Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

SD-toppen pekas ut som bitter och oprofessionell i intern rapport

David Baas om konflikten i SD Uppland.
Richard Jomshof pekas ut i en intern SD-rapport.
Foto: SVEN LINDWALL
Simon Alm.
Foto: SVEN LINDWALL

SD:s partisekreterare Richard Jomshof är bitter, oprofessionell, hyser personligt agg och tror att hans ord står över ”partiets stadgar, regler och praxis”.

Den kritiken riktas mot Jomshof i en nästan 300 sidor tjock intern SD-skrivelse.

– Jag tar väldigt lätt på kritiken, säger Jomshof.

Expressen har tidigare berättat om de interna stridigheterna inom SD Uppland - som pågått under flera år. I december nådde de en ny nivå när distriktets ordförande Simon Alm plötsligt stängdes av från partiet medan ett medlemsärende mot honom behandlas. 

Medlemsärenden kan leda till uteslutning ur partiet och partistyrelsen väntas ta upp Alms ärende i början av nästa vecka.

Expressen har tagit del av anklagelserna som riktas mot Alm. Där påstås att Alm bland annat ha stått bakom ”ryktesspridning”, ”försökt manipulera årsmöten”, inte låtit de så kallade riksombudsmännen verka i distriktet, försökt ”ta kontroll över sido-organisationer såsom SD-kvinnor” och bedrivit ”systematisk selektering av medlemmar”

Anklagelserna mot Alm har varit i svang under lång tid och internt i partiet har man frågat sig varför partiets ledning agerat först nu – och då med en så kraftig åtgärd som att stänga av distriktsordföranden under tiden som han utreds.

”Hätska utspel” från Jomshof

Expressen har tagit del av en skrivelse på nästan 300 sidor som togs fram i SD Uppland i höstas. Skrivelsen tar upp uteslutningsärenden mot tidigare gruppledaren för SD i Knivsta Gunnar Parnell, som anses stå på Simon Alms sida. 

En stor del av skrivelsen siktar in sig mot partiledningens agerande genom medlemsutskottet men också i distriktet genom sina riksombudsmän. Gång på gång riktas kritik mot SD:s partisekreterare Richard Jomshof:

”Richard Jomshof har under hösten gjort flera hätska utspel mot SD Uppland där han markerat bitterhet mot att distriktsledningen inte anser att hans ord är lag som står över partiets stadgar, regler och praxis.”

Partisekreteraren Richard Jomshof anklagas för att ha gjort ”hätska utspel” mot SD Uppland, enligt en skrivelse från partidistriktet.
Partisekreteraren Richard Jomshof anklagas för att vara oprofessionell och hysa ”personligt agg” mot SD Upplands ledning.
Partisekreteraren Richard Jomshof anklagas av SD Uppland för att bryta mot partiets interna regler.

Jomshof påstås ha satt sig över partiets interna regler och han framställs också som jävig i medlemsärenden i distriktet eftersom han ska ha blandat sig i så mycket:

”Richards personliga engagemang frångår professionalism och kan bottna något personligt agg mot personer i SD Upplands ledning. Oavsett vad som driver honom i detta ska han inte vara delaktig i medlemsutskottets hantering av detta ärende”.

Och vidare:

”Det är uppenbart att Richard Jomshofs återkommande har agerat på ett sätt som avsiktligen varit tilltänkt att missgynna SD Upplands ledning även i fall där hans uppfattning är i strid med stadgarna, handboken, arbetsordningar eller praxis.”

Jomshof avfärdar kritiken

Vidare skrivs att Simon Alm under oktober förra året ska ha bett om möten med Jomshof för att ”partisekreterarens känslor inte ska gå ut över partiets bästa.”

Richard Jomshof skriver i ett mejl till Expressen om kritiken som riktas mot honom:

”Som partisekreterare arbetar jag på uppdrag av partistyrelsen och min partiledare. Allt jag gör sker i samråd med partiledningen, så även denna gång. Det aktuella fallet är väl förankrat. Jag skulle naturligtvis aldrig driva ett sådant ärende på eget bevåg och utan stöd från partiledningen. Det faller på sin egen orimlighet.”

Jomshof fortsätter:

”Därför tar jag väldigt lätt på kritiken. Jag har naturligtvis inga ”personliga motiv”. Jag arbetar däremot ständigt med att försöka säkerställa att våra styrdokument (stadgar, principprogram och så vidare) efterlevs och att vi behandlar varandra med respekt. Det är en viktig del av mitt uppdrag. Att vi nu sätter ned foten är nödvändigt för att en gång för alla försöka få slut på åratal av problem i det aktuella distriktet.”

Frågan om Jomshofs inblandning i den infekterade situationen mellan SD Uppland och riksorganisationen har också väckts av David Perez, som är tillförordnad vice ordförande för SD Uppland och den som fått hoppa in i Alms ställe under avstängningen. 

Interna kritiken i Facebookgruppen

I en intern Facebookdiskussion för SD:s distriktsordförandegrupp - en grupp som Simon Alm var sammankallande för fram till avstängningen - skrev Perez, vilket Aftonbladet har berättat, tidigare i januari:

”Nu infinner sig istället känslan att det kanske handlade om någon maktstrid eller personlig vendetta mellan Richard och Simon.”

Jomshof svarade på Facebook att det inte rör sig om någon ”personlig vendetta” och tillade:

”Och jag vill uppmana David till att inte insinuera och komma med påståenden som helt saknar grund.”

David Perez vill nu inte kommentera kritiken från hans distrikt mot Richard Jomshof som uttrycktes i de nästan 300 sidorna:

– Jag har inte för avsikt att kommentera det i media då det är en intern angelägenhet.

Expressen har sökt Simon Alm.

Åkesson: ”Jag verkar för ett misstroende varje dag”

Sverigedemokraternas partiledare om ett eventuellt nyval.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.