Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

SD-toppen sågar
sina partikamrater

<p>"Ibland uttrycker man sig känslomässigt", säger SD:s gruppledare Mattias Karlsson, när Expressen frågar honom om kritiken mot partikamraterna. På bilden ses gruppledaren under SD:s landsdagar på fredagen tillsammans med bland andra Madeleine Eriksson, SD:s politiska expert i socialutskottet (till höger).</p>Foto: Sven Lindwall
<p>Karlssons mejl som skulle hållas hemligt</p>
<p>Riksdags- och partistyrelseledamoten Hanna Wigh uttalade under gårdagen stark kritik mot partiets ledning. "Det som oroar mig är att det råder en tyst opposition i partiet som gör mig oroad inför partiets utveckling"</p>Foto: Sven Lindwall
SD-ledamoten, och Jimmie Åkessons svärmor, Margareta Larsson lämnar partiet och blir politisk vilde, kunde Expressen avslöja i september. Foto: Olle Sporrong
Partiets säkerhetsansvarige Bengt Malmberg sa i våras upp sig i protest mot Karlssons och Jomshofs styre, rapporterade DN i april.Foto: Sven Lindwall

LUND. SD-ledamöterna i riksdagen ägnar sig åt "gnäll, konflikter och dåligt beteende".

Den sågningen kommer från gruppledaren Mattias Karlsson som också befarar att partiet får det "tufft att hålla ihop det här gänget".

– Det har varit lite problem med enstaka individer, säger Karlsson.

INTERNA SD-KRITIKEN

Åkerlund: "Direkt föraktlig". SD-ledamoten och partiets avgående vice partiledare Jonas Åkerlund har i interna mejl uttryckt skarp kritik mot gruppledaren Mattias Karlsson, avslöjade Expressen i går. Åkerlund skrev att han fann Karlsson "direkt föraktlig" och frågade: "Varför ska odemokratiska drängstugefigurer få kapa vårt fina parti?"

Wigh: "Oroad". Riksdags- och partistyrelseledamoten Hanna Wigh uttalade under gårdagen stark kritik mot partiets ledning. "Det som oroar mig är att det råder en tyst opposition i partiet som gör mig oroad inför partiets utveckling", sade Wigh till Expressens Hanna Jakobson.

Larsson: "Ledarkult". SD-ledamoten, och Jimmie Åkessons svärmor, Margareta Larsson lämnar partiet och blir politisk vilde, kunde Expressen avslöja i september. Avhoppet motiverade hon med kritik mot Karlsson och Richard Jomshof: "Den här ledarkulten som finns i partiet i dag är ohälsosam. Går man emot ledningen i åsikter och tankar så kan man bli sparkad, utesluten eller köpas ut."

Malmberg: "Blir nerpissad". Partiets säkerhetsansvarige Bengt Malmberg sa i våras upp sig i protest mot Karlssons och Jomshofs styre, rapporterade DN i april. I ett mejl skrev Malmberg: "Snacka om att man blir nerpissad av Richard Jomshof och övriga VU." Malmberg är trots kritiken kvar i partiet men med delvis andra arbetsuppgifter.

Larsson skickar fogden. Partijuristen Johan Larsson skickar Kronofogden på sitt eget parti eftersom det inte betalat den "målvaktspeng" han skulle få för att ta på sig styrelseansvaret för att städa bort det problematiska partibolaget Blåsippan AB. "Jag förutsätter att jag kommer att få mina pengar på ett eller annat sätt", sa han till Expressen i september.

I helgen samlas Sverigedemokraterna för partikongress, så kallade landsdagar, i Lund. Expressen kunde i går berätta om den skarpa kritiken från partiets vice partiledare Jonas Åkerlund mot gruppledaren Mattias Karlsson. Åkerlund menade bland annat att han fann Karlsson "direkt föraktlig" och att han skulle "haverera".

När Mattias Karlsson i går höll sitt tal från scenen i Scandic Star hotell i Lund berömde han den riksdagsgrupp som han sedan valet förra hösten leder:

– Jag har varit djupt imponerad hur riksdagsgruppen tacklat den här turbulensen, sade Mattias Karlsson.

Annat tonläge i talarstolen

Men beskedet från talarstolen på landsdagarna skiljer sig markant från den uppfattning om sina partikamrater i riksdagen som Mattias Karlsson uttryckt inför partiledningen.

I succévalet förra hösten blev SD tredje största parti med 12,9 procent av rösterna, vilket mer än fördubblade antalet SD-ledamöter - från 20 till 49 stycken. En intern diskussionsfråga i den nya riksdagsgruppen blev vem som skulle få vilken utskottsplats.

 

LÄS ÄVEN: SD-toppens attacker mot Mattias Karlsson

 

Några av ledamöterna blev petade från ordinarie utskottsplatser eller fick inte det utskott som de upplevde sig ha blivit lovade. Bland dessa fanns Margareta Larsson som fick lämna socialutskottet och Carina Herrstedt som inte fick leda partiets arbete i utbildningsutskottet.

När den slutgiltiga listan på utskottsplatserna drog ut på tiden förklarade den nye gruppledaren Mattias Karlsson i ett mejl till övriga partiledningen vilka problem han haft med den nya riksdagsgruppen:

"Den här veckan har varit extremt stressig och psykiskt tung för mig. Har haft otaliga samtal med otaliga ledamöter och tjänstemän, där nästan allt varit negativt och handlat om gnäll, konflikter och dåligt beteende."

"Kommer få det tufft"

Karlsson fortsatte om de allvarliga konsekvenserna som SD-ledamöternas attityder kunde få:

"Fortsätter det såhär så kommer vi få det tufft att hålla ihop det här gänget och få det att fungera."

Karlsson motiverade också förflyttningarna av utskottsplatserna:

"Just konflikterna och annat negativt som kommit fram i mina personliga samtal med ledamöterna och tjänstemännen gjorde att vi blev tvungna att med väldigt kort varsel göra några förändringar i laguppställningen. Att få alla att köpa dessa förändringar utan att stämningen i gruppen skulle förvärras ytterligare tog mycket energi och tid och det hela blev inte klart förrän i fredags eftermiddag, strax innan nomineringarna skulle skickas in."

 

LÄS ÄVEN: Mattias Karlssons bluff om sitt löneklipp

 

En av de SD-ledamöter som under året har blivit petad från sin utskottsplats är riksdags- och partistyrelseledamoten Hanna Wigh. Hon fick i våras lämna socialutskottet och när Expressens Hanna Jakobson intervjuade henne under landsdagarna var hon skarpt kritisk mot hur partiet leds:

– Jag ser att det hela tiden sker en maktfördelning som centraliseras. Partistyrelsen har mer och mer tappat makt. Att sitta i partistyrelsen har mer och mer varit en fin titel utan något direkt inflytande. Det vi gör är att vi utesluter medlemmar, vi får färdiga dokument på bordet att ta ställning till och godkänner och klubbar igenom, sade Wigh och tillade:

– Det som oroar mig är att det råder en tyst opposition i partiet som gör mig oroad inför partiets utveckling. Man är också medveten om att om man uttalar sig kritiskt eller ställer frågor som kan tolkas som kritiska så tenderar det att leda till repressalier.

"Inget officiellt uttalande"

När Expressen träffar Mattias Karlsson direkt efter hans tal på landsdagarna säger han om kritiken mot partikamraterna i riksdagen som han uttryckte i sitt mejl:

– Äh, det är en känsla man har. När man uttrycker sig i mejl privat till någon så är det egentligen inte menat som ett officiellt uttalande.

Karlsson fortsätter:

– Ibland uttrycker man sig känslomässigt, man kan vara trött, man kan vara uppgiven en viss dag. Men har man lite distans och tar ett steg tillbaka och tittar på hela bilden så är det inte alls så farligt egentligen.

Menade du inte det du skrev?

– Jag menade det säkert just då för att man känner olika saker och ibland har man ett behov av att få avreagera sig känslomässigt när man skriver olika saker men det behöver inte betyda att det är helhetsbilden.

Du trodde att det kunde få allvarliga konsekvenser med ledamöterna och tjänstemännens attityder: "Fortsätter det såhär kommer vi få det tufft att hålla ihop det här gänget och få det att fungera." Var det så allvarligt?

– Det kändes så just då, men det handlar inte om hela gruppen. Det handlar om ett par individer på tjänstemannasidan och ett par individer på ledamotssidan. Det har varit lite problem med enstaka individer. Det viktiga för mig är att den samlade bilden är att gruppen fungerar väldigt bra och är väldigt aktiv, säger Karlsson.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.