Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

SD-toppen vill samarbeta med Trumps regering

Expressens Niklas Svensson om Karlssons möte i Washington DC.
Mattias Karlsson (SD).
Foto: ALEX LJUNGDAHL
USA:s president Donald Trump.
Foto: MICHAEL REYNOLDS / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

SD-toppen Mattias Karlsson vill samarbeta med Donald Trumps administration. 

I fredags mötte han därför företrädare för det amerikanska utrikesdepartementet i Washington DC, kan Expressen nu berätta. 

– Det var ett produktivt möte som i någon mån var historiskt, säger Mattias Karlsson. 

SD-delegationen som just nu befinner sig i USA:s huvudstad består av partiets gruppledare Mattias Karlsson, den handelspolitiske talespersonen Tobias Andersson och politiske sekreteraren Andreas Palmlöv. 

I fredags eftermiddag besökte de enheten som jobbar med biståndsfrågor på det amerikanska utrikesdepartementet.

Enligt Mattias Karlsson, som lämnar rollen som gruppledare i samband med partiets landsdagar senare i höst, vill Sverigedemokraterna ”bistå den amerikanska regeringen i deras globala kampanj för att avkriminalisera homosexualitet i alla världens länder och i synnerhet dödsstraffen för homosexualitet”.

– Frågan är viktig för oss av rena samvetsskäl och av ideologiska skäl. Vi tror på alla människors rätt att få leva i fred och trygghet, oavsett personliga egenskaper såsom läggning och bakgrund. Med de internationella kontakter vi fått på senare år så tror vi att detta är en fråga där vi kan vara med och på riktigt göra skillnad.

Mattias Karlsson och Tobias Andersson på amerikanska UD i fredags.

– Vi hoppas såklart också att vårt engagemang i frågan skall bidra till att luckra upp de fördomar som diverse vänsterorganisationer länge försökt sprida kring att SD på något sätt skulle ha en negativ syn på sexuella minoriteter. Den amerikanska administrationens engagemang både i frågan om avkriminalisering av homosexualitet och gällande stöd till förföljda kristna är hedervärt.

Mattias Karlsson ska bygga ny tankesmedja

Men mötet hade också ett annat syfte. 

– Det är ett led i att etablera en bredare konservativ rörelse i Sverige där en ny tankesmedja är en central del, medger Mattias Karlsson. 

Han beskriver efteråt mötet med Donald Trumps medarbetare som ”produktivt” och ”historiskt”.

– Det var första gången någonsin som en delegation från SD bjöds in till det amerikanska utrikesdepartementet. De välkomnade Sverigedemokraternas engagemang i de aktuella frågorna och vi kom överens om att träffas igen för att följa upp diskussionerna och att också vidga diskussionen till omfatta andra utrikespolitiska områden.

Under USA-besöket har Mattias Karlsson också träffat en rad konservativa organisationer i USA, såsom Heritage foundation, Hudson Institute, Leadership institute och republikanernas internationella sekretariat.

SD-toppen Mattias Karlsson på möte med konservativa Leadership institute.

– Vi skall även delta vid bröllopet mellan den unga, svarta, konservativa opinionsbildaren Candance Owens och engelsmannen George Farmer, vars familj länge varit en av huvudfinansiärerna av det brittiska konservativa partiet.

På onsdag lämnar Mattias Karlsson Washington DC och flyger till Oxford i England för att delta på en konferens för konservativa intellektuella, tillsammans med den kontroversielle psykologiprofessorn Jordan B Peterson.

I en intervju med Expressen i våras meddelade Mattias Karlsson att han lämnar sitt nuvarande uppdrag – av familjeskäl.

– Jag väljer att försöka bli en bättre pappa.

Uppdraget nu är att bygga upp en konservativ tankesmedja med internationell profil och skapa en konservativ studentrörelse.

Tidigare i år kom beskedet att Mattias Karlsson lämnar gruppledarposten.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.