Michael Rosenberg. Foto: Sven Lindwall
Michael Rosenberg. Foto: Sven Lindwall

SD-toppen får fortsatt förtroende trots brott

Publicerad

DN och Helsingborgs Dagblad kunde avslöja att SD-politikern Michael Rosenberg inte varit öppen med sin kriminella bakgrund för partiet.

Nu tillbakavisar SD uppgifterna och ger Rosenberg fortsatt förtroende.

– Det finns ingenting som tyder på att han har undanhållit information, säger Martin Kinnunen SD.

DN och Helsingborgs Dagblad kunde avslöja att SD-politikern Michael Rosenberg blivit dömd för en rad grova brott. Michael Rosenberg i partiet till uppgift att sålla bland kandidaterna på SD:s vallistor.

Alla partiets kandidater ska avge en "vandelsförsäkran" i vilken de intygar att de är ostraffade eller erkänna alla sina gamla synder.

Rosenberg är dömd för en mängd brott, bland annat till två års fängelse för grov stöld och bedrägeri, men har ändå kryssat i att han inte är tidigare straffad i sin vandelsförsäkran, enligt DN och HD:s avslöjande.

– Det kontrollerade jag med Björn Söder i går och jag fick beskedet med att han har varit öppen med sin bakgrund till partiet, säger Martin Kinnunen.

Det stämmer inte att han inte har kryssat i att han var tidigare straffad?

– Jag vet inte vad exakt som har kryssats på blanketten, säger Martin Kinnunen.

Han hävdar Rosenberg förmedlat uppgifterna till partiledningen, som prövat hans tidigare bakgrund och kommit fram till att han är en lämplig kandidat. Det finns därför inte några problem i nuläget med att Rosenberg kandiderar för partiet.

– Det finns ingenting som tyder på att han har undanhållit information. Undanhåller man information då utesluts man, säger Martin Kinnunen.

Förtroende trots grova stölder

Rosenberg dömdes i början av 1990-talet för en rad grova brott, däribland flera kassaskåpsstölder och en bilstöld. SD har trots det låtit honom kandidera för partiet och har fortsatt förtroende för honom.

– Det handlar om att brotten ligger väldigt lång tid tillbaka och att det inte finns någonting som tyder på att Michael Rosenberg rör sig i sådana kretsar att han riskerar återfall i brottslighet, säger Martin Kinnunen.

Kritik inom partiet

– Det finns de som åkt ur partiet för mindre. Mörkar man dessutom i sin vandelsförsäkran är det skäl för uteslutning, säger Stefan Olsson ordförande för SD i Landskrona till HD.

Stefan Olsson är kritisk till partiledningens beslut att låta Rosenberg kandidera även om han skulle ha varit öppen med sin bakgrund och menar att det finns andra som uteslutits för mindre allvarliga uppgifter.

– Jag såg det citatet. Men det är omöjligt att göra en sådan jämförelse, i sådana fall måste man hitta en annan person som har gjort exakt samma sak vid samma tillfälle för att kunna jämföra. Och det existerar ju inte, säger Martin Kinnunen.

Vilka brott ses som mer OK än andra?

– Inga brott är OK. Man gör ju alltid en analys av en person och går igenom vad som har förändrats i människans liv sedan dess. Är det brott mot liv och hälsa är det ännu mer problematiskt.

– Skulle hans brott varit så färska att de följde med när han begär ut blanketter från polisen med sitt brottsregister, då hade han aldrig kunnat kandidera, säger Martin Kinnunen.

Max Sohl Stjernberg
Max Sohl Stjernberg

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag