Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

SD-toppen anmäld av polis för förolämpning

Sverigedemokraternas riksdagsledamot Lars Isovaara har polisanmälts för rasistiskt utfall i riksdagshuset.
Foto: Roger Vikström

Polisen har polisanmält SD-riksdagsledamoten Lars Isovaara för en misstänkt rasistattack i riksdagshuset i natt.

Isovaara misstänks för att ha förolämpat en riksdagsvakt med utländsk härkomst - bland annat genom att spotta och göra grymtande grisljud.

– Han blev förbannad på vakterna som är invandrare. "Såna som dig vill jag inte ha med att göra", säger han och spottar i luften för att markera, säger kommisarien Torsten Stålnacke om anmälan mot Isovaara.

Expressen.se kan i dag avslöja att ytterligare en riksdagsman från Sverigedemokraterna nu utreds av polis efter att ha yttrat misstänkt rasistiska och nedsättande kommentarer.

Nekades inträde

Klockan två natten mot onsdagen kallades polis till riksdagen. Den sverigedemokratiske riksdagsmannen Lars Isovaara hade ramlat ur sin rullstol och erbjöds hjälp av två män för att ta sig upp. SD-politikern uppger sedan att han blivit av med sin ryggsäck. När han beger sig till riksdagsentrén nekas han inträde eftersom han inte har något giltigt passerkort.

Polis har då kallats till platsen och polispatrullen ser och hör Lars Isovaara attackera en vakt med utländskt ursprung. Isovaara säger, enligt poliserna på plats, till vakten att han inte vill ha med såna som honom att göra och spottar samtidigt i luften.

– Han härmar även en gris i målsägandes närvaro vilket målsägande uppfattar som kränkande, säger kommissarie Torsten Stålnacke och tillägger:

– Polismännen ser detta och det är deras skyldighet att rapportera.

Blev polisanmäld

Efter den misstänkta rasistattacken upprättades därför en polisanmälan om förolämpning mot riksdagsmannen.

Lars Isovaara säger själv till Expressen.se:

– Det kan mycket väl ha varit så att jag varit otrevlig mot vakten. Jag är uppriktigt så ledsen över det. Det är det som smärtat mig mest under hela dagen. I det tillståndet jag var i så mådde jag inte bra.

– Det är polisens ord så då stämmer det säkert att jag gjort det, säger Isovaara.

Lars Isovaara förklarar sina kommentarer med att han var så upprörd efter den misstänkta väskstölden på Riksbron som ledde fram till polisingripandet. Han beskriver att männen, som ska ha tagit hans ryggsäck, ska ha utländskt ursprung:

– Jag var i ett sånt upplösningstillstånd så jag har säkert sagt några dumma ord. Jag kommer inte precis ihåg ordalydelsen. Jag tydde mig till de här kvinnliga poliserna. Vi åkte upp till min lägenhet och där tog de upp en anmälan om den här ryggsäckshistorien.

Du minns inte exakt vad du sa, men på ett ungefär?

– Ja jag är så trött. Jag vågar inte säga men kanske att jag sa nånting om att jag är så trött på den här invandringspolitiken, kanske jag sa.

Du ska ha sagt till vakten att du inte vill ha med såna som han att göra och sedan spottat i luften?

– Det kan ha hänt det. Det är mycket möjligt att jag sagt de hemskt olika orden.

– De på riksbron hade helt klart utländskt ursprung och jag var i uppbragt tillstånd helt enkelt. Det är möjligt att jag fällt de här orden. Jag tog avstånd från allt då, jag ville bara ty mig till de här kvinnliga poliserna, säger Isovaara.

Du ska gjort grymtande grisljud?

– Det vet jag däremot inte. Det kommer jag inte ihåg. Nej, nej, nej, det vågar jag inte säga.

Det är från polisens anmälan, de uppgifterna.

– Jo, men då är det säkert så.

Partiet kommenterar inte

Vakten har ännu inte medgivit att utredningen ska gå vidare, vilket krävs när det handlar om förolämpning.

Sverigedemokraternas pressansvarige Martin Kinunen säger att  partiledningen inte har några kommentarer till polisanmälan mot den egna  riksdagsmannen, eller till uppgifterna om rasistiska uttalanden.

Avslöjandet om Lars Isovaaras misstänkt rasistiska utfall kommer bara några timmar efter att åklagare beslutat att lägga ner förundersökning mot de sverigedemokratiska politikerna Erik Almqvist, Kent Ekeroth och Christian Westling med anledning av filmerna där Almqvist strör rasistiska och sexistiska uttalanden kring sig och alla tre beväpnar sig med järnrör i centrala Stockholm.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.