SD-toppen Mattias Karlsson. Foto: PELLE T NILSSON / STELLA PICTURESSD-toppen Mattias Karlsson. Foto: PELLE T NILSSON / STELLA PICTURES
SD-toppen Mattias Karlsson.  Foto: PELLE T NILSSON / STELLA PICTURES
Foto: CHRISTIAN BRUNA / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅNFoto: CHRISTIAN BRUNA / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
 Foto: CHRISTIAN BRUNA / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

SD-toppen jämför burka med hakkors

Publicerad

Jimmie Åkesson svajade i sin syn på allmännt burkaförbud.

Men otydligheten har väckt kritik inom partiet – där gruppledare Mattias Karlsson jämför burkan med hakkors visar mejl som Aftonbladet tagit del av.

"Jag tycker att vi kan jämställa burkan med hakkorsarmbindeln" skrev SD-toppen Mattias Karlsson i ett mejl 2010.

När Sverigedemokraterna kom in i riksdagen för åtta år sedan var en av partiets profilfrågor att de ville förbjuda kvinnor från att bära heltäckande muslimsk burka. 

Det väckte därför stor uppmärksamhet då partiledare Jimmie Åkesson i en intervju med Sven Melander tidigare i veckan backade från den tidigare partilinjen och sade att han är mot ett generellt slöjförbud.

– Jag tycker att det är problematiskt. Däremot att man till exempel begränsar föräldrars möjligheter att tvinga på barn den typen av direkt kvinnoförnedrande, religiösa, symboler är jag absolut för, sade Jimmie Åkesson till Sven Melander.

Därefter har Jimmie Åkesson ändrat sig igen och förklarat att SD fortfarande vill se ett burkaförbud på allmän plats.

"Tycker vi kan jämställa burkan med hakkorsarmbindeln"

Samtidigt visar interna mejl från 2010 som Aftonbladet tagit del av hur Mattias Karlsson, partiets gruppledare i riksdagen, resonerrar kring burka – och väljer att jämföra det med nazistiska hakkors.

”Eftersom Koranen hetsar mot icke-muslimer, kvinnor och homosexuella tycker jag att vi kan jämställa burkan med hakkorsarmbindeln och därför lät jag skrivningen om politisk uniform vara kvar i texten”, skriver han.

Han tänker sig också att Sverigedemokraterna ska gå från ord till handling, genom att anmäla någon iklädd burka till polisen.

”För övrigt tycker jag att vi inom kort skall försöka polisanmäla någon högprofilerad burkatant för brott mot lagen om förbud mot politisk uniformering”, lägger han till.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag