Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

SD-topparna satt på första raden – ingen ingrep

Mattias Karlsson.
Foto: SVEN LINDWALL
Paula Bieler.
Foto: SVEN LINDWALL

Flera ledande företrädare för Sverigedemokraterna satt på främre raden under Martin Strids uttalande om att muslimer inte fullt ut är människor. 

Ändå fick han inget mothugg och ingen ingrep för att stoppa honom under anförandet. 

– Jag reagerade men jag hade inte uppfattat helheten av det, säger Paula Bieler.

Martin Strid har själv begärt att få lämna partiet.   

Martin Strids anförande där han sa att muslimer inte fullt ut är människor pågick i en minut och 13 sekunder. 

Åhörarsalen var full av partimedlemmar och på främre raden satt flera toppnamn inom partiet. Bland dem Paula Bieler, migrationspolitisk talesperson och Oscar Sjöstedt, ekonomiskpolitisk talesperson. Båda två sitter dessutom i Sverigedemokraternas partistyrelse. 


Paula Bieler, Oscar Sjöstedt och Mattias Karlsson på främre raden.
Foto: SVT

LÄS MER: Martin Strids grova antiislamkampanj


"Vad hörde vi nyss?"

Paula Bieler själv säger att hon blev chockad när hon hörde Martin Strids uttalande. 

– Hade man filmat den främre raden hur Oscar Sjöstedt, jag själv och Julia Kronlid bryter ihop i nån slags "vad hörde vi nyss?"-reaktion. Så uttrycker man sig inte, man talar inte så om människor, säger hon. 

"Jag reagerade men jag hade inte uppfattat helheten av det", säger Paula Bieler.
Foto: SVEN LINDWALL

Vad gjorde ni då?

– Debatten var stängd, det var streck i debatten, så det gick inte att begära replik. Den enda som kunde göra det var Aron Emilsson och han missade början på anförandet när han fick ett samtal, säger Paula Bieler och fortsätter: 

– Rent formellt måste lokalföreningsstyrelse få uttala sig, vilket gör att man inte kan fatta beslut här och nu i dag, men det är ingen tvekan att han uppmanas att lämna. 


LÄS MER: Jimmie Åkesson utgår från att Martin Strid blir utesluten från SD


På frågan om man inte borde ha kunnat bryta in trots streck i debatten svarar Bieler: 

– Ordningsfrågor handlar just om formalia, inte om vad människor säger, man kan inte frångå detta. Alla har reagerat och var upprörda. Det snackades om det internt och externt under hela kvällen i går. 

Var det någon som frågade Martin Strid direkt efteråt vad han menade?

– Det vet jag faktiskt inte. 

Martin Strid hävdade att muslimer inte är människor fullt ut i sitt anförande.
Foto: SVEN LINDWALL

Karlsson tänkte på annat

Även SD:s gruppledare Mattias Karlsson var på plats i salen under anförandet. Han menar att han då satt och tänkte på något annat och därför missade Strids uttalanden om muslimer. 

– Det var ingenting som jag reagerade på då. Det är många anföranden och själv sitter man ofta och planerar sina egna anföranden, det går inte att registrera allt som händer. 


LÄS MER: Ledare: Den råa rasismen är bara möjlig inom SD


Är det inte märkligt att ingen reagerade?

– Det kan man tycka, jag vet faktiskt inte, jag tror att det var ett speciellt inlägg i stort. Många tyckte kanske att det var svårt att förstå vad han menade överhuvudtaget. Det kan göra att man helt enkelt inte reagerar så starkt.

Även Björn Söder satt i lokalen under anförandet och jobbade under tiden. 

– Jag lyssnade inte men satt och jobbade med ett anförande jag skulle hålla, tyvärr uppmärksammade jag inte det där och då. Jag tror tyvärr det var många som inte gjorde det, för då hade det nog blivit en omedelbar reaktion. Men jag fick ta del av det i går kväll och det var med bestörtning, nu vidtar partiet åtgärder mot honom, säger Björn Söder. 

Partiledaren Jimmie Åkesson har kommenterat uttalandet av Martin Strid i SVT. 

– Det är sällsynt obegåvat. Både i sak och i sammanhanget. Det hände efter tre dagar med konstruktiva, seriösa debatter. Sedan går en sådan här typ upp och säger något så idiotiskt, säger Jimmie Åkesson till SVT. 

SVT: Du säger att ni ska ha nolltolerans mot rasism – måste du inte ta ansvar för detta då?

– Det är det vi visar genom att vi inte tolererar det här. Det är ett fullständigt oacceptabelt uttalande. Det kan vara det värsta jag har hört i sådana här sammanhang, säger Jimmie Åkesson till SVT. 

På söndagen skickades Martin Strid hem från Sverigedemokraternas landsmöte. Nu har han själv begärt utträder ur partiet. Det rapporterar TV4 Nyheterna och hänvisar till ett mejl som ska ha skickats till partiledningen. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.