SD-toppen Mattias Karlsson hoppar av

Mattias Karlsson vid SD:s valvaka 2018.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Henrik Vinge tar nu klivet upp och blir Sverigedemokraternas nya gruppledare.
Foto: HANNA FRANZéN/TT / TT NYHETSBYRÅN
Mattias Karlsson i riksdagen i januari.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Mattias Karlsson och Jimmie Åkesson 2015.
Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYR?N

Sverigedemokraternas gruppledare i riksdagen, Mattias Karlsson, lämnar sitt nuvarande uppdrag – av familjeskäl.

Det avslöjar han nu i en intervju med Expressen. 

– Jag väljer att försöka bli en bättre pappa, säger han och stänger samtidigt dörren för att i framtiden ta över som partiledare. 

– Det kommer jag aldrig att bli. 

I helgen sänder SVT en dokumentär om SD-toppen Mattias Karlsson. Ett tv-team har följt honom i ett och ett halvt år. 

Under den tiden har beslutet att lämna den viktiga posten som gruppledare vuxit fram. 

Riksdagsledamoten Henrik Vinge blir den som tar över i samband med partiets landsdagar i höst. 

– Det är ett beslut som har mognat fram hos mig under ett par års tid och som har flera olika grunder, säger han till Expressen. 

– Det viktigaste är att jag har en ganska speciell privatsituation. Jag är ensamstående far, samtidigt som jag har det primära omsorgsansvaret för barnen. Det blir väldigt svårt att kombinera det med ett så pass händelsestyrt och reaktivt arbete som gruppledarrollen innebär. 

Karlsson: ”Svårt att vara pappan jag vill vara”

Enligt Mattias Karlsson har barnen blivit lidande. 

– Man ska planera helgaktiviteter med barnen, men så händer det något i Stockholm och så måste man åka hit eller sitta i telefonen en hel dag och ägna sig åt sådant som man inte hade tänkt sig. Det är väldigt svårt att vara den pappa som jag skulle vilja vara. 

– I någon mening är det en olöslig konflikt. Jag kan inte vara en så bra gruppledare som jag skulle vilja vara, och jag kan inte vara en så bra pappa som jag skulle vilja vara. Då måste jag någonstans välja – och då väljer jag att försöka bli en bättre pappa. 

För fem år sedan hoppade Mattias Karlsson in som vikarierande partiledare när Jimmie Åkesson var sjukskriven för utbrändhet – men ordinarie partiledare blir han aldrig. 

– Nej, jag har varit tydlig med det ganska länge. Det är ingenting som jag är intresserad av. Jag tror inte att jag är bäst lämpad för det, och jag hoppas dessutom att Jimmie håller i väldigt många år till. Ingenting tyder på något annat. Men mitt primära intresse är och har alltid varit idéutveckling och organisationsutveckling. Det har jag pratat om i över ett decennium. Där skulle jag kunna göra skillnad.

Så vad är det du ska göra konkret nu då?

– Nu kommer jag att få chansen att fokusera på att ge konservatismen och Sverigedemokraterna en plats på de arenor där vi i dag inte finns representerade.

Enligt Mattias Karlsson handlar det bland annat om att bygga upp en konservativ tankesmedja med internationell profil, skapa en konservativ studentrörelse och att dra i gång konservativa föreningar på olika plan.

”En väldigt kompetent efterträdare”

– Min uppfattning är att politiken i några avseenden ligger nedströms för oss i civilsamhället, den intellektuella sfären, akademin och kulturen. Vi behöver vara med i idédebatten på ett djupare och högre plan än vad vi har varit tidigare.

Den som nu tar över efter dig som gruppledare här i riksdagen är Henrik Vinge. Varför blev det så?

– Det är ett tredje skäl till att jag väljer att fatta det här beslutet nu. Jag ser att det finns en väldigt kompetent efterträdare. Jag och Jimmie har gradvis kommit till insikten på varsitt håll, och är helt överens, om att Henrik är den naturliga efterträdaren. Han har egentligen alla de kvalitéer som behövs för att bli en riktigt bra gruppledare, och jag tror att han kommer att bli en bättre gruppledare än vad jag har varit.

Riksdagsledamoten Henrik Vinge tar nu klivet upp och blir Sverigedemokraternas nya gruppledare.
Foto: JONATHAN OTHEN / SVERIGEDEMOKRATERNA

Sverigedemokraternas partistyrelse beslutade redan tidigare i veckan att utse honom till vice gruppledare. 

– Vi är konservativa, så vi vill göra det sakta, ordnat och under kontrollerade former, säger Mattias Karlsson – och fortsätter:

– Sedan kommer Henrik gradvis att ta över gruppledaransvaret, samtidigt som jag trappar ner och gradvis går över till att börja jobba med det metapolitiska – att försöka ta plats och utmana vänstern på de områden där vi inte finns i dag. 

Det har spekulerats i att du eventuellt var på väg till Bryssel och hade funderingar på att bli EU-parlamentariker. Hur var det med de funderingarna?

– Det är inte helt taget ur luften. Beslutet var att lämna tidigt under mandatperioden – och då laborerade jag med olika idéer och tankar på vad jag ville göra. Ett av alternativen var Bryssel och jag gav det en seriös tanke. Men det hade inte heller varit förenligt med min familjesituation. 

Mattias Karlsson och Jimmie Åkesson på Sverigedemokraternas riksmöte för tolv år sedan, 2007.
Foto: SVEN LINDWALL

Ställer vi för stora krav på er politiker i dag, om det är så att man inte kan kombinera familjelivet med att vara en ledande politiker. Är kraven för stora?

– Jag vet faktiskt inte. Kraven ska vara stora, för det är väldigt allvarliga saker som vi håller på med här. Vi har ett väldigt stort ansvar och det vi beslutar och gör får konsekvenser för en massa människor. Det är inget 9-5-jobb.

Mattias Karlsson: ”Väldigt komplicerat”

Enligt Mattias Karlsson har den moderna tekniken – med mobiltelefoner och internet – gjort att tempot är ”enormt högt” och att toppolitiker alltid förväntas vara tillgängliga. 

Det finns inga luckor i almanackan?

– Nej, det är ju så. Med mobiltelefon och internet så blir kraven väldigt höga. Är man ensamstående så är det väldigt komplicerat. 

Nu har du varit en framträdande politiker och en ledande företrädare för Sverigedemokraterna i ganska många år – finns det några andra skäl till att du nu väljer att kliva av?

– Nej, det gör det inte. Det är klart att det har varit ganska tunga år, 20 år, och det är klart att det har tagit på energin. Framför allt när man har varit tvungen att i väldigt många år göra saker som man kanske inte allra helst skulle vilja göra. Men nu känner jag mig mer taggad än på länge. De här nya uppgifterna är något jag verkligen ser fram emot.

Mattias Karlsson betonar att han behåller sin riksdagsplats och också sitter kvar i Sverigedemokraternas verkställande utskott. 

– Jag hoppas att de nya projekten som jag ska sätta i gång kommer att sätta ett avtryck i den offentliga debatten. 

Men partiledare kommer du aldrig bli?

– Nej, det kommer jag aldrig att bli. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.