

 

"Vi har exempelvis fått konkreta önskemål om att starta upp grundskolor som möjliggör för barn att fortsätta den skolgång de påbörjat här", säger Paula Bieler.Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Bieler: ”Visst kan man bidra med lärare

– Vi har exempelvis fått konkreta önskemål om att starta upp grundskolor som möjliggör för barn att fortsätta den skolgång de påbörjat här. 

– Visst kan man bidra även med lärare, åtminstone till en början, men fokus bör nog vara att få så många verksamheter som möjligt självgående. 

Enligt Paula Bieler hjälper Sverigedemokraterna genom stiftelsen Hepatica redan i dag till med en insamling till bygget av ett apotek i den kristna byn Maaloula i Syrien.  

– Vi har satsat på projekt i till exempel Syrien och har god kontakt med såväl civilsamhället i Somaliland (en självutropad stat i östra Afrika, red anm) som somaliländare här i Sverige. 

Migrationsministern kritisk: ”SD:s förslag är oseriösa”

Men migrationsminister Heléne Fritzon är kritisk. 

– Vi står upp för en reglerad invandring, där de som har skyddsbehov ska få stanna och de som inte har det ska lämna landet. SD:s förslag är oseriösa och framför allt okunniga. De skulle inte innebära ett effektivare återvändande. 

Paula Bieler frågas ut i onsdagens "Bara Politik" i Expressen TV klockan 19.00. Programmet gästas också av Kristdemokraternas partisekreterare Acko Ankarberg Johansson, M-riksdagsledamoten Maria Abrahamsson och statsvetaren Stig-Björn Ljunggren.  

Moderaternas riksdagsledamot Maria Abrahamsson gästar onsdagens "Bara politik" i Expressen TV.Foto: ANNA-KARIN NILSSON

 

Statsvetaren Stig-Björn Ljunggren medverkar i onsdagens "Bara politik".Foto: ANNA-KARIN NILSSON

 

Kristdemokraternas partisekreterare Acko Ankarberg Johansson inför onsdagens "Bara politik" i Expressen TV.Foto: ANNA-KARIN NILSSON

 

Veckans program – minut för minut

Paula Bieler, 29, har pekats ut som en tänkbar partiledarkandidat för Sverigedemokraterna. I kväll frågas hon ut i ”Bara Politik”.

Ni möter också Kristdemokraternas partisekreterare Acko Ankarberg Johansson, Moderaternas riksdagsledamot Maria Abrahamsson och statsvetaren Stig-Björn Ljunggren.

 

19.00: Programmet startar. 

Direktsändning från studio 3 på Expressens redaktion på Kungsholmen i Stockholm.

19.01: Utfrågning

Sverigedemokraternas riksdagsledamot Paula Bieler, partiets talesperson i migrations- och jämställdhetsfrågor, frågas ut i direktsändning. 

19.10: Terrorforskaren

Magnus Ranstorp om USA:s krav på att Sverige ska hämta hem svenska medborgare från Syrien.  

19.13: Utfrågning

Kristdemokraternas partisekreterare Acko Ankarberg Johansson berättar om sina nya arbetsuppgifter i valrörelsen. 

19.23: Debatten

M-riksdagsledamoten Maria Abrahamsson och S-märkta statsvetaren Stig-Björn Ljunggren diskuterar opinionsläget och den kommande valrörelsen. 

 

 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag