Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

SD-toppen: Kristersson saknar trovärdighet

Se debatten mellan Ulf Kristersson (M) och Morgan Johansson (S).
Henrik Vinge (SD).
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN
Ulf Kristersson (M).
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Morgan Johansson (S).
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Henrik Vinge (SD) ger Morgan Johansson (S) delvis rätt när justitieministern kopplar gängkriminalitet till klasstillhörighet.

Han vill att Sverigedemokraterna ska prata mer om det förebyggande arbetet.

Samtidigt underkänner SD-toppen såväl regeringen som Moderaternas agerande.

– Trovärdigheten hos Ulf Kristersson (M) är inte särskilt hög.

Sverigedemokraternas vice partiordförande Henrik Vinge, tillika gruppledare i riksdagen, anser att regeringen äntligen börjar tala klarspråk om kopplingen mellan Sveriges stora flyktingmottagande och det ökade gängvåldet.

Han refererar till Expressens debatt om gängkriminaliteten mellan justitieminister Morgan Johansson (S) och M-ledaren Ulf Kristersson på torsdagen. 

– Det är bra att Kristersson pressar Johansson, vi måste gå i en riktning mot strängare straff och fler poliser. Johansson har samtidigt rätt i att Kristersson själv har suttit i en regering som har haft åtta år på sig att lösa problemen men inte gjort det. Mycket blev värre under de åren. Trovärdigheten hos Ulf Kristersson är inte särskilt hög. Pudelns kärna är den stora asylinvandringen. Utan den hade vi inte haft så stora problem i dag, säger Henrik Vinge.

Vad är din bild av situationen?

– Min bild är att det här helt och hållet är skapat av asylinvandringen. Det är en viktig faktor som vi faktiskt måste våga prata om. Jag är glad att statsministern nämnde det häromdagen, för det har han vägrat erkänna under alla år. Det är uppenbart att den stora asylinvandringen har lett till stora utanförskapsområden, hopplöshet och känslan av att man inte tillhör Sverige eller har samma möjligheter, som gör att gängkriminaliteten blir attraktiv. 

Morgan Johansson säger att det egentligen är en klassfråga. Det låter som att du resonerar i liknande termer?

– Ja, det som händer när man har en väldigt stor asylinvandring är att många människor hamnar i utsatta områden, getton, där nästan alla har utländsk bakgrund. Många har svårt att få jobb för att de inte kan språket, och det blir en kultur av att man är annorlunda är majoritetssamhället. Man skapar en etnifierad underklass. Jag tycker att det är oerhört tragiskt av många skäl, inte minst för personer som växer upp i de här områdena, som föds med väsentligt sämre förutsättningar än personer som växer upp i andra områden. 

– Det viktiga är att skapa strukturer för att det inte ska bli så här, och det har man fullständigt misslyckats med. Nu står vi mitt i krisen och måste jobba kortsiktigt för att släcka bränder, snarare än att ägna oss åt det långsiktiga arbetet.

Fokus på förbyggande arbete

Sverigedemokraterna arbetar just nu med ett paket om flera åtgärder för att komma åt gängkriminaliteten. Henrik Vinge betonar att de utöver skärpta straff ser behovet av nya förebyggande åtgärder.

– Det jag har saknat i debatten är att vi måste minska attraktionskraften hos gängen. I dag ges det sken av att man får status och pengar som kriminell. För att bryta det här, och strypa gängens resurser, måste vi öppna register mellan olika myndigheter. Så fort gängkriminella lägger upp bilder på en sedelbunt eller en snabb bil på internet ska Kronofogden knacka på dörren. När exempelvis yngre personer i gängmiljön döms till samhällstjänst bör det avtjänas i närområdet, för att ännu yngre pojkar som kanske idoliserat den här personen ska förstå att det inte är en attraktiv väg att välja.

Det låter som en mjukare framtoning än SD tidigare haft i de här frågorna?

– Man kan inte lösa allt med ett verktyg. Vi har tidigare varit ensamma om att prata om strängare åtgärder, och det är vad man förknippar oss med, men det har aldrig varit så att vi bara förespråkar det, säger Henrik Vinge.

Se hela specialprogrammet: Så ska gängvåldet stoppas

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.