Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

SD-topparna utreds för flera brott

De tre SD-politikerna kan ha begått flera brott under sin festnatt i Stockholm.

Efter Expressens avslöjanden utreds nu händelsen av polisens internutredare.

Alla inblandade kan vänta sig polisförhör.

- Vi har mycket duktiga utredare, säger överåklagare Mats Åhlund.

Anmälningarna mot de tre SD-politikerna Erik Almqvist, Kent Ekeroth och Christian Westling började trilla in hos polisen i förra veckan. Samtliga anmälningar har slussats vidare till Riks­enheten för polismål, där alla brottsmisstankar mot riksdagsledamöter utreds.

Chefen för specialenheten, överåklagare Mats Åhlund, har själv tagit kontroll över ärendet.

- Nu har vi begärt in anmälningarna från interna utredningar i Stockholm för att se om det finns fog för att inleda förundersökning, säger han.

Åhlund har ännu inte sett de omdiskuterade filmerna som Expressen kunde visa i förra veckan. Därför vågar han inte säga något om bevis­läget.

- Jag var utomlands hela förra veckan, så nu måste jag först titta på filmerna.

Ska prata med de inblandade

Vilka åtgärder som kommer att vidtas den närmaste tiden vill Mats Åhlund inte gå in närmare på. Men förhör är att vänta.

- Vi kommer givetvis prata med dem som kan känna till något, har sett något eller vad målsäganden har att säga. Men utöver det råder förundersökningssekretess. I vilken ordning saker tas är inget vi diskuterar genom media, säger han.

En av de som troligen kommer att få lämna en redogörelse är komikern Soran Ismail som befann sig mitt i bråket. Han och ett stort antal andra vittnen kan komma att ge stöd åt det som syns och hörs i filmklippen.

Det blir polisens internutredare som får ansvar för ärendet. Enligt Lars-Göran Carlsson, som är chef för polisens interna utredningar, kommer utredningen att skötas från Linköping.

- Till och med i dag (måndag reds anm) har vi fått in fyra anmälningar. Det handlar om vanligt folk som reagerat på filmerna som Expressen visade, säger han.

Åklagare måste fatta beslutet

En anmälan avser falsk tillvitelse, en handlar om olaga hot och två rör hets mot folkgrupp.

Rent formellt har det ännu inte inletts någon förundersökning. När det är riksdagsledamöter som är misstänkta för brott är det bara en åklagare som kan fatta ett sådant beslut.

- Det är samma princip som gäller för poliser, säger Lars-Göran Carlsson.

Om man inleder en förundersökning kommer det dock att gå snabbt, enligt överåklagare Mats Åhlund.

- Utredningskapaciteten finns, vi har mycket duktiga utredare, säger han.

Kan inte räkna med stöd

Sverigedemokraternas ledning följer utvecklingen noggrant. Men de tre SD-männen kan troligen inte räkna med något juridiskt stöd från partiet.

- Det är väl inte en fråga för partiet i första hand. Det hände ju på deras fritid, inte i parti­arbetet. Jag har svårt att se att partiet ska blanda sig i detta, säger Martin Kinnunen, partiets pressansvariga.

- Men det är inte något vi har diskuterat.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.