Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Karlsson: Så förändrades relationen med Ekeroth

Foto: VILHELM STOKSTAD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Sverigedemokraternas Mattias Karlsson har kallats för partiets chefsideolog efter nästan 20 år.

I en dokumentär på SVT berättar Karlsson nu om relationen med den omstridde Kent Ekeroth. En relation som blev allt sämre. 

– Vi har olika analyser av hur man når framgång, säger Karlsson. 

I fredags kunde bland annat Expressen berätta att SD-toppen Mattias Karlsson lämnar sitt uppdrag som gruppledare i riksdagen.

– Jag väljer att försöka bli en bättre pappa, sa han till Expressen. 

I helgen sänder SVT en dokumentär om Karlsson, och i den berättar han om brytningen från den omstridde Kent Ekeroth, som var både en partimedlem och vän till Mattias Karlsson. 

– Kent var till och med hemma och lekte med barnen. Kom på privata fester och så där. Vi åkte på studieresor ihop, säger han i dokumentären. 

Han förkunnar att han och Kent Ekeroth hade en bra relation, och att de respekterade varandra på ett bra sätt. 

– Men det blev gradvis sämre skulle jag säga. Och det är ju politiken och det faktum att vi har olika analyser av hur man når framgång. 

”Ska mosa sina motståndare”

– Kents analys har varit att man ska mosa sina motståndare. Han har uttryckt sig väldigt svartvitt, vilket har fått människor att reagera och dra människor åt sig, säger Mattias Karlsson. 

På frågan om det inte också fått fler att rösta på partiet är Karlsson tveksam. Han poängterar att hans bedömning är att det avhållit fler från att rösta på Sverigedemokraterna. 

Men Kent Ekeroth håller inte med. 

”Jag valde att vara tydlig inför väljarna över de andra sju partiernas misslyckanden och det har ju varit mina kriminalpolitiska förslag som gjort att SD har haft den vassaste politiken på området, vilket andra partier nu efterapar. Det tror jag absolut har lockat till sig vissa väljargrupper, och stärkt förtroendet för SD - politik handlar ju i mångt och mycket om att vara förutseende”, skriver han i ett mejl till Expressen och fortsätter med att han ”förstår att Mattias och partiet inte gillar den negativa publicitet som uppstått när andra personer attacker” honom. 

Kent Ekeroth petades från SD:s riksdagslista i våras, det efter en lång tid kantad av turbulens. 2017 dömdes Kent Ekeroth bland annat för ringa misshandel efter ett bråk utanför en Stureplanskrog, för att sedan frias av Svea hovrätt.