Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

SD-toppen: EU ska inte bry sig om abortfrågan

Charlie Weimers (SD).
Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: ALEX LJUNGDAHL

Sverigedemokraten Charlie Weimers tycker inte att Kristdemokraternas Lars Adaktusson har helt fel när det gäller sin syn på abort.

– Bryssel ska inte befatta sig med abortfrågan, säger han till Dagens Nyheter.

Charlie Weimers är en av SD:s nya Europaparlamentariker. Han har dock representerat KD och varit stabschef åt Lars Adaktusson, som nyligen hamnade i strålkastarljuset på grund av att han röstat nej till abort flera gånger i EU-parlamentet.

Något som både KD:s toppnamn Sara Skyttedal och partiledaren Ebba Busch Thor har reagerat på.

Till DN säger Charlie Weimers nu att han inte tycker att frågan bör beröras inom EU alls.

– Bryssel ska inte befatta sig med abortfrågan. Jag är själv av den uppfattningen, säger han.

Vill att frågan inte ska behandlas på EU-nivå

Charlie Weimers vill inte ”recensera” Lars Adaktusson, utan menar i stället att han kommer att rösta utifrån subsidiaritetsprincipen, det vill säga från den lägst ändamålsenliga nivån.

– I voteringarna framställs det som man är för eller mot abort. Men det handlar ju om man tycker att abort ska behandlas på EU-nivå eller inte, säger han till DN.

Sverigedemokraterna har flera gånger uppmärksammats för sina ställningstaganden när det gäller abort. Bland annat har partiledaren Jimmie Åkesson varit öppen för att sänka abortgränsen från 18 till 12 veckor.

Men Charlie Weimers vill inte kommentera förslag av den sorten i intervjun med DN. Han säger däremot att han har en särskild inställning när det gäller abort.

– Jag hoppas man landar i en linje som erkänner att det finns två skyddsvärda individer, kvinnan och barnet. Och försöker att mejsla ut en klok ståndpunkt och linje utifrån det.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.