Sverigedemokraternas riksdagsledamot Lars Isovaara har polisanmälts för rasistiskt utfall i riksdagshuset. Foto: Roger Vikström
Sverigedemokraternas riksdagsledamot Lars Isovaara har polisanmälts för rasistiskt utfall i riksdagshuset. Foto: Roger Vikström

SD-toppen anmäld av polis för förolämpning

Publicerad

Polisen har polisanmält SD-riksdagsledamoten Lars Isovaara för en misstänkt rasistattack i riksdagshuset i natt.

Isovaara misstänks för att ha förolämpat en riksdagsvakt med utländsk härkomst - bland annat genom att spotta och göra grymtande grisljud.

– Han blev förbannad på vakterna som är invandrare. "Såna som dig vill jag inte ha med att göra", säger han och spottar i luften för att markera, säger kommisarien Torsten Stålnacke om anmälan mot Isovaara.

Expressen.se kan i dag avslöja att ytterligare en riksdagsman från Sverigedemokraterna nu utreds av polis efter att ha yttrat misstänkt rasistiska och nedsättande kommentarer.

Nekades inträde

Klockan två natten mot onsdagen kallades polis till riksdagen. Den sverigedemokratiske riksdagsmannen Lars Isovaara hade ramlat ur sin rullstol och erbjöds hjälp av två män för att ta sig upp. SD-politikern uppger sedan att han blivit av med sin ryggsäck. När han beger sig till riksdagsentrén nekas han inträde eftersom han inte har något giltigt passerkort.

Polis har då kallats till platsen och polispatrullen ser och hör Lars Isovaara attackera en vakt med utländskt ursprung. Isovaara säger, enligt poliserna på plats, till vakten att han inte vill ha med såna som honom att göra och spottar samtidigt i luften.

– Han härmar även en gris i målsägandes närvaro vilket målsägande uppfattar som kränkande, säger kommissarie Torsten Stålnacke och tillägger:

– Polismännen ser detta och det är deras skyldighet att rapportera.

Blev polisanmäld

Efter den misstänkta rasistattacken upprättades därför en polisanmälan om förolämpning mot riksdagsmannen.

Lars Isovaara säger själv till Expressen.se:

– Det kan mycket väl ha varit så att jag varit otrevlig mot vakten. Jag är uppriktigt så ledsen över det. Det är det som smärtat mig mest under hela dagen. I det tillståndet jag var i så mådde jag inte bra.

– Det är polisens ord så då stämmer det säkert att jag gjort det, säger Isovaara.

Lars Isovaara förklarar sina kommentarer med att han var så upprörd efter den misstänkta väskstölden på Riksbron som ledde fram till polisingripandet. Han beskriver att männen, som ska ha tagit hans ryggsäck, ska ha utländskt ursprung:

– Jag var i ett sånt upplösningstillstånd så jag har säkert sagt några dumma ord. Jag kommer inte precis ihåg ordalydelsen. Jag tydde mig till de här kvinnliga poliserna. Vi åkte upp till min lägenhet och där tog de upp en anmälan om den här ryggsäckshistorien.

Du minns inte exakt vad du sa, men på ett ungefär?

– Ja jag är så trött. Jag vågar inte säga men kanske att jag sa nånting om att jag är så trött på den här invandringspolitiken, kanske jag sa.

Du ska ha sagt till vakten att du inte vill ha med såna som han att göra och sedan spottat i luften?

– Det kan ha hänt det. Det är mycket möjligt att jag sagt de hemskt olika orden.

– De på riksbron hade helt klart utländskt ursprung och jag var i uppbragt tillstånd helt enkelt. Det är möjligt att jag fällt de här orden. Jag tog avstånd från allt då, jag ville bara ty mig till de här kvinnliga poliserna, säger Isovaara.

Du ska gjort grymtande grisljud?

– Det vet jag däremot inte. Det kommer jag inte ihåg. Nej, nej, nej, det vågar jag inte säga.

Det är från polisens anmälan, de uppgifterna.

– Jo, men då är det säkert så.

Partiet kommenterar inte

Vakten har ännu inte medgivit att utredningen ska gå vidare, vilket krävs när det handlar om förolämpning.

Sverigedemokraternas pressansvarige Martin Kinunen säger att partiledningen inte har några kommentarer till polisanmälan mot den egna riksdagsmannen, eller till uppgifterna om rasistiska uttalanden. 

Avslöjandet om Lars Isovaaras misstänkt rasistiska utfall kommer bara några timmar efter att åklagare beslutat att lägga ner förundersökning mot de sverigedemokratiska politikerna Erik Almqvist, Kent Ekeroth och Christian Westling med anledning av filmerna där Almqvist strör rasistiska och sexistiska uttalanden kring sig och alla tre beväpnar sig med järnrör i centrala Stockholm.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag