Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

SD-toppen gick på en nazistspelning 2005

Oscar Sjöstedt visste inte vad det var för arrangör och lämnade festen relativt omgående, skriver han i ett dokument.
Foto: Jessica Gow/Tt / TT NYHETSBYRÅN
SD-ledaren Jimmie Åkesson ska i ett brev till partimedlemmar stöttat Sjöstedt och kallat anklagelserna för "lögner och förtal".
Foto: Fredrik Sandberg/Tt / TT NYHETSBYRÅN

Ännu en besvärande uppgift har publicerats om Sverigedemokraternas ekonomiskpolitiske talesperson Oscar Sjöstedt. 

Enligt Expo gick Sjöstedt på en nazistspelning år 2005.

Enligt gruppledaren Mattias Karlsson, SD, var Sjöstedt berusad och gick dit utan att veta vad det var för sammanhang. 

Nu ska partiet göra en helhetsbedömning. 

– Om det här är ett utslag av ideologisk avvikelse eller helt enkelt bara olyckliga sammanträffanden, säger Karlsson. 

Förra veckan avslöjades sajten Inte rasist men en film där Oscar Sjöstedt skrattande berättade hur några nazister han jobbat ihop med sparkat på döda får och låtsats att de varit judar.

Nu kommer nya uppgifter fram om Sjöstedt. Det är Expo som avslöjar att riksdagsledamoten, som vid den tidpunkten år 2005 var ordförande i SDU i Stockholm, deltog i en spelning som ordnades av nazistorganisationen Gula korset, enligt Expo en stödorganisation för fängslade nazister.

Enligt Expo stöttade organisationen en nazist som år 1997 skickade en brevbomb till dåvarande justitieminister Laila Freivalds och tidningen beskriver också hur Gula Korsets konserter endast var öppen för personer inom den svenska vikt makt-miljön. 

Sjöstedt skriver i ett dokument som Expo tagit del av att han medger att ha varit på en nazistisk sammankomst men inte förstått vad det handlat om. 

"Sanningen är att jag efter en någorlunda blöt kväll blev meddragen av en bekant till en fest utan större vetskap om vare sig arrangör eller syfte. Väl på plats uppfattade undertecknad dock det subkulturella inslaget som alltför påtagligt och valde naturligtvis att lämna tillställningen relativt omgående."

Oscar Sjöstedt.
Foto: Jessica Gow/Tt / TT NYHETSBYRÅN

Åkesson: "Lögner och förtal"

SD-ledaren Jimmie Åkesson ska i ett brev till partimedlemmar stöttat Sjöstedt och kallat anklagelserna för "lögner och förtal".

När Expressen når Sverigedemokraternas gruppledare Mattias Karlsson säger han: 

– Det är givetvis inte bra. Men som jag minns det så var det så att Oscar var kraftigt berusad. Han hade träffat en tjej han var intresserad av och hon frågade honom om han skulle följa med på en fest och han gjorde det utan att veta vad det var för sammanhang. Men när han upptäckte vad det var för typ av sammanhang så lämnade han sedan lokalen, säger han.

Karlsson säger att Sjöstedt själv varit aktiv i att försöka "hålla rent partiet från personer med radikala eller högerextrema uppfattningar". 

Hur ser du på att han ska ha stöttats av Åkesson? 

– Om man påstår att Oscar skulle varit där för att han sympatiserade med den där organisationen så menar jag också att det inte är sant. Jag är helt övertygad om att Oscar är en uttalad motståndare till nazism och att han aldrig hade gått dit om han hade vetat i förväg vad det var för typ av sammanhang, säger Karlsson.  

KU-anmälan mot Löfven

Sverigedemokraterna har riktat hård kritik mot statsminister Stefan Löfven efter att han i söndagens partiledardebatt kallade SD för ett nazistiskt parti. Under tisdagskvällen lämnar Mattias Karlsson in en KU-anmälan mot S-ledaren som anklagas för att ha ottryckt sig osakligt. 

Sverigedemokraternas gruppledare Mattias Karlsson.
Foto: Sven Lindwall

– Det hänger inte ihop om man ska vara intellektuellt hederlig. Det finns exempel i en mängd olika partier på att enskilda företrädare har hamnat i sammanhang som har varit dåliga, att enskilda företrädare betett sig på sätt som varit dåliga. Men det i sig gör ju inte att hela partiet förvandlas till det som den enskilda personen gör, säger Karlsson.  

Är det inte problematiskt att det framkommer flera saker om samma person, en av era ledande företrädare?

– När det handlar om filmklippet menar jag att det Oscar driver med och gör sig lustig över är de här nazisterna som han beskriver som helt galna. Det är inte ett uttryck för sympati med vad de gör, säger eller tycker. Och när det gäller det här du nämner nu så tror jag på Oscar.

Hur hanterar partiet den här typen av uppgifter?

– Vi får värdera varje påstående för sig och vi bedömer sanningshalten i det, om det är frågan om ett misstag och om de tolkningar som framkommit är korrekta. Vi tittar också på vad personen gjort i övrigt och gör sen en helhetsbedömning kring frågan. Om det här är ett utslag av ideologisk avvikelse eller helt enkelt bara olyckliga sammanträffanden.

Expressen har sökt Oscar Sjöstedt för en kommentar.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.