Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

SD-topparna hånar offer för våldtäkt

Mattias Karlsson, Sverigedemokraternas gruppledare i riksdagen. Foto: Sven Lindwall
David Baas intervjuar riksdagsmannen Jonas Millard, SD. Foto: Olle Sporrong

Här är SD-topparnas hån mot våldtäktsoffren.

Gruppledaren i riksdagen Mattias Karlsson får ett utbrott och kallar en kvinna som gruppvåldtagits av "afrikaner" för "indoktrinerad" - och får medhåll av partiets rättspolitiske talesman Kent Ekeroth.

SD-ledamoten Jonas Millard sprider en våldtäktsdom till en partikamrat med kommentaren: "Kul läsning".

– Det är sjukt att det ska vara på en sådan nivå om man sitter uppe i riksdagen. Det är helt galet, säger en av de våldtagna kvinnorna.

SD och sexbrott

Sverigedemokraterna presenterade inför valet 2010 en egen våldtäktsrapport där de ville påvisa att utrikesfödda män var klart överrepresenterade bland våldtäktsmän. Rapporten fick kritik, bland annat från Brottsförebyggande rådet.

Våren och sommaren 2013 uppmärksammades flera fall där kvinnor i SD vittnade om att de hade blivit utsatta för sextrakasserier av män i partiet. Bland de kvinnor som valde att berätta öppet om sina erfarenheter fanns Hanna Wigh, som i dag sitter i riksdagen. En ung SDU-kvinna anmälde också en chefstjänsteman i partiet för våldtäkt - en anmälan som inte ledde till något.

I våras kunde Expressen avslöja SD:s interna sextrakasserirapport där partikvinnorna som vittnat om sextrakasserier avfärdades med omdömen som "sjuk", "väldigt klängig" och "berusad". Den unga SDU-kvinnan som anmält partitjänstemannen för våldtäkt anklagades för "omoraliskt leverne".

Sverigedemokraterna samlas i helgen i Västerås för kommun- och landstingsdagar. Bland motionerna som tas upp finns en som handlar om att förebygga sexuella övergrepp - från asylsökande män med "en annan kvinnosyn än den vi har i Skandinavien".

För SD är frågan om sexuella övergrepp och våldtäkter en viktig del i partiets argumentation mot invandring. Under vårens och sommarens debatt om sextrakasserier på festivaler och under nyårsnatten i Köln fanns SD-företrädare bland dem som betonade utpekades förövares kulturella bakgrund.

I en debatt mot Centerpartiets gruppledare i riksdagen Anders W Jonsson i SVT:s Aktuellt i förra månaden kopplade SD:s motsvarighet, Mattias Karlsson, samman sexbrott och flyktingar:

– Ni släppte in tiotusentals potentiella sexualförbrytare och terrorister som inte hade giltiga ID-handlingar, sade Karlsson till Jonsson.

 

LÄS MER: SD-toppens inlägg om barn får kritik

 

Men Expressen kan nu avslöja hur Karlsson själv talat om en våldtagen kvinna.

Inför valet 2010 presenterade SD en våldtäktsrapport där de bland annat förde fram att invandring från "kulturellt främmande länder" ska begränsas kraftigt för att motverka våldtäkter. Samtidigt användes en kvinna, som tillsammans med en kompis hade våldtagits av fyra män, flitigt på hatsajter och andra främlingsfientliga sajter som exempel på svenska kvinnor som våldtas av män med utländsk bakgrund.

Bad att slippa

Kvinnan valde till slut att gå ut offentligt och be om att hon inte skulle användas i politiska sammanhang mot invandring - vare sig på hatsajterna eller av Sverigedemokraterna.

Det fick SD-toppen Mattias Karlsson att reagera. I ett mejl till resten av partiledningen skrev han:

"Herregud... Hon och hennes väninna våldtogs och slogs sönder och samman av fyra afrikaner, men det är inte massinvandringen utan vår rapport som hon är rädd för. Att invandringskritiker använder hennes fall i sin argumentation får henne dessutom att känna ´samma vanmakt´ som då hon blev slagen med batong, våldtagen och sparkad i underlivet."

Karlsson tillade:

"Seriöst. Vad är det för jävla land vi lever i? Jag undrar om den här graden av indoktrinering någonsin funnits i en demokratisk stat tidigare."

Några minuter senare fick Karlsson medhåll av Kent Ekeroth, som efter riksdagsinträdet blev partiets ledamot i justitieutskottet: "Ja, riktigt sjukt."

 

LÄS MER: SD:s politik styrs av klimatförnekare

 

Mattias Karlsson säger nu om att han kallat ett våldtäktsoffer indoktrinerat för att hon tagit avstånd från att användas i partiets propaganda:

– Det var ett hårt ord och det var väl i ett internt sammanhang också. Och det ska man så klart vara försiktig med men jag reagerade väl känslomässigt i just den stunden för jag kände att det här var en väldigt viktig fråga.

När hon, som är ett våldtäktsoffer, går ut och säger att hon inte vill bli använd som ett politiskt slagträ i debatten - har du inte förståelse för det?

– Det gjorde jag inte heller efter att hon meddelade detta, såvitt jag vet. Det här var ett internt mejl där jag gav uttryck för en frustration om att just de personer som vi vill hjälpa vänder sig emot oss i stället för att vända sig emot de samhällsfenomen som gjort att de utsatts för det här från första början, säger Karlsson.

Kent Ekeroth skriver nu i en kommentar till Expressen:

"Det jag höll med om var att det framstår som konstigt att hon likställde det hemska övergrepp hon utsattes för med våra försök att motverka det."

Mejlade våldtäktsdom

Men Karlssons och Ekeroths omdöme om kvinnan är inte enda hånet från tunga SD-politiker mot våldtäktsoffer.

Jonas Millard är sedan valet 2014 riksdagsledamot och han var tidigare ordförande för SD Örebro. Våren 2012 spred han en våldtäktsdom till en partikamrat i ett mejl.

Domen handlade om en man som våldtagit sin yngre syster. I domen beskrevs ingående hur mannen hade förgripit sig på henne och han uppgavs vid flera tillfällen ha gjort närmanden och tafsat på systern under åren före våldtäkten.

Beskrivningen av syskonvåldtäkten spred då Millard vidare i partiet och i en kommentar till domen skrev han: "Kul läsning".

När Expressen pratar med kvinnan säger hon att hon tidigare läst kommentarer på nätet om det hon blivit utsatt för:

– Jag har kollat på Flashback och jag vet att folk är störda. Det finns alltid onda människor som vill vara elaka.

 

LÄS MER: SD-toppens skämt om judar och romer

 

Hon tillägger om att det är en riksdagsledamot som spridit domen med kommentaren "Kul läsning":

– Det är sjukt att det ska vara på en sådan nivå om man sitter uppe i riksdagen. Det är helt galet.

När Expressen träffar Jonas Millard säger han sig inte minnas domen eller att han tyckte att den var "Kul läsning".

Hur tror du att den här kvinnan känner sig när hon får reda på att du spridit den här domen om henne med tillägget "Kul läsning"?

– Ja, för det första så är det här skickat till en partikamrat, det är ett internt mejl. Det finns säkert någon relevans i den här domen av någon anledning, någonting som jag ville relatera till, jag vet inte. Jag vet inte ens vad det är för dom. Jag måste läsa den och se vad det handlar om.

"Jag tycker nog tvärtom"

Expressen läser sedan upp delar av domen där det ingående beskrivs vad kvinnan blivit utsatt för och frågar Millard varför han tycker att det är "Kul läsning":

- Jag tycker nog snarare tvärtom. Att det här är absolut inte speciellt roande utan jag försöker väl på något sätt ge uttryck för att det är raka motsatsen.

Det säger du nu när du har en tv-kamera framför dig. När du trodde att du bara mejlade en partikamrat tyckte du att det var "Kul läsning".

- Jag vet som sagt inte vad domen handlar om, jag vet inte vad som skett, det här var flera år sedan. Jag vill gärna ha tid att titta på vad som hänt och vad som stått i den här domen och vad det handlar om. Sedan får jag väl återkomma, säger Millard.

Efter intervjun skickar Expressen domen till Millard som svarar att "det torde vara uppenbart att ´kul läsning´ i den här kontexten syftar till det rakt motsatta. Med det sagt lovar jag att framgent vara tydligare i min interna mejlkorrespondens."

Expressen frågar sedan vilken kontext som Millard menar och på vilket sätt det är "uppenbart" att han menar raka motsatsen till att våldtäktsdomen är "Kul läsning". SD-ledamoten väljer då att inte svara.

Expressen har varit i kontakt med den våldtagna kvinnan som Mattias Karlsson tyckte var indoktrinerad. Hon avböjer att kommentera.