Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

SD-topparnas ilska mot låttext i Kärrtorp

Våldsamma vänstergrupper stod sida vid sida med representanter för etablerade partier när omkring 16 000 personer manifesterade mot rasism på Kärrtorps IP på söndagen.

Sverigedemokraterna upprörs nu över vissa saker som sades på manifestationen.

– Vi har alltid varit tydliga med att alla som tycker det är viktigt att kämpa mot rasism är välkomna, säger Ammar Khorshed, från arrangörsgruppen Linje 17 mot rasism.

Alla riksdagsparter utom Sverigedemokraterna var representerade i Kärrtorp under den stora demonstrationen mot rasism.

SD uppger att de inte ville medverka på grund av att våldsamma vänsterextrema grupper tilläts att gå med i demonstrationen.

Under ett framträdande i Kärrtorp rappade artisten Silvana Imam raderna:

"Vet vad du tänker nu men du vet hur det går för dom

Som kommer hit och låter som Jimmie Åkesson

Dom som skiter i blatten, vill ha svinen vid makten

Så gå och slipa kniven och skicka grisen till slakten"

Låttexten fick den Sverigedemokratiska riksdagsmannen Josef Fransson ‏att reagera och skriva:

"Jo men där kom det: "Slipa kniven och skicka [SD]svinen till slakt". Härlig manifestation", på Twitter.

– Jag tycker att det är rent avskyvärt och malplacerat på en demonstration som i någon mening är emot politiskt våld. Det är smaklöst, säger han.

"Vedervärdiga åsikter"

SD-ledaren Jimmie Åkesson retweetade inlägget.

Åkesson själv vill inte kommentera låttexten men hans pressekreterare Linus Bylund säger så här:

– Jag tycker inte att det är jag som ska kommentera det utan det ska Stefan Löfven, riksdagens talman och ett gäng andra personer som legitimerar den här typen av fullständigt vedervärdiga åsikter.

Silvana Imam säger att textraderna inte ska tas bokstavligt.

– Det är en metafor. Det handlar inte om att döda någon på riktigt. Det handlar om att döda fördomarna helt enkelt. Och Jimmie Åkessons fördomar är äckliga, säger hon.

Förstår du att folk kan ta illa upp av den här typen av textrader?

– Det här var inte en demonstration mot politiskt våld utan det var mot rasism, fascism och för mångfald. De här textraderna handlar om att krossa rasismen. Rasisterna blir bara fler och fler.

"Bred antirasistisk folkfest"

Ammar Khorshed, från arrangörsgruppen Linje 17 mot rasism, kallar kritiken från SD ett försök att förtala dem.

– Vi ser det som ett försök att avleda uppmärksamheten från den här fantastiska antirasistiska samlingen. Och vi är inte förvånade heller, det är så de här rasistiska organisationerna fungerar, oavsett om det är SD, Avpixlat eller den här nazistsekten Svenska motståndsrörelsen, säger han.

Vad säger du om kritiken om att ni inte har tagit avstånd från våldsamma grupper på vänsterkanten som deltog i demonstrationen? 

– Vi har alltid varit tydliga med att alla som tycker det är viktigt att kämpa mot rasism är välkomnas. Och det är oavsett om man är moderat eller med i AFA. Vi vill ha en bred antirasistisk folkfest där alla kan känna sig inkluderade.

Den vänsterextrema gruppen Revolutionära fronten skrev på sin Facebooksida att de var på plats i Kärrtorp tillsammans med AFA Stockholm.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.