Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

SD-toppen anmäls – av partikollegan

I det här mejlet finns också Hahnes mejl till distriktstyrelsen och partistyrelsen bifogade som skärmdumpar.
William Hahne.Foto: Sven Lindwall
Maria DanielssonFoto: Mikael Sjöberg

Det infekterade bråket inom Sverigedemokraterna fortsätter.

Nu har den uteslutningshotade SDU-toppen William Hahne polisanmält förra ordföranden i SD Stockholms stad Maria Danielsson.

Expressen har tagit del av interna mejl och kontoutdrag som skickats till partistyrelsen där hon anklagas för att ha använt partidistriktets pengar till "privat konsumtion och andra orättfärdiga utgifter" - bland annat inköp på Systembolaget för tusentals kronor.

- Vill han polisanmäla så får han göra det. Så får vår revisor ta det med polisen för det finns ingen grund för det här, säger Maria Danielsson.

På måndag nästa vecka samlas Sverigedemokraternas partistyrelse för att besluta om ett tjugotal uteslutningsärenden. Bland de uteslutningshotade finns SDU:s ordförande Gustav Kasselstrand och vice ordförande William Hahne som under flera år utmanat och kritiserat partiledningen.

Startskottet till uteslutningarna kom när William Hahne utmanade - och vann - över den sittande ordföranden i SD Stockholms stad Maria Danielsson, som backades upp av partiledningen.

Efter det turbulenta, och av förlorarsidan ifrågasatta, årsmötet som hölls i Alviks medborgarhus den 1 mars har bråket i distriktet fortsatt.

Expressen har tagit del av mejl som skickades till partistyrelsen i helgen där det framgår att Hahne och hans nyvalda distriktsstyrelse ska polisanmäla Danielsson. Hon anklagas för att ha använt partidistriktets kontokort till "privat konsumtion eller andra orättfärdiga utgifter", som Hahne skriver i ett mejl.

Systembolaget och "suspekta kontantuttag"

Hahne fortsätter i mejlet:

"I granskningen har framkommit att hon med föreningens pengar har betalat sina personliga parkeringsböter, handlat flera gånger på Systembolaget, gjort suspekta kontantuttag, lagt ner stora summor pengar på en bil som står skriven i hennes eget namn, gjort matinköp som inte varit kopplade till distriktsaktiviteter och många av dessa utgifter har dessutom skett efter att hon blev avsatt från styrelsen på SD Stockholms stads årsmöte den 1 mars."

Hahne tillägger:

"Allt tyder på att det förekommit direkta ekonomiska oegentligheter."

I mejlet till partistyrelsen finns också transaktionsutdrag från distriktets konto bifogade. Där framgår att från januari till i början av april har distriktets kontokort bland annat använts vid fyra tillfällen på Systembolaget för en sammanlagd summa av 4275 kronor. Enligt utdragen har det också gjorts ett kontantuttag på 4000 kronor och matinköp för tusentals kronor.

Beslutet att polisanmäla Danielsson har också nått SD:s partistyrelse som fått ett mejl från Hahne där han också skriver att Danielsson "har vägrat att lämna in kvitton för sina utgifter eller ens förklara bakgrunden till dem".

William Hahne bekräftar polisanmälan

William Hahne säger till Expressen:

- Jag kan bekräfta att en polisanmälan har gjorts. Jag vill inte kommentera det här ytterligare.

Maria Danielsson slår i från sig anklagelserna som "falska" och menar att hon fortfarande har rätt att använda kontokortet eftersom protokollet från årsmötet, där Hahne valdes till ordförande, inte har justerats än och hon därmed fortsätter att vara firmatecknare.

- Självklart har alla utgifter att göra med distriktet och jag är ju rent tekniskt sett sittande ordförande.

Om de återkommande inköpen på Systembolaget:

- Självklart har jag inte handlat på Systemet för privat bruk. Där finns kvitton och det finns redovisat för vår revisor vart allt gått så det är inga konstigheter, säger Danielsson och tillägger att alkoholen använts som gåvor till föreläsare och presidiet som höll i årsmötet i mars.

Danielsson menar att utgifterna för bilen som står i hennes namn också är godkända:

- Jag blev tillsagd att köpa den här bilen och då står den skriven i mitt namn för vi fick inte ha den i föreningens namn för ingen vill sälja en bil till SD. Vi har papper på att bilen betalas av distriktet, säger Danielsson och tillägger att hon inte använder den privat.

Kontantuttaget på 4000 kronor vill hon inte berätta vad det gått till:

- Jag står till svars inför vår revisor. Jag har ingen skyldighet att redovisa det i media.

Funderade du inte på att ta det lite lugnt med utgifter i avvaktan på att man ska fatta beslut om årsmötets giltighet?

- Det där tänker jag inte ens svara på. Jag har inte gjort nåt fel och föreningen drivs som den ska drivas, säger Danielsson.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.