Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

SD-toppen jämför burka med hakkors

SD-toppen Mattias Karlsson.
Foto: PELLE T NILSSON / STELLA PICTURES
Foto: CHRISTIAN BRUNA / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Jimmie Åkesson svajade i sin syn på allmännt burkaförbud.

Men otydligheten har väckt kritik inom partiet – där gruppledare Mattias Karlsson jämför burkan med hakkors visar mejl som Aftonbladet tagit del av.

"Jag tycker att vi kan jämställa burkan med hakkorsarmbindeln" skrev SD-toppen Mattias Karlsson i ett mejl 2010.

När Sverigedemokraterna kom in i riksdagen för åtta år sedan var en av partiets profilfrågor att de ville förbjuda kvinnor från att bära heltäckande muslimsk burka. 

Det väckte därför stor uppmärksamhet då partiledare Jimmie Åkesson i en intervju med Sven Melander tidigare i veckan backade från den tidigare partilinjen och sade att han är mot ett generellt slöjförbud.

– Jag tycker att det är problematiskt. Däremot att man till exempel begränsar föräldrars möjligheter att tvinga på barn den typen av direkt kvinnoförnedrande, religiösa, symboler är jag absolut för, sade Jimmie Åkesson till Sven Melander.

Därefter har Jimmie Åkesson ändrat sig igen och förklarat att SD fortfarande vill se ett burkaförbud på allmän plats.

"Tycker vi kan jämställa burkan med hakkorsarmbindeln"

Samtidigt visar interna mejl från 2010 som Aftonbladet tagit del av hur Mattias Karlsson, partiets gruppledare i riksdagen, resonerrar kring burka – och väljer att jämföra det med nazistiska hakkors.

”Eftersom Koranen hetsar mot icke-muslimer, kvinnor och homosexuella tycker jag att vi kan jämställa burkan med hakkorsarmbindeln och därför lät jag skrivningen om politisk uniform vara kvar i texten”, skriver han.

Han tänker sig också att Sverigedemokraterna ska gå från ord till handling, genom att anmäla någon iklädd burka till polisen.

”För övrigt tycker jag att vi inom kort skall försöka polisanmäla någon högprofilerad burkatant för brott mot lagen om förbud mot politisk uniformering”, lägger han till.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.