Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

SD-toppen: ”Kris” för barn om samkönade adopterar

David Baas: "Vill fila ner kanterna inför ett framtida samarbete med M och KD".
SD-ledamoten Robert Stenkvist. Foto: SVEN LINDWALL

Det förvärrar adopterade barns ”kris” att få ett samkönat par som nya föräldrar.

Det menar SD-riksdagsledamoten Robert Stenkvist som motsätter sig partiets svängning i adoptionsfrågan.

– De har inte bett om att få bli adopterade överhuvudtaget, och de har definitivt inte bett om att få bli adopterade av samkönat par, säger Stenkvist till Expressen.

I helgen pågår Sverigedemokraternas landsdagar i Örebro och en av de frågor där partiet nu väljer att byta fot handlar om att ställa sig bakom lagstiftningen som tillåter att samkönade par prövas som adoptivföräldrar.

Under fredagen debatterades frågan och en SD-politiker som motsatte sig partiledningens omsvängning var riksdagsledamoten Robert Stenkvist. Från talarstolen på Conventum i Örebro sa han om adopterade barn:

– De vet att de är bortlämnade av sin familj. De vet att de på nåt sätt är utanför gemenskapen. Att då adoptera de här barnen till ett samkönat par, det förvärrar hela den här krisen.

Svarar efter utspelet på scen

När Expressen ber Stenkvist utveckla vad han menar med att samkönade adoptivföräldrar förvärrar barnens ”kris” säger han:

– Det är ganska naturligt att ungdomar går igenom mindre identitetskriser, eller lite värre, när de växer upp, är tonåringar som ska hitta sin roll. Min erfarenhet är att de här barnen som är adopterade har en värre kris av olika orsaker. Jag befarar att det här blir ännu värre om de blir adopterade av ett samkönat par. 

På vilket sätt?

– Jag kan inte förklara det. De är ju så att säga adopterade, de vet om att de är adopterade. De vet att deras familj lämnat bort dem. Att bara vara adopterade kan vara en sak i sig. De har inte bett om att få bli adopterade överhuvudtaget, och de har definitivt inte bett om att få bli adopterade av samkönat par. 

– Jag har arbetat i skolan med adopterade killar framför allt som ja, de blir macho, ja, de bråkar mycket för att de blir osäkra på sin identitet. Och skulle det här bli bättre av att de adopterades av samkönat par? Nej, jag tror inte det.

Men skulle det bli sämre? Och varför i så fall?

– Ja, det befarar jag.

Varför?

– Men förstår du inte det av det jag sagt till dig?

På vilket sätt?

– Normen i dag är man kvinna, även om vi accepterar samkönade äktenskap och samkönade förhållanden. Det har partiet sagt ja till. Men normen är man kvinna fortfarande. Om hundra år kanske det är annorlunda. Då ska det här läggas till all ytterligare belastning som de här adopterade barnen har. Jag har pratat med adopterade vuxna i partiet och de säger att jag har rätt. 

Rent generellt, tror du att samkönade par är lika bra föräldrar som heterosexuella par?

– Ja, det tror jag, säger Stenkvist.

Under fredagen beslutade SD:s ombud att gå på partiledningens linje och därmed acceptera att samkönade kan prövas för adoption.

SD:s ungdomsförbund Ungsvenskarna har drivit frågor om samkönade adoptioner

SD:s ungdomsförbund Ungsvenskarna drev redan 2017 på SD:s landsdagar frågor om samkönade adoptioner. Så här sa Tobias Andersson då inför debatten kring samkönade adoptioner.