Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

SD-toppen inför rätta – tog kollega på brösten

Under onsdagen hölls rättegången mot Peter Lundgren (SD) som står åtalad för sexuellt ofredande, alternativt ofredande – brott som han nekar till.
Peter Lundgren, SD, konfronteras av Expressens reporter David Baas i EU-valrörelsen 2019.
EU-parlamentarikern Peter Lundgren, SD.
Foto: SVEN LINDWALL
Kristina Winberg, tidigare EU-parlamentariker för SD.
Foto: ROBIN ARON / ROBIN ARON GT-EXPRESSEN
Peter Lundgren utanför rätten.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

EU-parlamentarikern Peter Lundgren, SD, står åtalad för sexuellt ofredande efter Expressens avslöjande i slutet av EU-valrörelsen förra året. 

På onsdagen hölls rättegången i Jönköpings tingsrätt mot SD-toppen som själv medgett att han tog en kvinnlig partikamrat på brösten mot hennes vilja - men i rätten sa han sig inte minnas händelsen.

– Jag vet att hon satt i knäet på mig, men sen minns jag inte. Jag har inga tydliga minnesbilder, sa Peter Lundgren i rätten.

Klockan 9.30 på onsdagsförmiddagen började rättegången mot Peter Lundgren, 57, som står åtalad för sexuellt ofredande, alternativt ofredande – brott som han nekar till. Åtalet gäller Expressens avslöjande en vecka före EU-valet i maj 2019 då vi kunde publicera bandade telefonsamtal mellan dåvarande EU-parlamentarikern Kristina Winberg och en kvinnlig partikamrat. I samtalen vittnade partikamraten om hur Peter Lundgren tog henne på brösten på ett hotellrum under SD:s valkonferens i Nacka i mars 2018:

I samtalen berättade kvinnan för Winberg, som också var med på hotellrummet, hur hon reagerade på det ovälkomna närmandet:

– Ja, han klämde ju för fan åt mig med benen ju. Jag fick såna panik… Jag fick panik.

Hon sa också:

– Det var tur att det var folk i rummet. Tänk om jag varit själv med honom.

När Expressen konfronterade Lundgren under ett valkampanjsmöte i Täby så medgav han att han tagit kvinnan på brösten:

– Jag tog henne nog på brösten när vi satt där, vi var ganska fulla den kvällen, och hon puttade undan händerna.

Avslöjandet dominerade slutet av EU-valrörelsen förra året. Peter Lundgren ställde in flera viktiga debatter och framträdanden. Partiet valde också att sparka ut Kristina Winberg från partiets valsedel. Sverigedemokraterna valde också att publicera ett Youtube-klipp med Lundgren och kvinnan där hon säger att händelsen är ”utagerad”. Samtidigt säger hon att det var en ”jobbig situation” och Lundgren beskriver det som att han betedde sig ”riktigt tölpigt” och att han haft ”riktig ångest”.

Lundgrens försvar: Kvinnan ”flirtade”

I november förra året väckte chefsåklagare Maria Sterup åtal mot Lundgren. I polisförhör nekar Lundgren till brott men han medger att han tagit henne på brösten. I förhören säger Lundgren flera gånger att kvinnan ”utmanat” honom och att hon ”blinkat med ena ögat” mot honom. 

– Hon flirtar lite och sticker, men sedan lutar sig fram, sticker fram överkroppen och formligen utmanar mig då. Då tog jag henne på brösten, säger han i förhör och tillägger att han varit på semesterresa med kvinnan efter händelsen på hotellrummet i Nacka.

När målet togs upp i Jönköpings tingsrätt under onsdagen sa Peter Lundgren han bara minns att det var en trevlig kväll på hotellrummet, men inte så mycket mer:

– Jag minns i dag att vi hade en jättetrevlig kväll, det var dans o musik och ganska mycket dricka, sa han och tillade att han kollapsade efter EU-valrörelsen 2019.

Lundgren kollapsade efter EU-valet

Lundgren fortsatte:

– Ja jag var kanske lite för full, då är det lätt att bete sig tölpaktigt.:

På den direkta frågan om han tagit henne på brösten sa han:

– Jag vet inte om jag gjort det den här gången heller, sa han på frågan om han tog kvinnan på brösten och tillade att han kollapsade efter EU-valrörelsen 2019.

Den kvinnliga partikamraten, som Lundgren tog på brösten, har inte velat medverka i polisutredningen. i rätten sa hon sig inte heller minnas vad som hände på hotellrummet i Nacka 2018.

– Det här är mot min vilja. Jag har inget jag vill uttala mig om denna situationen idag, sa hon.

Lundgrens advokat Tor Åström tog också upp att kvinnan inte velat medverka i utredningen och att hon svarade nej på frågan om hon känt sig ofredad:

– Hon känner sig inte ofredad eller kränkt. Hade det varit nåt allvarligt hade hon reagerat på det. 

Försvaret: ”Måste skademinimera”

Åström sa också om varför Peter Lundgren vid flera tillfällen i mediesammanhang i slutet av EU-valrörelsen bekräftat att han tagit kvinnan på brösten:

– Man måste skilja på politik och juridik. Mitt i en brinnande valrörelse måste man skademinimera. 

– Det är bättre att lägga sig platt och verka ödmjuk inför media för att inte förlora väljare.

Chefsåklagare Sterup sa i sin slutplädering

– Jag har en tilltalad som i nationell media varit ute och sagt att han tagit en kvinna på brösten och att det är tölpaktigt. 

Hon kommenterade också att Lundgren nu säger sig inte minnas vad som hänt den festkvällen:

– Hans minnesförlust är inte trovärdig, sa hon som yrkade på bötesstraff för Lundgren.

Domen från Jönköping tingsrätt kommer 28 oktober.

LÄS MER: SD-politikern Peter Lundgren åtalas för sexuellt ofredande

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.