I dag utesluts Marie Edenhager ur Sverigedemokraterna, uppger sajtenNyheter24. Foto: Roger Vikström
I dag utesluts Marie Edenhager ur Sverigedemokraterna, uppger sajtenNyheter24. Foto: Roger Vikström

SD-toppen utesluts efter privata inköp

Publicerad

I dag utesluts Marie Edenhager ur Sverigedemokraterna, uppger sajten Nyheter24.

Marie Edenhager, bosatt i Borlänge, har varit medlem i partistyrelsen och ordförande i medlemsutskottet. Men nu uppges alltså SD-politikerns tid i Sverigedemokraterna vara över. Grunden för beslutet är, enligt Nyheter 24, att Edenhager ska ha använt partiets pengar på ett felaktigt sätt, pengar som delvis ska ha gått till rent privata inköp.

Kommer offentliggöras under dagen

Det formella beslutet ska ha tagits på partistyrelsesammanträdet under gårdagen. Martin Kinnunen, pressekreterare för Sverigedemokraterna, vill inte kommentera uppgifterna om att Edenhager utesluts ur partiet. Han berättar dock att partistyrelsen var samlad under måndagen och att information om besluten som togs kommer att offentliggöras under tisdagseftermiddagen.

– Man har fattat alla beslut, men alla personer som är berörda måste informeras innan vi kan kommunicera besluten externt, säger Kinnunen till Expressen.

Personärende mot politikern

Edenhagers framtid inom partiet har sett dyster ut under en längre tid. Under landsdagarna i Västerås i november petades hon från partistyrelsen och nu ska alltså medlemsutskottet ha föreslagit att hon utesluts. Förslag från medlemsutskottet till partistyrelsen röstas sällan ned.

Enligt Nyheter 24 öppnades ett personärende mot Edenhager redan i juli förra året.

– Först petades hon som ordförande från det tunga medlemsutskottet. Sedan har de skjutit upp beslutet för att hinna peta henne från partistyrelsen, säger en källa med god insyn till Nyheter24.

Var själv inte oroad

Redan i mars förra året kom uppgifter om att en extern revisionsbyrå skulle undersöka varför pengar försvunnit från partiets distriktsstyrelse i Dalarna-Västmanland, där Edenhager var ordförande.

Partisekreteraren Björn Söder hade krävt att handlingarna skulle lämnas ut. Men Edenhager oroades inte över vad revisionsbyråns granskning skulle visa.

Till Sveriges Radio sa politikern att hon inte hade något att dölja.

– Nej självklart inte. Vi välkomnar att man tittar igenom allting och får stopp på all ryktesspridning som pågår, sa hon till Sveriges Radio.

Expressen har förgäves sökt Marie Edenhager.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag