Riksdagsledamoten Paula Bieler har de senaste åren pekats ut som en tänkbar efterträdare till SD-ledaren Jimmie Åkesson, men på tisdagseftermiddagen informerade hon partikamraterna i riksdagsgruppen om sitt beslut.
Efter fem och ett halvt år som riksdagsledamot och partiets migrationspolitiska talesperson lämnar hon nu samtliga uppdrag med omedelbar verkan.
Expressen mötte henne för en längre tv-intervju i riksdagshuset under tisdagseftermiddagen.
– Detta är ett beslut som växt fram under ganska lång tid, säger hon. Det handlar dels om en allmän politisk trötthet, om hur debatterna går och hur arbetet utförs.
På kollisionskurs med partiledningen
Hon är öppen med att hon flera gånger den senaste tiden hamnat på kollisionskurs med övriga i partiledningen.
– Det är ingen hemlighet att jag har kritiserat en del sakpolitiska förändringar, och då kanske framför allt hur besluten togs och vilka argument som fördes fram, säger hon i programmet ”Direkt med Niklas Svensson”.

I ett inlägg på Facebook skriver hon på tisdagseftermiddagen:
”Vi bär alla på principer och vi har alla våra gränser och jag kände att jag höll på att överträda mina. Jag började gå i otakt med partiet, samtidigt som jag inte heller kunde bejaka min egen takt.”
För Expressen nämner hon särskilt beslutet att acceptera den nuvarande abortlagstiftningen. Paula Bieler har tidigare, inte minst i rollen som talesperson för bland annat jämställdhetsfrågor, försvarat linjen om att gränsen för fri abort ska sänkas från dagens 18 veckor till tolv veckor.
– Det har varit svårt att förlika sig med att partiet snarare byter åsikt efter att vi upptäckt att vi har fler som tycker annorlunda än att nu har vi upptäckt att vi hade fel.
Är det en felaktig strategi av partiledningen?
– Det är svårt för mig att avgöra, det går ju uppenbart bra för partiet. Men det är en strategi som jag har svårt att vara en del av.
Riksdagen sa nej till Bielers bröllopsresa
Egentligen hade hon tänkt sitta kvar som riksdagsledamot fram till sommaren, men riksdagens beslut att inte bevilja henne ledighet för en bröllopsresa skyndade på beslutet.
– Det var avgörande för tidpunkten, säger hon.

På frågan om hur partiet påverkas när en av få ledande kvinnor väljer att lämna, svarar hon:
– För egen del skulle bilden av partiet försämras om en kvinna satt kvar bara för att hon var kvinna.
Är det svårare att vara kvinna än man om man är förtroendevald i SD?
– Nej, det tror jag inte. Det svåraste är väl att man får den här sortens frågor från er, i stället för att prata om politiken i lugn och ro.
Efter valet 2018 fick Sverigedemokraterna 18 kvinnor och 44 män i riksdagsgruppen. I partistyrelsen sitter nu 5 kvinnor och 14 män. Hur ser du på den fördelningen?
– Det är problematiskt på det sättet att det fortfarande återspeglar att vi ligger efter bland kvinnor – att det inte är lika många kvinnor som röstar på partiet, som engagerar sig och som har byggt upp en erfarenhet och ett namn så att de kommer på de positionerna.
Vad beror det på då?
– Jag tror att det tar ett tag att komma ikapp. Men sen är det skillnad i alla partier. Det är sällan jag hör frågan ställas till de gröna partierna eller till vänsterpartierna om det är ett problem att de har ett mansunderskott.

Så säger Henrik Vinge
SD:s gruppledare Henrik Vinge säger i en kommentar i ett pressmeddelande:
”Under hösten och vintern förde jag och Paula en dialog kring hennes framtid. I januari förstod jag att hon slutgiltigt bestämt sig för att lämna riksdagen.
Jag vill tacka för Paulas arbete i riksdagen och å riksdagsgruppens vägnar önska henne lycka till i framtiden”.
Paula Bieler ersätts av Monica Lövgren den 1 mars.
Raketkarriär inom SD
Paula Bieler blev medlem i Sverigedemokraterna hösten 2009 och gjorde en raketkarriär i partiet. Redan 2011 fick hon jobbet som politisk sekreterare hos den dåvarande vice gruppledaren Mattias Karlsson och 2013 valdes hon in i partistyrelsen.
Paula Bieler har suttit i riksdagen sedan 2014 och blev året därpå också invald i Sverigedemokraternas verkställande utskott. Hon har tidigare varit talesperson för bland annat jämställdhetsfrågor och integrationsfrågor och är i dag partiets migrationspolitiska talesperson.
Sjukskriven för utbrändhet i flera månader
Hösten 2016 sjukskrevs hon för utbrändhet och skrev i samband med detta själv på Facebook:
”Hon har gått in i väggen. Hon är utbränd. Hon är (politiskt) deprimerad. Jag vet inte vilken etikett som passar mig, och egentligen tycker jag inte etiketter spelar roll. Vad jag vet är hur jag mår, och det är inte bra. Det är faktiskt ganska länge sen det var bra.”

I dag säger hon så här om det som hände 2016:
– Jag tror att jag blev ännu bättre på att våga lyssna på mig själv, och lova mig själv att vara lite mindre anpassningsbar efter vad andra tycker och tänker, och ber mig göra hela tiden. Jag vågade också prioritera mitt privatliv mer.
På tisdagseftermiddagen lämnade hon in ansökan om entledigande från riksdagsuppdraget och vid 16.30-tiden publicerade hon ett inlägg på Facebook.
Paula Bieler gifter sig på skottdagen
”De närmsta veckorna kommer jag främst förbereda överlämnandet av migrationsfrågorna till mina kollegor. I mars kommer jag däremot att återuppta mina studier i matematik. Vad som sedan väntar återstår att se”, skrev hon.

Närmast väntar bröllop för Paula Bieler och sambon Tim Eriksson – på skottdagen, den 29 februari. Sedan reser de på bröllopsresa till Nya Zeeland och Los Angeles. Därefter väntar skolbänken – och en fil kand i matematik.
– Det vore skönt att få åtminstone någon examen avslutad.
Men hon utesluter inte en politisk comeback i framtiden.
– Jag stänger aldrig några dörrar.